Οι αγρότες μίλησαν, η κυβέρνηση κωφεύει – Τα επόμενα βήματα μετά το «αγροτικό ποτάμι» στο Σύνταγμα
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει τους αγρότες στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, όμως εκείνοι διαμηνύουν ότι δεν τους αρκούν τα ψίχουλα.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χθες στο Σύνταγμα, προειδοποιώντας με συνέχιση των κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που σχετίζονται με την επιβίωσή τους.
Αυτό, την ώρα που το Μαξίμου, συνεχίζει την προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων, και εγκλωβισμού των αγροτών στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη θέση ότι «τα αιτήματα τους είναι δίκαια, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά».
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το συλλαλητήριο είχε ένα χαρακτήρα κορύφωσης των κινητοποιήσεων, πριν αυτές τερματιστούν
Φτάνει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί (μέσω διαρροών), ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις αντιδράσεις των αγροτών για να διαπραγματευτεί(!) πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 21 και 22 Μαρτίου.
«Μασάζ» για να αρκεστούν οι αγρότες στα ψίχουλα
Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη (MEGA), ο οποίος συνέχισε το… «μασάζ» στους αγρότες, ζητώντας τους επί τοις ουσίας να αρκεστούν στα ψίχουλα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά», είπε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε:
«Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση. Το ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως δια μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».
«Προχωρήσαμε σε παροχές»
«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Απ΄ το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά.
Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα ωστόσο δεν μένουν για πάντα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα – Ο αγώνας θα συνεχιστεί»
Στο Μαξίμου, ελπίζουν ότι οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια, θεωρώντας ότι το χθεσινό συλλαλητήριο, είχε ένα χαρακτήρα κορύφωσης των κινητοποιήσεων, πριν αυτές τερματιστούν.
Ενδεχομένως όμως να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.
Με την επιστροφή τους στα μπλόκα, οι αγρότες αναμένεται να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους όσον αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, δηλώνοντας ότι παίρνουν δύναμη από το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν.
Υπολογίζεται ότι στην πλατεία Συντάγματος έφτασαν χθες τουλάχιστον 200 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ πάνω από 10.000 αγρότες (6.000 κατά την ΕΛ.ΑΣ.), από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν και με 160 λεωφορεία και ιδιωτικά ΙΧ οχήματα.
Αύριο Πέμπτη (22/02) αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
«Με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη στο Σύνταγμα, με τη θερμή συμπαράσταση του λαού της Αθήνας και τα σχεδόν 200 τρακτέρ, έχουμε αναδείξει το πρόβλημά μας και ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν την αναχώρηση των αγροτών από το Σύνταγμα.
«Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να πάρουμε εκεί τις αποφάσεις μας, με τους συναδέλφους που είμαστε στο δρόμο», υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να δώσει λύσεις στους αγρότες και μετά ας ξύσει τον πάτο του βαρελιού» επεσήμανε ο κ. Μαρούδας, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι μακρόχρονος καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά μας αιτήματα».
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες ζητούν την ικανοποίηση των κοινών αιτημάτων που οποία καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων. Συγκεκριμένα διεκδικούν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να ληφθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις