Ιρλανδική διπλωματία: «Το Δουβλίνο δεν αναγνωρίζει το Πολισάριο»
Επίσκεψη του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο στην Ιρλανδία
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Σε απάντηση στην προπαγάνδα που συνδέεται με την ιδιωτική επίσκεψη του ηγέτη της ένοπλης ομάδας Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, στο Δουβλίνο και τη συνάντησή του με τον ιρλανδό πρόεδρο, Μάικλ Ντάνιελ Χίγκινς, η ιρλανδική διπλωματία επεσήμανε την ψευδή πληροφόρηση, με σκοπό να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση.
Πράγματι, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ιρλανδικής πρεσβείας στο Ραμπάτ (η οποία είναι και η μοναδική πρεσβεία της Ιρλανδίας στην ευρύτερη περιοχή), επισημαίνεται ότι «η Ιρλανδία δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Σαχάρας (The Sahrawi Arab Democratic Republic – SADR – Πολισάριο). Η επίσκεψη των εκπροσώπων του Πολισάριο στην Ιρλανδία την περασμένη εβδομάδα ήταν μια ιδιωτική και όχι μια επίσημη επίσκεψη. Η μακροχρόνια θέση της Ιρλανδίας σχετικά με τη Σαχάρα είναι μια θέση πλήρους υποστήριξης της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και των προσπαθειών του γενικού γραμματέα να επιτευχθεί οριστική και αμοιβαία αποδεκτή πολιτική λύση στο ζήτημα». Πρόκειται, επομένως, για «ιδιωτική» επίσκεψη και όχι για «επίσημη», όπως υποστηρίζουν προσκείμενα στους αυτονομιστές ΜΜΕ, δραστηριότητα.
Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έδωσε βήμα στην αντιπροσωπεία του Πολισάριο. Ο, δε, ιρλανδός πρόεδρος, που τη δέχθηκε, έχει απλώς εθιμοτυπικά καθήκοντα και όχι πολιτικό ρόλο ή επίδραση στην εξωτερική πολιτική της Ιρλανδίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Μαρόκο εξακολουθεί να προσελκύει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην επικράτεια της Σαχάρας και να αποκτά όλο και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας του στο σύνολο των εδαφών της, μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ισπανία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση τους ως προς τη Σαχάρα του Μαρόκου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις