ERS-2: Ευρωπαϊκός δορυφόφος πέφτει σήμερα πίσω στη Γη
Το σκάφος αναμένεται να διαλυθεί λόγω τριβής με την ατμόσφαιρα σε ύψος 80 χιλιομέτρων, κάτι που αναμένεται γύρω στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Μεγάλος, ανενεργός δορυφόρος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA θα καταστραφεί το απόγευμα της Δευτέρας με βουτιά στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Άδειος από καύσιμα, ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης ERS-2 έχει μάζα 2,5 τόνων και κάποια θραύσματά του μπορεί να πέσουν στον ωκεανό, προειδοποίησε η ESA, αν και διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι αστρονομικά μικρός.
Το σκάφος αναμένεται να διαλυθεί λόγω τριβής με την ατμόσφαιρα σε ύψος 80 χιλιομέτρων, κάτι που αναμένεται στις 17.49 ώρα Ελλάδας με περιθώριο αβεβαιότητας +/- 1,76 ωρών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της υπηρεσίας.
Η ακριβής ώρα και η περιοχή επανεισόδου είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, εξήγησε η ESA. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον προσανατολισμό του δορυφόρου και, κυρίως, την πυκνότητα της ατμόσφαιρας που μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλιακή δραστηριότητα και άλλους παράγοντες.
Ο ERS-2 ήταν ο πιο προηγμένος δορυφόρος της Ευρώπης όταν εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 1995.
Μαζί με τον δορυφόρο ERS-2 που είχε εκτοξευτεί λίγα χρόνια νωρίτερα, δοκίμασε τη νέα τότε τεχνολογία του συνθετικού ραντάρ διαφράγματος για να παρατηρήσει τους ωκεανούς και την ξηρά και να προσφέρει νέα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή.
Έπειτα από 16 χρόνια υπηρεσίας, ο ERS-2 τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2011 και οδηγήθηκε σε χαμηλότερη φθίνουσα τροχιά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόσκρουσης με άλλους δορυφόρους ή διαστημικά σκουπίδια.
Ο δορυφόρος αφέθηκε να πλησιάζει όλο και περισσότερο στη Γη, μια κάθοδος που φτάνει τώρα στο τέλος της.
«Ο εκτροχιασμός των δορυφόρων στο τέλος της αποστολής τους και η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα αποτελεί βασικό εργαλείο για να κρατήσουμε τους πολυσύχναστους διαστημικούς διαδρόμους μας καθαρούς από ανενεργούς δορυφόρους, να αποτρέψουμε συγκρούσεις σε τροχιά και να περιορίσουμε τη δημιουργία νέων διαστημικών σκουπιδιών» επισήμανε η ESA σε μια σειρά ερωταπαντήσεων για την επιχείρηση.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι τυχόν θραύσματα που μπορεί να διασπαρούν στον Ατλαντικό σε μια γραμμή μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων δεν περιέχουν τοξικά ή ραδιενεργά υλικά.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, η πιθανότητα να χτυπηθεί άνθρωπος από διαστημικά συντρίμμια είναι μικρότερη από 1 στα 100 δισεκατομμύρια ανά έτος, περίπου 1,5 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον κίνδυνο θανάτου λόγω ατυχήματος στο σπίτι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις