Άρχισαν τα όργανα – «Ταβάνι» στις δαπάνες για να βγουν τα πλεονάσματα
Τι αλλάζει με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από φέτος
«Οροφή» στις δαπάνες του δημοσίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ενδεχόμενο παροχών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028, η κυβέρνηση καλεί τα υπουργεία αλλά και τους φορείς του ελληνικού δημοσίου να επιδόσουν τους πολυετείς προϋπολογισμούς τους μέχρι τις 11 Μαρτίου.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά οι οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων και τον φορέων θα πρέπει μέχρι τις 11 Μαρτίου να συμπληρώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία εσόδων και δαπανών για όλη την περίοδο 2025-2028.
Πρωτογενή πλεονάσματα
Ειδική σημασία δίνεται στη συγκράτηση των δαπανών, καθώς όπως αναφέρεται ακόμη στη σχετική εγκύκλιο «σε κάθε περίπτωση, απαιτείται επαρκής αιτιολόγηση κάθε ετήσιας απόκλισης από τα ανώτατα όρια δαπανών» η οποία θα αξιολογηθεί για το αν θα εγκριθεί. Κι αυτό καθότι ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος έχει τοποθετηθεί στο 2,1% από 1,1% πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή λίγο πάνω από 2% θα παραμείνει ο στόχος και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028, κάτι το οποίο συνεπάγεται σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, όπως άλλωστε φροντίζει να υπενθυμίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Ως εκ τούτων, στο σκέλος των δαπανών, την τετραετία 2025-2028 θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης αυτών, σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η δαπάνη για εργαζομένους στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τα 14,73 δισ. ευρώ φέτος σε 14,69 δισ. ευρώ το 2025 και σε 14,71 δισ. ευρώ το 2026. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 14,74 δισ. ευρώ τα έτη 2027 και 2028.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, το «σενάριο βάσης που θα εκπονήσουν οι φορείς θα πρέπει να αποτυπώνει με ρεαλιστικό και κατά το δυνατό ακριβή τρόπο τις προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των φορέων σε όλη την υπό εξέταση περίοδο».
Δημοσιονομικοί κανόνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό Μεσοπρόθεσμο θα υποβληθεί χωρίς να είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ τα έτη 2020-2023. Φέτος η χώρα μας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, δεσμεύεται και πάλι στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν με ακρίβεια στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε..
Φέτος η χώρα μας δεσμεύεται και πάλι στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν με ακρίβεια στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το οποίο υπήρξε συμφωνία πρόσφατα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι δεν αποκλείεται το Μεσοπρόθεσμο να υποβληθεί στην ΕΕ αργότερα φέτος και συγκεκριμένα το φθινόπωρο.
Πρόβλεψη για πληθωρισμό
Την ίδια ώρα, σε επί τα χείρω πρόβλεψη για το ύψος του πληθωρισμού φέτος (στο 2,7% από 2,6% πριν) προχωρά η κυβέρνηση, μέσα από το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Τα υπουργεία καλούνται να συμπληρώσουν τις προβλέψεις τους βασιζόμενοι στο σενάριο ότι ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) θα φτάσει φέτος στο 2,7%, από 2,6% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2024, για να υποχωρήσει στο 2% από το 2025 έως και το 2028.
Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
Αναφορικά με το σκέλος των επενδυτικών δαπανών, μέχρι το 2026 το ποσό βαίνει αυξανόμενο χρόνο με το χρόνο. Ήδη από φέτος οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι από 12,1 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για φέτος (τα 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 8,55 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το 2025 το ποσό θα αυξηθεί σε 13,5 δισ. ευρώ (τα 5,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης) και σε 15 δισ. ευρώ το 2026 (τα 6,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο έτος).
Η εκτόξευση των δημοσίων επενδύσεων σχετίζεται με την ολοκλήρωση του Ταμείου. Από τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πορεύεται μόνο με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γι’ αυτό το 2027 και το 2028 αναμένεται απότομη διόρθωση των επενδυτικών δαπανών. Ειδικά για αυτές τις χρονιές το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,5 δισ. ευρώ, περίπου 50 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το ΠΔΕ της φετινής χρονιάς.
Πηγή: ot.gr
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρήτη: Συνελήφθη 46χρονος στο Ηράκλειο – Κατηγορείται για κατοχή αρχαίων αντικειμένων
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο