Ανοίγει ξανά η έρευνα για τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα
Ο εθνικός ποιητής της Χιλής πέθανε λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα το 1973, εφετείο της Χιλής διέταξε την επανέναρξη έρευνας. Ο Νερούδα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, θεωρούνταν ο εθνικός ποιητής της χώρας και μια μαρτυρία για τη δύναμη της τέχνης.
Ο Νερούδα ήταν υποστηρικτής του σοσιαλισμού και σύμβουλος της αριστερής κυβέρνησης του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή. Είχε πράγματι προταθεί ως υποψήφιος, πριν δώσει την υποστήριξή του στον Αλιέντε, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 1970. Το 1971 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Στη συνέχεια, το 2017, επιστήμονες από το McMaster, και μια ιατροδικαστική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, βρήκαν ενδείξεις ότι υπήρχε κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (C. Botulinum) σε έναν γομφίο
Δείτε το βίντεο
Το πραξικόπημα του Πινοσέτ
Τα πράγματα άλλαξαν στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Νερούδα βρέθηκε σε επικίνδυνη θέση λόγω των πολιτικών του δεσμών και της επιρροής του.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο και πέθανε 12 ημέρες μετά το πραξικόπημα. Από τότε υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον και υποψίες για τον θάνατό του, με πολλούς να πιστεύουν ότι δεν ήταν μόνο ο καρκίνος που τον σκότωσε, αλλά ότι δολοφονήθηκε.
Η οικογένεια του Νερούδα και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής ζήτησαν να ξανανοίξει η υπόθεση για να διευκρινιστούν τα γεγονότα.
Το 1981, πολιτικοί κρατούμενοι στη Χιλή δηλητηριάστηκαν με το ίδιο βακτήριο, σύμφωνα με το BrighterWorld
Οι νέες έρευνες
Το 2013, η σορός του εκταφιάστηκε για ιατροδικαστική ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι τα υπολείμματα του είχαν δηλητηριαστεί.
Στη συνέχεια, το 2017, επιστήμονες από το McMaster, και μια ιατροδικαστική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, βρήκαν ενδείξεις ότι υπήρχε κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (C. Botulinum) σε έναν γομφίο που εξήχθη για μεταθανάτια εξέταση, αλλά απαιτούνταν περαιτέρω μελέτη. Το 1981, πολιτικοί κρατούμενοι στη Χιλή δηλητηριάστηκαν με το ίδιο βακτήριο, σύμφωνα με το BrighterWorld.
Πέρυσι, μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων παρέδωσε έκθεση για τον θάνατό του στο Εφετείο του Σαντιάγο. Τα έγγραφα περιλάμβαναν εργαστηριακές εκθέσεις από τον Καναδά, τα ευρήματα στη Δανία και εκθέσεις από εμπειρογνώμονες που εξέταζαν.
Ο ισχυρισμός του οδηγού του ποιητή
Σε ανακοίνωσή του, το εφετείο ανέφερε ότι έδωσε εντολή για εξετάσεις γραφής, αξιολογήσεις των αναλύσεων που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες από τα πανεπιστήμια McMaster και Κοπεγχάγης, καθώς και για ενδελεχή εξέταση του φακέλου της υπόθεσης και των γνωμοδοτήσεων των εμπειρογνωμόνων.
Ο οδηγός του ποιητή, Μανουέλ Αράγια, έχει ισχυριστεί ότι έλαβε θανατηφόρα ένεση από πράκτορες του Πινοσέτ που διείσδυσαν στην κλινική Σάντα Μαρία όπου νοσηλευόταν, αλλά το εφετείο δεν αναφέρθηκε στην κατηγορία, σύμφωνα με το Reuters.
*Με στοιχεία από hola.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις