Διαβολοβδομάδα εντάσεων εντός και εκτός Βουλής
Από τη μία είναι οι αγρότες που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα και από την άλλη τα δύο νομοσχέδια για τις τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες και ο νέος νόμος που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
Πιο δύσκολα από όσο δείχνει να υπολόγιζε αρχικά αλλά και με περισσότερα τραύματα εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου η προσπάθεια να κλείσει τα «μέτωπα» πίεσης, καθώς εισέρχεται σε άλλη μία… διαβολοβδομάδα εντάσεων εντός και εκτός Βουλής.
Η ψήφιση της «ιστορικής ρύθμισης» – κατά τον χαρακτηρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη – για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ανέδειξε τη διαφοροποίηση του 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, και μάλιστα με τα 106 γαλάζια «ναι» να υπολείπονται τελικά από τον στόχο για έως 120 θετικές ψήφους, ωστόσο πρόκειται για θέμα που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της, ξορκίζοντας την εσωστρέφεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον σχεδιασμό που οριστικοποιείται σήμερα, τα τρακτέρ θα κινηθούν σε μία λωρίδα κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο και συνοδεία περιπολικών.
Το βλέμμα στρέφεται ξανά στους αγρότες, οι οποίοι παρά τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και τις εξαγγελίες μέτρων δεν έσβησαν ποτέ τις μηχανές των τρακτέρ και πλέον μετρούν αντίστροφα για την κάθοδό τους στο Σύνταγμα, ενώ στη Βουλή αναμένονται στο επόμενο δεκαήμερο εξελίξεις για δύο κεντρικές πρωτοβουλίες που επίσης δοκιμάζουν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά.
Μόνο που με τα δύο νομοσχέδια, αρχικά εκείνο για τους ποινικούς κώδικες και στη συνέχεια εκείνο για τα ΑΕΙ και την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, επιδιώκεται τουλάχιστον αλλαγή στην εικόνα συνοχής της γαλάζιας ΚΟ.
Για τα πεδία πίεσης – κυβερνητικά και εσωκομματικά – αναμένονται τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, στην τηλεοπτική συνέντευξή του αλλά και με την παρουσία του, εκτός απροόπτου, σε νεοδημοκρατική εκδήλωση.
Η καυτή πατάτα
Στο αγροτικό μέτωπο την καυτή πατάτα κρατάει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς κλειδώνουν σε μπαράζ συσκέψεων στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες για το συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα.
Παρά την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης για μπλόκο στα τρακτέρ, επετράπη η συμμετοχή τους υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον σχεδιασμό που οριστικοποιείται σήμερα, τα τρακτέρ θα κινηθούν σε μία λωρίδα κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο και συνοδεία περιπολικών.
Δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις εντός της Αθήνας και θα οριοθετηθεί ο χώρος στάθμευσης τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, πιθανότατα στη Σταδίου.
Οι αγρότες προειδοποιούν για… τριψήφιο αριθμό τρακτέρ και πράγματι οι εκτιμήσεις μιλούσαν για 150-200 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα καθώς και για 60 πούλμαν, με την κυβερνητική πλευρά να θέλει έως 100 τρακτέρ.
Σε κάθε περίπτωση δύο κομβόι θα συναντηθούν στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας για να βγουν στην εθνική οδό και έπειτα στη λεωφόρο Κηφισού, ενώ έτοιμοι να ταξιδέψουν με πλοία είναι αγρότες από την Κρήτη.
Ενα 48ωρο πριν από το συλλαλητήριο, ο Μητσοτάκης έκλεισε εκ νέου το παράθυρο των παροχών αλλά και θέλησε να απευθυνθεί στους «συνεπείς» και «πραγματικούς» παραγωγούς «που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι», επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις για το αγροτικό ρεύμα και τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Αν και αναγνώρισε τα «πολλά και σύνθετα» προβλήματα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια, με την αποστροφή «δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».
Η επιστροφή του ΕΦΚ για το 2024 και η δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού εντάχθηκαν πάντως σε διάταξη στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Τα νομοσχέδια
Στο μεταξύ ψηφίζονται στα μέσα της εβδομάδας οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, με την κυβερνητική πλευρά να έχει ανάγκη από αποτελεσματικές κινήσεις στον (πολιτικά) ευαίσθητο για την ατζέντα της τομέα της ασφάλειας και νομιμότητας.
Στόχος των αλλαγών είναι, κατά τον Μητσοτάκη, «η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας», ενώ ο ίδιος τόνισε και τις «νέες πρόνοιες» για την προστασία των ανήλικων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Οσο για τον νόμο για τα ΑΕΙ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια – ιδανικά – έως την 1η Μαρτίου.
Το Μαξίμου επιδιώκει κέρδη, αναζητώντας το συντομότερο αντίβαρο στο κόστος που προς παρόν συνοδεύει τη διαχείριση των εν εξελίξει καταλήψεων.
- Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»
- Ανδρουλάκης: Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους εποχικούς πυροσβέστες
- Τοποθέτηση ΚΕΔΕ για τροπολογία σχεδίου νόμου που αφορά μεταβατικές διατάξεις για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
- Εκτροπή Βελόπουλου στη Βουλή: «Θα έπαιρνα τον νόμο στα χέρια μου»
- Τουρκία: «Δεν συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός στη Συρία – Γλωσσική παραδρομή η δήλωση που έγινε»
- Γάζα: Οι Γιατροί Xωρίς Σύνορα καταγγέλλουν εθνοκάθαρση