Το «στρες αποχωρισμού» του κηδεμόνα ενισχύει εκείνο του σκύλου του
Είναι ορισμένοι σκύλοι, που δεν αντέχουν να χάνουν από τα μάτια τους τον άνθρωπό τους. Μήπως, πρόκειται για μια μαθημένη συμπεριφορά;
Η αλήθεια είναι ότι στους περισσότερους σκύλους δεν αρέσει να μένουν μόνοι τους. Είναι, όμως, κάτι που μπορεί να μάθει. Και πρέπει.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι κηδεμόνες σκύλων που, άθελά τους, ενισχύουν το στρες αποχωρισμού του μικρού τους φίλου.
«Το στρες αποχωρισμού είναι μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ο σκύλος όταν ο κηδεμόνας του δεν είναι μαζί του.
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που από τη φύση του ζει σε ομάδες. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να δυσαρεστείται όταν χρειάζεται να μείνει μόνος του.
Είναι, όμως, άπειρες οι περιπτώσεις που το «στρες αποχωρισμού» του κηδεμόνα ενισχύει την ψυχολογική κατάσταση του σκύλου του», επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.
Πώς ενισχύεται το στρες αποχωρισμού του σκύλου από τους κηδεμόνες τους
Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων, όπως λέει ο εκπαιδευτής, στη σκέψη να μη μείνουν μόνοι τους οι αγαπημένοι τους φίλοι, τους αφήνουν ή τους προτρέπουν να τους ακολουθούν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Ωστόσο, με αυτήν την πράξη δεν βοηθούν καθόλου τον σκύλο τους. Αντίθετα, χτίζουν μια σχέση εξάρτησης.
«Δεν σκέφτονται, όμως, την περίπτωση να χρειαστεί να μείνει μόνος του ο σκύλος τους σε κάποιο χώρο του σπιτιού. Γιατί μπορεί να έρθει στο σπίτι ένα παιδάκι που φοβάται τους σκύλους, ή να θελήσουν να κάνουν κάποιες δουλειές μέσα στο σπίτι. Κι ακόμα χειρότερα, δεν σκέφτονται τι θα κάνει ο σκύλος τους, όταν απουσιάσουν από το σπίτι», τονίζει ο κ. Στεφάνου.
Επίσης, οι κηδεμόνες σκύλων που δεν θέλουν να αφήσουν λεπτό τον σκύλο μόνο του, συνηθίζουν, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, να συνδυάζουν τη βόλτα του σκύλου τους με τα ψώνια.
«Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ότι η βόλτα είναι μια καθημερινή ρουτίνα που πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον σκύλο μας. Οι υπόλοιπες δουλειές εκτός σπιτιού δεν θα πρέπει τον περιλαμβάνουν υποχρεωτικά. Μόνο έτσι θα αρχίσει να μαθαίνει να μένει μόνος του στο σπίτι, και όχι όταν είμαστε «αυτοκόλλητοι». Μια καλή εκτόνωση στη βόλτα θα τον βοηθήσει να είναι πιο χαλαρός την ώρα που θα φύγουμε απ’ το σπίτι», τονίζει ο κ. Στεφάνου.
Ο σκύλος πρέπει να μάθει να μένει μόνος του
Επίσης, ένα λάθος που κάνουν ορισμένοι που αποκτούν κουτάβι, είναι να περνούν όλο τον χρόνο μαζί του, τις πρώτες ημέρες: «Λόγω της δικής τους ανάγκης να περάσουν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με το νέο κουτάβι που ήρθε στο σπίτι, παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους, για να είναι μαζί του τις πρώτες μέρες. Αυτό, όμως, μόνο καλό δεν θα κάνει στο κουτάβι. Θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά τους, και τότε το κουτάβι θα μείνει μόνο του. Το πιο πιθανό είναι να στρεσαριστεί», διευκρινίζει ο εκπαιδευτής.
Ο σκύλος, όπως εξηγεί ο κ. Στεφάνου, εκπαιδεύεται από την πρώτη στιγμή που θα μπει στο σπίτι. Εάν τον «εκπαιδεύσουμε» να είμαστε πάντα μαζί, θα έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το στρες αποχωρισμού που, πιθανόν, θα παρουσιάσει.
«Η ανάγκη μας να παίζουμε και να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί του, και να ανταποκρινόμαστε πάντα στο κάλεσμά του για παιχνίδι, τις περισσότερες φορές, είναι από το άγχος μας. Γιατί πιστεύουμε ότι, εάν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, δεν θα περνάει καλά. Δεν θα νιώθει ότι τον αγαπάμε, δεν θα είναι ευτυχισμένος, κλπ. Εννοείται ότι παίζουμε μαζί του. Εννοείται ότι του δίνουμε σημασία, αλλά όχι συνέχεια. Ο σκύλος μας πρέπει να ξέρει να παίζει και μόνος του, καθώς και ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ανταποκριθούμε σε κάθε του κάλεσμα», επισημαίνει ο κ. Στεφάνου.
Ο σκύλος πρέπει να μάθει να μένει μόνος του. Γιατί θα έρθει η στιγμή, όπως λέει ο κ. Στεφάνου που θα θελήσουμε να χαλαρώσουμε. Και τότε, δεν θα μπορούμε, γιατί ο σκύλος μας θα απαιτεί συνεχώς την προσοχή μας.
Επίσης, «αφού του έχουμε μάθει ότι είναι το κέντρο του κόσμου, δεν θα μπορεί να βρίσκεται μαζί μας όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι, γιατί μπορεί να ενοχλεί κάποιον από τους επισκέπτες μας. Και τότε, μπορεί να χρειαστεί να τον πάμε σε άλλο δωμάτιο, όπου κι εκεί δεν θα μπορεί να μείνει μόνος του. Κάτι που, επίσης, εμείς τού το μάθαμε», τονίζει ο κ Στεφάνου.
Εν κατακλείδι, αυτές οι συμπεριφορές των κηδεμόνων δεν βοηθούν καθόλου τους σκύλους, ώστε να μπορούν να μένουν μόνοι τους. Και είναι σίγουρο, ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί.
* Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες». Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις