Αν και κοιμάμαι 8 ώρες, αισθάνομαι κουρασμένος. Τι συμβαίνει;
Ο ύπνος είναι ένας από τους πρωταγωνιστές για μια ποιοτική ζωή, για αυτό θα πρέπει να τον πάρουμε πολύ σοβαρά.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τον τελευταίο καιρό ακούω όλο και συχνότερα τον κόσμο να παραπονιέται για κόπωση και γενικότερη αδυναμία. Το συνηθέστερο που συμβαίνει και που κάνουμε όλοι είναι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών προς πιο υγιεινές επιλογές όπως: αποφυγή junk food, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λιγότερο αλκοόλ, περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο μαγείρεμα στο σπίτι.
Παράλληλα με αυτό θυμόμαστε και την άσκηση, βρίσκοντας μία ασχολία που θα ξυπνήσει το ταλαίπωρο σώμα μας. Και τώρα που είπα ξυπνήσει, πόσο σωστά αλήθεια κοιμόμαστε;
Όπως ο οργανισμός μας θέλει τροφή, νερό και άσκηση, χρειάζεται εξίσου την ποιοτική ξεκούραση. Δυστυχώς τον ύπνο δεν τον βάζουμε συχνά στην εξίσωση, αν και είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ευζωίας μας. Λόγω του ότι μπορεί να κοιμόμαστε φαινομενικά επαρκή ώρες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεκουραζόμαστε. Για αυτό υπάρχουν διάφοροι λόγοι, οι οποίοι μεμονωμένα είτε συνδυαστικά μπορεί να μας οδηγούν σε μία αίσθηση κόπωσης. Ο βασικότερος είναι η ποιότητα ύπνου. Ένας καλός ύπνος περιλαμβάνει διάφορες φάσεις, συμπεριλαμβανομένου του βαθιού ύπνου και του ύπνου REM. Και όλα αυτά σε μία συνέχεια, χωρίς διακοπές. Επίσης, θα πρέπει να μην αγνοούμε την άπνοια. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς τις περισσότερες φορές να το καταλαβαίνουμε γιατί δεν ξυπνάμε εντελώς. Αυτή η αναστολή αναπνοής μπορεί να εμποδίζει την είσοδο στις βαθιές φάσεις του ύπνου. Αν πάλι το φαινόμενο είναι πιο έντονο θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ιατρεία ύπνου για να το αντιμετωπίσουμε.
Ένα εξίσου σημαντικό που θα πρέπει να φροντίσουμε είναι να μην κάνουμε χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όσο και αν το σερφάρισμα στο κινητό έχει γίνει μία σύγχρονη κακή συνήθεια των περισσοτέρων. Ένα βιβλίο πριν τον ύπνο είναι το καλύτερο κλείσιμο της ημέρας.
Ένας μεγάλος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου είναι το στρες και το άγχος. Η ανησυχία που προκαλούν δεν μας αφήνει, παρόλη την κούραση, να κοιμηθούμε και καθιστούν δύσκολο τον βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
Στα παραπάνω, για κάποιους αν προστεθούν και κάποια χρόνια ιατρικά ζητήματα, τότε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση.
Σε γενικές γραμμές ένας ύπνος θα πρέπει ιδανικά να διαρκεί για τους ενήλικες 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ. Νέες μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι πέραν των απαραίτητων ωρών, εξίσου αν όχι ακόμα περισσότερο σημαντικό είναι η σταθερότητα, ένα πρόγραμμα ύπνου που θα έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό γιατί η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να γνωρίζει πότε μπαίνει σε κατάσταση ξεκούρασης και πότε σε εγρήγορσης, διατηρώντας το εσωτερικό μας ρολόι σωστά ρυθμισμένο.
Τώρα θα σκεφτεί κανείς «και πόσο εύκολο είναι να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου;». Σίγουρα με τους ρυθμούς που ζούμε, την καθημερινότητα που αλλάζει λόγω των υποχρεώσεων και το Σαββατοκύριακο που έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, μόνο καλό θα μας κάνει και θα το διαπιστώσουμε ήδη από τον πρώτο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο ύπνος είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα ας φροντίσουμε έστω να κοιμόμαστε τις σωστές ώρες. Μάλιστα, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι καλό είναι να καλύψουμε κάποιον από τον χαμένο ύπνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να προλάβουμε κάποιες από τις συνέπειες μίας κόπωσης που αθροίζει.
Μην ξεχνάμε ότι ένας χρόνιος κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μία σωρεία σωματικών και ψυχικών προβλημάτων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, κακή ψυχολογία, συχνός εκνευρισμός, παχυσαρκία, έλλειψη συγκέντρωσης και άλλα. Για αυτό, αν αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι θα πρέπει να το δούμε πιο ολιστικά για να κερδίσουμε πάλι τη χαμένη μας ενέργεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις