Έλον Μασκ: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ «τηλεπάθειας» κινεί το ποντίκι με τη σκέψη
Η πρώτη κλινική μελέτη της Neuralink αφορά ασθενείς με παράλυση.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε το εγκεφαλικό τσιπ της Neuralink έχει αναρρώσει από την επέμβαση και έχει αρχίσει να κινεί τον κέρσορα ενός ποντικιού στην οθόνη με τη δύναμη της σκέψης, ανακοίνωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ.
H δήλωσή του έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη εμφύτευση του «Telepathy», το οποίο «ράβεται» πάνω στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ της Neuralink.
«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής δείχνει να έχει αναρρώσει πλήρως, με νευρικές επιδράσεις που έχουμε υπόψη. Ο ασθενής μπορεί να κινεί το ποντίκι στην οθόνη μόνο με τις σκέψεις του» είπε ο Μασκ σε ζωντανή εκδήλωση που παρακολούθησε το Reuters στο X.
Μπορεί χρειαστεί ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το εμφύτευμα άδεια κυκλοφορίας
Η πρώτη κλινική μελέτη της καλιφορνέζικης Neuralink αφορά ασθενείς με κινητικά προβλήματα λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήριξη ή παράλυση λόγω πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, είχε ανακοινώσει η εταιρεία τον Σεπτέμβριο, όταν έλαβε το πράσινο φως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Παραμένει άγνωστο πόσοι ασθενείς θα συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών, στην οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια του εμφυτεύματος. Η διάρκειά της εκτιμάται σε έξι χρόνια.
Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας.
Check out our latest video to learn more about our PRIME Study! 🧠📱 pic.twitter.com/7zTMFzdZsF
— Neuralink (@neuralink) November 22, 2023
Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει μια μέρα παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Για την ώρα, πάντως στην κούρσα των γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει δύο άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.
Η Synchron έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Και σε αυτή την περίπτωση το εμφύτευμα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις