Αποσύρθηκε βιβλίο από νηπιαγωγείο της Κύπρου επειδή «προσβάλλει την οικογένεια»
Απέσυραν το παιδικό βιβλίο ως προκλητικό
Σκοταδιστικές θέσεις εκφράστηκαν στην Κύπρο με ακραίες φωνές να ζητούν την απόσυρση ενός παιδικού βιβλίου από νηπιαγωγείο της Κύπρου επειδή «προκαλεί» και προσβάλλει «τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας», σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων.
Οι εκδόσεις επισημαίνουν ότι το βιβλίο «προσκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες».
Το τρυφερό βιβλίο που προορίζεται για παιδιά παρουσιάζει τα διάφορα είδη οικογένειας που υπάρχουν με σκοπό κανένα παιδί να μην νιώσει περιθωριοποίηση και bullying, παρουσιάζοντας ανάμεσά τους και ένα αγοράκι με δύο μαμάδες, αλλά και ένα κοριτσάκι με δύο μπαμπάδες.
«Πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους»
Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα, που ονομάζεται Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών έκαναν διαμαρτυρία στο Κυπριακό υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»… της Κατρίνας Τσάνταλη, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας.
«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».
«Προκαλεί, έχει αποσυρθεί»
Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης ακολούθησε την ίδια γραμμή, λέγοντας πως το βιβλίο «προκαλεί» και αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο γονέων.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.
Η απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα
Για το ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση των εκδόσεων Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.
«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.
Θρεντ / Απόσυρση βιβλίου
Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.
— Εκδόσεις Διόπτρα (@DioptraBooks) February 21, 2024
»Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο “προκαλεί”», επισημαίνει η Διόπτρα που παραδέχεται ότι το βιβλίο πράγματι προκαλεί, αλλά όχι με την έννοια που αναφέρθηκε.
«Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας. Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους.
- Φοροδιαφυγή: MyDATA και νέα ψηφιακά εργαλεία – Νέα κλίμακα φορολογίας
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας – Που θα δείτε τα παιχνίδια του Σαββάτου
- Κάτια Γκουλιώνη: «Είναι τρομερή πίεση ότι οι γυναίκες έχουμε έναν χρονικό περιορισμό για τη μητρότητα»
- Κίνα: Κατάστημα πουλάει γιγάντια σνακ και προκαλεί φρενίτιδα – Σε δύο μήνες η εταιρεία άνοιξε δεύτερο
- Ποτά που πρέπει να αποφεύγετε στα ταξίδια σας στο εξωτερικό
- Έμερι: «Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας…»