Το ChatGPT βοήθησε να γραφτεί αυτό το βραβευμένο ιαπωνικό μυθιστόρημα
Μετά τη βράβευσή της με το περίφημο βραβείο Akutagawa, η Rie Kudan μίλησε για τους λόγους που χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει ένα μέρος του έργου της.
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Η τελευταία νικήτρια ενός σημαντικού ιαπωνικού λογοτεχνικού βραβείου αποκάλυψε ότι ένα τμήμα του μυθιστορήματός της γράφτηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Αφού η 33χρονη συγγραφέας Rie Kudan κέρδισε το Βραβείο Akutagawa την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένα μικρό μέρος του βιβλίου της, Tokyo-to Dojo-to (Tokyo Sympathy Tower), έχει αντληθεί αυτολεξεί από το ChatGPT.
Το Βραβείο Akutagawa, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέους συγγραφείς, πήρε το όνομα του από τον Ιάπωνα συγγραφέα των αρχών του 20ού αιώνα Ryunosuke Akutagawa, που είναι γνωστός ως ο «πατέρας του ιαπωνικού διηγήματος»
«Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε αξιοποιώντας πλήρως μια παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη», είπε η Kudan στην ευχαριστήρια ομιλία της, σύμφωνα με την Thu-Huong Ha των Japan Times. «Πιθανότατα περίπου το 5% ολόκληρου του κειμένου είναι γραμμένο απευθείας από τη γενεσιουργό Α.Ι. Επιθυμώ να εργαστώ σωστά μαζί της για να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου».
«Η Kudan στράφηκε στο ChatGPT»
Όπως αναφέρουν οι Christy Choi και Francesca Annio του CNN, η επιτροπή των βραβείων είχε εγκωμιάσει το μυθιστόρημα της Kudan ως «ουσιαστικά άψογο». Το μυθιστόρημα «Tokyo Sympathy Tower» διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, σε μια κοινωνία που εξαρτάται από την τεχνητή νοημοσύνη.
View this post on Instagram
Ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες του, η αρχιτέκτονας Sara Makina, σχεδιάζει έναν πύργο στο Τόκιο για τη «συμπονετική αποκατάσταση εγκληματιών», αλλά αναπτύσσει «αμφιβολίες για το έργο», γράφει ο Richard Lloyd Parry των London Times, προσθέτοντας: «Ένα από τα θέματα του βιβλίου είναι ο τρόπος με τον οποίο οι «μαλακές και χνουδωτές λέξεις» μπερδεύουν τις ιδέες για τη δικαιοσύνη, και για να τις αποδώσει η Kudan στράφηκε στο ChatGPT».
«Τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία οι λέξεις έχουν επεκταθεί χωρίς όρια και επιδέχονται απεριόριστες ερμηνείες», δήλωσε η Kudan μετά τη βράβευση της, σύμφωνα με τους London Times
Η Kudan στράφηκε επίσης στην A.I. για να συζητήσει θέματα της προσωπικής της ζωής που «ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πει σε κανέναν», σύμφωνα με το CNN. Τέτοιοι πειραματισμοί έγιναν τροφή για μυθοπλασία. «Όταν η A.I. δεν έλεγε αυτό που περίμενα, μερικές φορές καθρέφτιζα τα συναισθήματά μου στις ατάκες του πρωταγωνιστή», είπε.
View this post on Instagram
«Θετικές και αρνητικές πτυχές της γλώσσας»
Το Βραβείο Akutagawa, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέους συγγραφείς, πήρε το όνομα του από τον Ιάπωνα συγγραφέα των αρχών του 20ού αιώνα Ryunosuke Akutagawa, που είναι γνωστός ως ο «πατέρας του ιαπωνικού διηγήματος».
Όπως γράφει το Short Story Project, η συγγραφέας «έλκεται από το μυστηριώδες και το αλλόκοτο».
Οι υπεύθυνοι των βραβείων έχουν πρόσφατα προσπαθήσει να διευρύνουν την ομάδα των συγγραφέων που λαμβάνουν την τιμή -και τώρα, το έργο της Kudan είναι το πρώτο που περιλαμβάνει γραπτά αποσπάσματα δημιουργημένα από A.I.
«Τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία οι λέξεις έχουν επεκταθεί χωρίς όρια και επιδέχονται απεριόριστες ερμηνείες», δήλωσε η Kudan μετά τη βράβευση της, σύμφωνα με τους London Times. «Θέλω να χρησιμοποιώ τις λέξεις με προσοχή και να σκέφτομαι τις θετικές και αρνητικές πτυχές της γλώσσας».
View this post on Instagram
«Σκοπεύω να συνεχίσω να επωφελούμαι»
Από τότε που έκαναν το ντεμπούτο τους οι μηχανές παραγωγής κειμένων με τεχνητή νοημοσύνη, τμήματα του λογοτεχνικού κόσμου ζητούν σύνεση.
Μόλις πέρυσι, μια ομάδα συγγραφέων μεγάλου βεληνεκούς -συμπεριλαμβανομένων των Jodi Picoult, George R.R. Martin και Jonathan Franzen- ενώθηκαν για να μηνύσουν την OpenAI για «συστηματική κλοπή» του έργου τους, το οποίο, όπως λένε, χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση του ChatGPT.
Η Kudan, από την πλευρά της, θα διατηρήσει τη συνεργασία της με το chatbot, σύμφωνα με το CNN. «Σκοπεύω να συνεχίσω να επωφελούμαι από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφή των μυθιστορημάτων μου, καθώς παράλληλα θα αφήνω τη δημιουργικότητά μου να εκδηλώνεται στο έπακρο», δήλωσε η ίδια.
Με πληροφορίες από Smithsonian magazine | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Big Bang AI | Twitter
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις