Με την παρουσία ενός νυν και ενός πρώην υπουργού διεξάγεται στο Εφετείο της Αθήνας η δίκη τεσσάρων κατηγορουμένων για παράνομες προσλήψεις στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ο οποίος αναφερόμενος στην εκδικαζόμενη υπόθεση μίλησε για ένα «από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του Παύλου Πολάκη, παρών ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε καταθέσει σε προηγούμενη δικάσιμο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν «διαχρονικά αμαρτωλό»

Ένταση προκλήθηκε στη διαδικασία όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε αν μπορεί ο μάρτυρας Άδωνις Γεωργιάδης να παρακολουθεί την κατάθεσή του. «Θέλετε να διευθύνετε και το δικαστήριο;», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το επονομαζόμενο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ που επί πολλά χρόνια, ήδη από το 2000 λειτούργησε ως off-shore του Υπουργείου Υγείας. Λειτούργησε ως μηχανισμός διασπάθισης δημοσίου χρήματος», κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης που ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έφερε την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

«Έλαβα ένα χαρτί «δείτε τα αίσχη του Άδωνι», στην αρχή δεν έδωσα σημασία, μετά από δέκα μέρες ξανάρθε το χαρτί στο γραφείο μου και είπα στους υπαλλήλους να το δουν. Αυτό ήταν ένα χαρτί (το δείχνει) με κατάλογο 22 ονομάτων. Οι περισσότεροι είναι ΔΕ, κάποιοι λίγοι γιατροί και νοσηλεύτριες και δίπλα έλεγε ποιος συνέστησε να προσληφθούν. Πήγα τότε στην κ Ράικου και κατέθεσα για καραμπινάτη ρουσφετολογία του κ. Γεωργιάδη. Ξαναπήγα το Μάρτιο και ξαναπήγα το Μάιο, γιατί έβλεπα ότι δε γίνεται τίποτα», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

«Είναι καραμπινάτη υπόθεση απιστίας»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσλάβει ανθρώπους για το υπουργικό του γραφείο, κατασπαταλώντας τον κρατικό προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε ο Παύλος Πολάκης στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι την κυρία ευθύνη για τις παράνομες προσλήψεις έχει ο πολιτικός του αντίπαλος.

«Είναι καραμπινάτη υπόθεση απιστίας. Όλοι αυτοί οι 22 προσλήφθηκαν από ΚΕΕΛΠΝΟ και τοποθετήθηκαν μετά ως διοικητικοί, στο γραφείο τύπου και άλλου στον κ. Γεωργιάδη. Τους διόρισε μέσω αυτού του μηχανισμού για να πάρουν μισθό και μετά τους διέθεσε στο γραφείο του ως διοικητικούς. Υπάρχουν χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν πάτησαν ποτέ εκεί, στις δομές του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προφανώς οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κινήθηκαν από μόνοι τους, αλλά με εντολή του πολιτικού τους προϊσταμένου. Αλλά γι’ αυτόν υπήρξε παραγραφή. Στη δική μας περίπτωση, δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία προκήρυξης, ποτέ δε δημοσιεύτηκε προκήρυξη, υπάρχουν πλαστογραφημένες αποφάσεις για προσλήψεις προσωπικού», ανέφερε ο βουλευτής Χανίων και συμπλήρωσε πως ήταν «διαχρονικά αμαρτωλό» το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέροντας ότι μέλη του έχουν καταδικαστεί και στο παρελθόν για αθέμιτες πρακτικές.

«Όλα έχουν κάποια όρια!»

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο Παύλος Πολάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που του είχε υποβληθεί ξανά, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να παρεμβαίνει λέγοντας «τι διαδικασία είναι αυτή;!».

Η φράση του προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου του Παύλου Πολάκη, Γιάννη Άπατσιδη που βρισκόταν στο ακροατήριο και ήρθε σε αντιπαράθεση με άνθρωπο της φρουράς του υπουργού, ζητώντας την προστασία του εισαγγελέα της έδρας.

«Δεν το έχω ξαναδεί αυτό! Μάρτυρας να σηκώνει τηλέφωνο ενώ καταθέτει; Κι εγώ έχω πολλές εργασίες. Παρακαλώ πολύ υπολογίστε ότι έχω κι εγώ εργασίες! Λες και οι άλλοι δεν έχουμε εργασίες! Όλα έχουν κάποια όρια!» διαμαρτυρήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 13 Μαρτίου.