Το μισθολογικό χάσμα βαθαίνει – Το τίμημα που πληρώνουν οι γυναίκες για την τηλεργασία
Έκθεση διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κερδίζουν 83 σεντς για κάθε δολάριο που παίρνει στο σπίτι ένας άνδρας αντίστοιχα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Το μισθολογικό χάσμα δεν κλείνει, οι μητέρες τιμωρούνται επειδή γίνονται γονείς, ενώ οι πατέρες ανταμείβονται, και η εργασία εξ αποστάσεως συνεπάγεται πρόσθετο φόρο αμοιβής για τις γυναίκες.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια νέα σημαντική έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία για τις αμοιβές περισσότερων από 600.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ.
Η έκθεση που συντάχθηκε από την Payscale Inc, πάροχο δεδομένων, λογισμικού και υπηρεσιών για τις αμοιβές, διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κερδίζουν 83 σεντς για κάθε δολάριο που παίρνει στο σπίτι ένας άνδρας αντίστοιχα, γεγονός που, παρά τη νέα νομοθεσία για τις αμοιβές και τις εθνικές προσπάθειες για την πάταξη της ανισότητας, παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Forbes.
Οι εργαζόμενες μητέρες, σύμφωνα με την έκθεση, κερδίζουν μόλις 75 σεντς σε σύγκριση με τους εργαζόμενους πατέρες και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων διευρύνεται όσο οι γυναίκες προχωρούν στην καριέρα τους
Διαμορφώνεται στα 87 σεντς όταν εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, αλλά φτάνει, κατά μέσο όρο, τα 82 σεντς όταν μια γυναίκα είναι 30 έως 40 ετών και τα 74 σεντς όταν είναι 45 ετών.
H εξ αποστάσεως εργασίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μισθολογικό χάσμα είναι 10 λεπτά μεγαλύτερο για τις γυναίκες που εργάζονται εξ αποστάσεως – 79 λεπτά – σε σύγκριση με τις γυναίκες που εργάζονται αυτοπροσώπως. Η Payscale διαπίστωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι πατέρες κερδίζουν στην πραγματικότητα, κατά μέσο όρο, 15% περισσότερο από τους άνδρες χωρίς παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει ένα μπόνους πατρότητας σε σύγκριση με μια ποινή μητρότητας, όπως συχνά αναφέρεται.
Στους υπολογισμούς της, η Payscale κάνει διάκριση μεταξύ ελεγχόμενων και μη ελεγχόμενων μισθολογικών διαφορών. Το πρώτο αναφέρεται στη σύγκριση μεταξύ γυναικών και ανδρών που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τα ίδια προσόντα – αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «ίση αμοιβή για ίση εργασία».
Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση, όπως διαπίστωσε η Payscale, το χάσμα έχει σχεδόν κλείσει, με τις γυναίκες να κερδίζουν το 99% των αντίστοιχων αποδοχών των ανδρών συναδέλφων τους. Το ανεξέλεγκτο χάσμα, ωστόσο, παραμένει παγιωμένο και σε μεγάλο βαθμό αμετακίνητο παρά τις προσπάθειες πολιτικής, ιδίως με τη μορφή νόμων για τη διαφάνεια των αμοιβών σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ και η Νέα Υόρκη.
Ένας δείκτης προόδου στην έκθεση είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελεγχόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει κλείσει το 2024 για τις γυναίκες των Ινδιάνων και των ιθαγενών της Αλάσκα, της Ασίας, των μαύρων και των ισπανόφωνων γυναικών. Αυτές οι ομάδες έχουν επίσης σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά το μη ελεγχόμενο μισθολογικό χάσμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις