Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ ν’ ασκήσουν χθες Τρίτη βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο καταρτίστηκε από την Αλγερία και καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διά στόματος του κινέζου μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, του Τζανγκ Τζουν, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Andrew Kelly, επάνω, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

Το σχέδιο απόφασης έλαβε 13 ψήφους, η Βρετανία απείχε και οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο

«Η Κίνα εκφράζει τη μεγάλη απογοήτευσή της και τη δυσαρέσκειά της για το βέτο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Τζανγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το αμερικανικό βέτο «στέλνει λάθος μήνυμα, κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση στη Γάζα», συνέχισε, εκτιμώντας πως η αντίθεση της Ουάσιγκτον στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός δεν είναι «τίποτε διαφορετικό από πράσινο φως για τη συνέχιση της σφαγής», αποτελεί «άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει».

Το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Αλγέρι έλαβε 13 ψήφους. Η Βρετανία απείχε. Οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν, αποτρέποντας την έγκρισή του.

«Ασπίδα» στο Ισραήλ

Παρά τη διεθνή πίεση για να αμβλύνουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επικρίνονται από κάθε πλευρά, εμπόδισαν εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ν’ απαιτήσει «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καταθέτοντας ένα εναλλακτικό κείμενο για μια ενδεχόμενη εκεχειρία υπό όρους.

«Το μήνυμα που στάλθηκε σήμερα στο Ισραήλ από αυτό το βέτο είναι ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν οτιδήποτε με πλήρη ατιμωρησία», είπε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριγιάντ Μανσούρ, καταγγέλλοντας ένα «ανεύθυνο και επικίνδυνο βέτο» που παρέχει ακόμη μια «ασπίδα» στο Ισραήλ.