Τέσσερα νέα δεδομένα στην κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Το τοπίο είναι βραδυφλεγές. Το ερωτηματολόγιο του Κασσελάκη λειτούργησε πυκνωτικά για την αντίδραση ενός νέου άτυπου μπλοκ που έχει διαμορφωθεί πλέον απέναντί του
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Πρώτο κουδούνι: συνθηκολόγηση και μια πρώτη νίκη στα σημεία για τον Κασσελάκη. Σήμερα η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει εκ νέου με αυτοπρόσωπη παρουσία του Προέδρου του. Και μένει να φανεί αν θα υπάρξει μια είδους συνθετική γραμμή για να πάει το κόμμα στο συνέδριο σχετικά σε ήρεμα νερά.
Το τοπίο πάντως είναι βραδυφλεγές. Το ερωτηματολόγιο του Κασσελάκη με προγραμματικά ερωτήματα για τον χώρο λειτούργησε πυκνωτικά για την αντίδραση ενός νέου άτυπου μπλοκ που έχει διαμορφωθεί πλέον απέναντί του και που πια εγγράφει και τέως συμμάχους του (Παππάς, Πολάκη, Ρήγας κα).
Αιχμή και εκφραστής της αντίδρασης στο ερωτηματολόγιο – στην πραγματικότητα στην μέχρι τώρα συνολική χάραξη Κασσελάκη- ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσωπο όχι τυχαίο και προσθέτοντας εδώ την περίπτωση του Αλέκου Φλαμπουράρη, θα ήταν αστείο να μην σκεφτεί κάποιος πως ένα μέρος των αντιπολιτευτικών στον Κασσελάκη νημάτων έχει κινήσει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
Τα δεδομένα και τα σενάρια
Δεδομένο πρώτο: Η Γεροβασίλη σήκωσε ψηλά τον πήχη της σύγκρουσης με τον Κασσελάκη διαμορφώνοντας όμως τελικά χώρο να εμφανιστεί η μη απόσυρση του ερωτηματολογίου του, αλλά και της (σκληρής αντιτσιπρικής στην ουσία) επιστολής του ως νίκη στα σημεία του Προέδρου του κόμματος.
Δεδομένο δεύτερο: Μια κρίση ενόψει συνεδρίου προσθέτει εσωστρέφεια στον ήδη πολυλαβωμένο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν ο Κασσελάκης θα συνάψει μια είδους συνθηκολόγηση με τους άλλους, απλώς παραπέμποντας την κρίση για το βράδυ των ευρωεκλογών. Ή θα επιχειρήσει με όχημα την βάση να μεταβάλλει την όλη κατάσταση με μια νέα διάταξη στελεχών και μια παντελώς νέα εσωτερική διάρθρωση –και άρα χαρακτηριστικά.
Στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης ή ο Νίκος Μπίστης παρότι έχουν αποχωρήσει και συμμετέχουν στο εγχείρημα της Νέας Αριστεράς, περιγράφουν τον χώρο τους πια ως δυνάμει υποδοχέα μιας ροής από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως περιγράφουν ως τέτοια ροή μια ενδιάμεση μερίδα στελεχών που ως τώρα κρατούσαν στάση αναμονής και δεν έφυγαν από την Κουμουνδούρου.
Δεδομένο τρίτο: Στελέχη που κινούνται ενδιάμεσα σε ηγεσία και άτυπου μπλοκ, θα έχει ενδιαφέρον αν θα κρατήσουν μια ισόρροπη στάση, μετατρέποντας την φωνή τους σε μια νέα «κεντρίστικη» τάση. Ή θα επιλέξουν την σύγκρουση με την ηγεσία. Προφανώς μιλάμε για την ομάδα γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα που πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει σήμερα στην άρση του ερωτηματολογίου και στην απόσυρση της επιστολής Κασσελάκη.
Δεδομένο τέταρτο: Ο ίδιος ο Κασσελάκης. Θα έλθει στην σημερινή ΠΓ ως επιδιαιτητής των μπλοκ ή θα επιχειρήσει να τα υπερβεί κλιμακώνοντας την ρήξη ενόψει συνεδρίου;
Κάτι τελευταίο: Μόλις πριν λίγες ημέρες μιλούσαμε για μια πρώτη διεργασία στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά με την συζήτηση των τριών σε συνδυασμό με τα μέτωπα που έχει ο Μητσοτάκης στην κοινωνία (ακρίβεια, αγρότες, ΑΕΙ). Το ερώτημα είναι αν οι διεργασίες αυτές διευκολύνονται από μια ανθεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ ή από μια εξαέρωσή του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις