«Μπουρλότο» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο
Εμπρηστική κρίνεται η συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα είναι επικίνδυνα τεταμένο με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου να μην θεωρείται πλέον βέβαιη.
Απουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και δεν… καταδέχτηκε να συμμετέχει ούτε διαδικτυακά στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία, όπως σχολιάστηκε, ολοκληρώθηκε μετά από πολλές ώρες η κομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί της φυσικής του παρουσίας ο πρόεδρος του κόμματος προτίμησε να στείλει επιστολή, η οποία κρίθηκε εξαιρετικά διχαστική, και στην οποία ουσιαστικά υπενθυμίζει «ποιος κάνει κουμάντο».
Οι 17 της επιστολής που ζήτησαν να συγκροτηθεί η έκτακτη Πολιτική Γραμματεία και μάλιστα μία ανάσα πριν από το -πλέον εξαιρετικά αμφίβολο για τη διεξαγωγή του- συνέδριο του κόμματος χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες: αυτούς που εξαντλήθηκε η υπομονή τους και τους άλλους που αναγνωρίζουν ότι οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
Άκρη, πάντως, δε βγήκε. Για του λόγου το αληθές η διαδικασία θα συνεχιστεί και την Τρίτη το απόγευμα, με μεγάλη πιθανότητα να ζητηθεί η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Τα κάνετε όλα λάθος»
«Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σωστά δε θα ήμουν τώρα πρόεδρος», είπε ο Στέφανος Κασσελάκη, πράγμα πάντως το οποίο έλεγαν εξ αρχής και οι επικριτές του, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν και σχημάτισαν την Νέα Αριστερά.
«Με ψήφισαν 150.000 άνθρωποι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσμετρώντας προφανώς στις ψήφους κι εκείνες που πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, αφού 150.000 ήταν το σύνολο των ψηφοφόρων. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε όταν τον ρώτησαν εάν συμβουλεύτηκε κάποιο κομματικό στέλεχος προτού θέσει ταυτοτικά ζητήματα του κόμματος σε δημόσια διαβούλευση.
Πολύ μεγάλο πρόβλημα προέκυψε δε και από την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να μοιραστεί με τα στελέχη του κόμματος τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου. Κάτι που πέρα από απαξιωτικό, είναι και σχετικά ύποπτο, εφόσον ο πρόεδρος θεωρητικά θα μπορέσει να παρουσιάσει ό,τι θέλει, χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν. Κάτι που. για πολλούς, ούτως ή άλλως κάνει.
Εναντίον του οι παλιοί, δίπλα του οι «άνθρωποί του»
Από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα ιστορικότερα -με την Όλγα Γεροβασίλη να θέτει πρώτη το ζήτημα- είναι αυτά που έρχονται να αντιμετωπίσουν τη συμπεριφορά του προέδρου. Η υπομονή που έκαναν με τις απανωτές καταπατήσεις του καταστατικού, φαίνεται πως πλέον έγινε κόμπος και έφτασε στο χτένι.
Παράλληλα και νεότερα στελέχη, από τον Παύλο Πολάκη, που προσήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, μέχρι τους Ραγκούση και Τεμπονέρα βρίσκονται στην ίδια περίπου κατάσταση. Αυτό που διαφέρει είναι ένα… mea culpa του Παύλου Πολάκη, ο οποίος φάνηκε να μετανιώνει την αρχική του στήριξη προς τον Στέφανο Κασσελάκη.
Για την ακρίβεια, η υποψηφιότητα Κασσελάκη ανακοινώθηκε από το γραφείο του Παύλου Πολάκη και ο πάλαι ποτέ διευθυντής του γραφείου του, Μάρκος Χατζησάββας, βρίσκεται τώρα να συνεργάζεται με τον ίδιο τον πρόεδρο, ως διευθυντής του δικού του γραφείου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Χατζησάββας με άρθρο του στο «Ποντίκι» όχι απλώς πήρε το μέρος του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά «άδειασε» και τον Παύλο Πολάκη.
Στον πλευρό του Κασσελάκη βρίσκονται ακόμη οι άνθρωποι του στενού κύκλου του: Χρηστίδου, Τζάκρη, Αυγέρη, Καπνισάκης.
Ωστόσο, το πρόβλημα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πως οι τωρινοί του σύμμαχοι δεν είναι αυτοί που φέρνουν ψήφους στο κόμμα.
Αμφίβολο το Συνέδριο
Θα γίνει Συνέδριο; Αν ο Στέφανος Κασσελάκης έψαχνε μία ευκαιρία να ακυρώσει το Συνέδριο μπροστά και στην αδυναμία να βρει… συνέδρους, την βρήκε τώρα. Μέχρι στιγμής η εγγραφή τεράστιου αριθμού νέων μελών, την οποία προσδοκούσαν οι υποστηρικτές του, δεν συνέβη ποτέ, ενώ οι χειρισμοί που οδήγησαν στη διάσπαση έφτασαν το κόμμα στην κατάσταση να μην έχει καν άτομα να εκλεχθούν σύνεδροι!
Μια τέτοια εικόνα θα ήταν καταστροφική για τον Στέφανο Κασσελάκη που διεμήνυσε πως το πρότυπό του είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η πρόθεση Κασσελάκη να φτιάξει ένα κεντρώο κόμμα είναι σαφής από την πρώτη στιγμή. Αυτό που του λείπει είναι η πολιτική συγκρότηση και, φυσικά, τα μέλη. Έτσι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 22 του μήνα δεν είναι απλά αμφίβολη, αλλά σχεδόν απίθανη.
Το θέμα είναι τι θα συμβεί ενδιαμέσως, γιατί ακόμη κι αν συγκρατηθούν τα πνεύματα μέχρι τις ευρωεκλογές, το πιθανότερο σενάριο είναι να μείνουν στο τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ ή ο Κασσελάκης ή «αυτοί» (όσοι διαφωνούν με τις επιλογές και τη στάση του προέδρου), όπως χαρακτηριστικά λέγεται.
Το μόνο σίγουρο παραμένει ότι τα περισσότερα από τα στελέχη και η βάση του κόμματος είναι αυτήν την στιγμή στην πλειοψηφία τους θυμωμένοι με τον πρόεδρο.
Αν είναι αργά για αυτοκριτική; Δυστυχώς, δεν έχει σημασία. Κυρίως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αυτήν την στιγμή η χώρα ουσιαστικά δεν έχει κανέναν να επιτελέσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο.
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)