Αβντιίβκα: Πώς ο Πούτιν πήρε την πόλη – Η δικαίωση του στρατηγού Ζαλούζνι
Ο πρώην αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, Βαλερί Ζαλούζνι, φαίνεται πως είχε διαβλέψει σωστά την κατάσταση στην Αβντιίβκα σε αντίθεση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από την Αβντιίβκα μετά από μήνες σφοδρών μαχών κι έτσι έχασε τη μικρή βιομηχανική πόλη στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, η οποία αποτελούσε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης από τη ρωσική επίθεση από το 2014.
Η πόλη που βρίσκεται κοντά στο Ντονέτσκ, το οποίο οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν ως πρωτεύουσά τους, αποτελεί το πρώτο σημαντικό κέρδος του Βλαντιμίρ Πούτιν, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ στην ίδια περιοχή τον Μάιο του 2023.
«Ο Ζελένσκι είχε απαιτήσει να κρατηθεί η πόλη και πήγε προσωπικά να υποστηρίξει τον στρατό σε θέσεις στην Αβντιίβκα»
Πλέον βγαίνουν λεπτομέρειες για το πώς η Αβντιίβκα έπεσε στα χέρια των στρατευμάτων του Πούτιν και της Ρωσίας, σε μία κατάληψη όμως που σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC, ο νέος αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι είχε επισκεφθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την Αβντιίβκα και μέχρι την Πέμπτη, η 3η ταξιαρχία εφόδου, μία από τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες του Κιέβου, είχε μεταφερθεί επειγόντως εκεί.
«Έξι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν να αντιμετωπίσουν 100 εισβολείς»
Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου επτά ρωσικές ταξιαρχίες που τα είχαν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές. Ο αναπληρωτής ταξίαρχος, Μακσίμ Ζόριν δήλωσε ότι σε ορισμένες θέσεις υπήρχαν «έξι Ουκρανοί στρατιώτες που κρατούσαν την άμυνα και είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 100 εισβολείς», ανέφερε χαρακτηριστικά το RBC.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ολεξάντρ Μπορόντιν, δήλωσε ότι η Ρωσία υπερείχε σε αναλογία επτά προς ένα και ότι, σε αντίθεση με το Μπαχμούτ, τα στρατεύματα του Κιέβου αντιμετώπισαν μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και ειδικούς της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Η Μόσχα είχε στη διάθεσή της σχεδόν «απεριόριστες» κατευθυνόμενες εναέριες βόμβες, άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και FPV (First Person View) drones, ανέφερε ακόμα το RBC.
Ο Λίον Χάρτγουελ, ανώτερος συνεργάτης του think tank LSE IDEAS του London School of Economics, δήλωσε ότι η κατάληψη της Αβντιίβκα οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: «μια σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση από τον Πούτιν, μια έλλειψη σαφών στόχων από τη Δύση και μια σημαντική διαφορά μεταξύ των υποσχέσεων της Δύσης για στήριξη της Ουκρανίας και της πραγματικής υλοποίησής τους».
«Τα ουκρανικά στρατεύματα επιχειρούσαν με συντριπτικό μειονέκτημα»
«Τα ουκρανικά στρατεύματα επιχειρούσαν με συντριπτικό μειονέκτημα, καθώς υπολείπονται πέντε προς ένα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με την Αβντιίβκα να αποτελεί τραγικό παράδειγμα», δήλωσε στο Newsweek.
«Τα καθημερινά πυρά πυροβολικού της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά από περίπου 10.000 βλήματα σε 2.000, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν πολύ υψηλότερο βαθμό πυρός, πλησιάζοντας τα 10.000 βλήματα την ημέρα», είπε ακόμα.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν περιμέναμε καν ότι οι Ουκρανοί θα κρατούσαν την Αβντιίβκα για τόσο πολύ καιρό;».
Ο Kyiv Independent ανέφερε ότι η 110η μηχανοκίνητη ταξιαρχία που υπερασπιζόταν την Αβντιίβκα είχε λάβει τις ενισχύσεις που χρειαζόταν και η καθυστέρηση στην αποχώρησή της κόστισε ζωές. Ο Σίρσκι ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση για την απόσυρση στις 2 π.μ. του Σαββάτου. Ο Ιβάν Σέκατς, εκπρόσωπος Τύπου της 110ης Ταξιαρχίας, δήλωσε στον Kyiv Independent ότι όλες οι μονάδες της έχουν πλέον αποχωρήσει από την Αβντιίβκα.
Η δικαίωση Ζαλούζνι
Τελικά, αυτός που δικαιώνεται από την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από την Αβντιίβκα είναι ο πρώην αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι. Μάλιστα αυτό ήταν και ένα από τα σημεία τριβής με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Στο τέλος, ο πρώην διοικητής Βαλερί Ζαλούζνι, ο οποίος είχε προτείνει εδώ και καιρό την αποχώρηση από την πόλη, αποδείχθηκε σωστός», δήλωσε στο Newsweek ο Κονσταντίν Σόρκιν, δημοσιογράφος και ερευνητής που ειδικεύεται στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον Σόρκιν, ο Ζελένσκι είχε «απαιτήσει να κρατηθεί η πόλη και πήγε προσωπικά να υποστηρίξει τον στρατό σε θέσεις στην Αβντιίβκα».
Αυτό όπως υπογραμμίζει δείχνει ότι η απόφαση για υποχώρηση «σημαίνει ότι ο Ζαλούζνι διέβλεπε σωστά και ρεαλιστικά το τι θα συνέβαινε». Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι η Ρωσία ήταν σε θέση να παράσχει «στενή αεροπορική υποστήριξη» στις δυνάμεις της στο έδαφος τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκτόξευσε βόμβες που είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφθούν σε τμήματα της πόλης.
«Ο επόμενος στόχος είναι το Σλοβιάνσκ»
Το think tank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας επί ημέρες «υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να τους αποτρέψουν την πρόσβαση στον εναέριο χώρο γύρω από την Αβντιίβκα» και η Μόσχα αξιοποίησε την αεροπορική υπεροχή για να καταλάβει την πόλη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η κατάληψη της Αβντιίβκα σπρώχνει τη γραμμή του μετώπου πιο μακριά από την πόλη Ντονέτσκ, δυσχεραίνοντας τις ουκρανικές προσπάθειες για την ανακατάληψή του.
«Είναι σημαντικό τι θα συμβεί στη συνέχεια – έχει ο ουκρανικός στρατός μια νέα γραμμή άμυνας που δεν θα επιτρέψει στους εχθρούς να προχωρήσουν περαιτέρω στο Ντονμπάς;», διερωτήθηκε ο Σόρκιν και σημείωσε πως «ο επόμενος στόχος είναι το Σλοβιάνσκ».
«Ο Πούτιν μπορεί να πανηγυρίσει, η προπαγάνδα του θα παρουσιάσει την κατάληψη της Αβντιίβκα ως μια μεγάλη νίκη, αν και, δεδομένων των απωλειών, αυτό σαφώς δεν ισχύει», πρόσθεσε.
«Αλλά πόσους πόρους έχει ο ρωσικός στρατός για να συνεχίσει μια τέτοια τακτική;», διερωτήθηκε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις