ΗΠΑ: Προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Οι ΗΠΑ πρότειναν προσχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ψηφίζεται η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Γάζας και η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα εναλλακτικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζητά προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και αντιτίθεται σε μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Reuters τη Δευτέρα.
Η Ουάσινγκτον ήταν αντίθετη με τη λέξη κατάπαυση του πυρός σε οποιαδήποτε δράση του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, άλλωστε απείλησε και την πρόταση της Αλγερίας με βέτο, αλλά το αμερικανικό σχέδιο κειμένου απηχεί τη γλώσσα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Νεο προσχέδιο κειμένο ζητά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, την εδαφική και πληθυσμιακή ακεραιότητα της Γάζας έναντι των ισραηλινών εποίκων
Το αμερικανικό σχέδιο κειμένου «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βλάβη των αμάχων και τον περαιτέρω εκτοπισμό τους, μεταξύ άλλων ενδεχομένως και σε γειτονικές χώρες». Το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στη Ράφα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, προκαλώντας διεθνή ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει απότομα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός μέσω Ράφα ζητούν οι ΗΠΑ
Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και, ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν πρέπει να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες». Δεν είναι σαφές το πότε ή αν το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία στο 15μελές συμβούλιο. Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα για να εγκριθεί.
Η Ουάσινγκτον προστατεύει παραδοσιακά το σύμμαχό της Ισραήλ από τη δράση του ΟΗΕ και έχει ασκήσει δύο φορές βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλά απείχε επίσης δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν επείγουσα και παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση των μαχών.
Το σχέδιο αμερικανικού κειμένου θα καταδικάζει τις εκκλήσεις ορισμένων υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης για μετακίνηση εβραίων του εξωτερικού ή Ισραηλινών εποίκων στη Γάζα και θα απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Γάζα που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Η απόλυτη διασφάλιση της εδαφικής και πληθυσμιακής ακεραιότητας της Γάζας στις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Το ψήφισμα θα απέρριπτε επίσης «οποιεσδήποτε ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που μειώνουν το έδαφος της Γάζας, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας επίσημα ή ανεπίσημα των λεγόμενων ρυθμιστικών ζωνών, καθώς και της εκτεταμένης, συστηματικής κατεδάφισης μη στρατιωτικών υποδομών».
Το Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι το Ισραήλ είπε σε πολλά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια νεκρή ζώνη εντός των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει τις επιθέσεις ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου.
Τον Δεκέμβριο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της απαίτησης άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος, αντανακλώντας την παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει εδώ και καιρό ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σφαγή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις