Μάντζος: Φιλελεύθερο διάλειμμα τέλος – Επιστροφή στη συντήρηση, με γενναίες δόσεις ποινικού λαϊκισμού
Ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει «προφανή άγνοια» για την πραγματική κατάσταση των δικαστηρίων και των φυλακών της χώρας
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Συνεχίζονται οι πολιτικές και νομικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφερικά με τις τροποιήσεις στους ποινικούς κώδικες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Φιλελεύθερο διάλειμμα τέλος. Αμέσως μετά την ισότητα στον πολιτικό γάμο, επιστροφή στη συντήρηση».
Όπως τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, «τροποποιείται η ποινική νομοθεσία για πολλοστή φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση της προηγούμενης ρύθμισης. Χωρίς συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα – εγκληματολογικά, δικαστικά, σωφρονιστικά».
Σημείωσε, μάλιστα, πως «μια δυσμενής παράδοση κακής νομοθέτησης τείνει να εμπεδωθεί», προσθέτοντας πως αυτή τη φορά, όμως, «η κυβέρνηση δείχνει να ξεπερνά και τον ίδιο της τον εαυτό. Επιδεικνύει προφανή άγνοια για την πραγματική κατάσταση των δικαστηρίων και των φυλακών της χώρας».
«Αν έπρεπε να επιλεγεί ένας τίτλος, πράγματι αυτόν μας τον δίνουν δυο μόλις λέξεις, που ήδη ακούστηκαν πολύ από χθες: ‘ποινικός λαϊκισμός’», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.
«Η κυρίαρχη αντίληψη στο νομοσχέδιο είναι ότι ‘όσο περισσότερο φυλακή, τόσο το καλύτερο’»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η νομοθέτηση δείχνει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εφήμερου εντυπωσιασμού, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».
«Τροποποιείται η ποινική νομοθεσία με όρους δημοσιογραφικούς όχι νομικούς – με όρους επικαιρότητας. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει ανομία, ότι υπάρχει ανασφάλεια. Ότι απέτυχε ακόμη και στο δικό της δόγμα ‘νόμος και τάξη’, με το οποίο εξελέγη το 2019. Απέτυχε στην πρόληψη, απέτυχε και στην αντιμετώπιση», τόνισε, προσθέτοντας πως «αντί να αντιδράσει στο πρόβλημα, επενδύει σε αυτό. Απαντά με ανορθολογικό τρόπο. Με στερεότυπα. Εργαλειοποιεί τον φόβο», για να καταλήξει πως αυτή είναι μια «λαϊκιστική» νομοθέτηση.
«Θα κάνετε δημοψήφισμα και για τη θανατική ποινή;»
Στη συνέχεια, ο κ. Μάντζος αναφέρθηκε στην ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου ΦΛωρίδη, λέγοντας πως «ομολογήθηκε χθες από τον κ. υπουργό: νομοθετεί με βάση μετρήσεις γνώμης. Τότε γιατί ψηφίσαμε την ισότητα στον γάμο;», αναρωτήθηκε.
Για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Κάνατε δημοψήφισμα, όπως ζητούσε η Εκκλησία – και υπέγραφε και η ΝΔ και στις ταυτότητες κάποτε; Τα δικαιώματα είναι ζητήματα μειοψηφιών, συμφωνούσε μαζί μας ο πρωθυπουργός. Και τώρα ο υπουργός του, μας μιλά για πλειοψηφίες. Ας κάνουμε δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή. Αυτό είναι το επόμενο βήμα;».
«Η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και τη Βουλή, σε αυτούς που είναι με τα θύματα και σε εκείνους που είναι με τους θύτες. Σε αυτούς που στηρίζουν το νομοσχέδιο και στους άλλους που στηρίζουν το έγκλημα. Η αυθεντία της μίας άποψης, εκείνης που εκφράζει την πλειοψηφία, σύνολη την κοινωνία, απέναντι στους επικίνδυνους που αντιδρούν», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Και υπογράμμισε: «Τι κι αν αυτοί που αντιδρούν είναι ολόκληρη η νομική κοινότητα; Οι ερμηνευτές και εφαρμοστές του δικαίου; Δικαστές, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί; 39 καθηγητές Νομικής συνιστούν να αποσύρετε το σχέδιο νόμου. Εσείς τους απαξιώνετε ως ‘καθηγητάδες’ και ‘παρατρεχάμενους’. Ακυρώνετε την επιστημονική γνώση και διδασκαλία, επειδή δεν συμφωνεί με τη δική σας άποψη, που έχετε χαρακτηρίσει κυρίαρχη. Όπως κάνει κάθε συνεπής λαϊκιστής».
«Κυρίαρχη αντίληψη στο ν/σ ‘όσο περισσότερο φυλακή, τόσο το καλύτερο’»
Ο Δημήτρης Μάντζος, περνώντας στην ουσία του νομοσχεδίου, τόνισε πως «εισάγει fast track διαδικασίες χωρίς εγγυήσεις, αθροίζει διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία – χωρίς να αντιμετωπίζεται η έξαρση της έμφυλης βίας, επιλέγει a la carte τον μεταβατικό χρόνο δίωξης αδικημάτων».
«Δεν θα κουραστούμε να ρωτάμε: γιατί η άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών μετατίθεται για τον Ιούλιο; Τι θέλετε να πετύχετε και για ποιους; Η σιωπή είναι ομολογία», προσέθεσε σε αυτό το σημείο.
Και συνέχισε, λέγοντας πως είναι ένα σχέδιο νόμου «που δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα παράστασης με δικηγόρο, παρά τον κίνδυνο πραγματικής έκτισης. Η κυβέρνηση δυσπιστεί απέναντι στους δικαστές. Δεσμεύει υπέρμετρα την κρίση τους. Η κυρίαρχη αντίληψη στο νομοσχέδιο είναι ότι ‘όσο περισσότερο φυλακή, τόσο το καλύτερο’. Κι όμως, επιστημονικά, δεν τεκμηριώνεται ότι η αύξηση των ορίων των ποινών συμβάλλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Αν ίσχυε, δεν θα είχαμε εγκλήματα με αφορμή τον αθλητισμό, ούτε εμπρησμούς στα δάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ένα σχέδιο νόμου που απειλεί να προκαλέσει έκρηξη στο σωφρονιστικό σύστημα, που από το 2019 παραμένει εξόριστο από τον φυσικό του χώρο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με γεμάτες φυλακές, πώς προχωράτε σε οριζόντιες αυξήσεις ποινών;», ρώτησε την κυβέρνηση.
«Δικαιοσύνη προστατευμένη από την ιδεοληψία, κράτος δικαίου ανθεκτικό στο λαϊκισμό»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η παράταξή του πιστεύει στην «επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης με όρους μεταρρυθμιστικούς. Καλύτερη προδικασία, ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ψηφιοποίηση διαδικασιών – που εκκρεμεί από το 2011, όταν καταρτίστηκε το σχέδιο δράσης από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενίσχυση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, που παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, υποβοήθηση της ανάκρισης».
«Πιστεύουμε στο ποινικό δίκαιο, όπως κατοχυρώθηκε σε αυτήν εδώ την αίθουσα 1950, με τις δύο ηθικές και κοινωνικές ανάγκες: την προστασία της έννομης τάξης, αλλά και την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε πνεύμα ουσιαστικού δικαίου, όπως δίδασκαν οι καθηγητές Χωραφάς και Ανδρουλάκης», προσέθεσε.
Σημείωσε, επίσης, πως για τη δραστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, «απαιτείται ολιστική πολιτική. Πρώτα και κύρια, για την πρόληψη με δημόσιες πολιτικές στην κοινωνία. Και ύστερα, η βεβαιότητα της σύλληψης – η βεβαιότητα της δίκαιης δίκης, σε εύλογο χρόνο, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα κανενός – και τέλος, η βεβαιότητα ως προς την ποινή, αλλά ποινή αναλογική, ποινή που θα εκτίεται με έναν κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο. Εκτός αν πιστεύουμε ότι η ποινή είναι εκτόπιση και όχι σωφρονισμός», ανέφερε.
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την έμπρακτη ενίσχυση της κοινωφελούς εργασία, ηλεκτρονική επιτήρηση, καταστήματα ημιελεύθερης διαβίωσης, αγροτικές φυλακές, επισήμανε ο Δημήτρης Μάντζος, τονίζοντας πως η βία αντιμετωπίζεται «με πρόληψη στις κοινωνικές της αιτίες, με αποτελεσματική δίωξη, εξατομικευμένη δικαστική κρίση και έκτιση ποινών με αποδοτικό τρόπο».
«Εμείς σε αυτήν τη Δικαιοσύνη πιστεύουμε. Τη Δικαιοσύνη – πυλώνα δημοκρατίας. Εγγυητή των ελευθεριών, όλων. Μια Δικαιοσύνη προστατευμένη από την ιδεοληψία. Ένα κράτος δικαίου ανθεκτικό στον λαϊκισμό. Ένα ποινικό δίκαιο, σύγχρονο και αληθινά φιλελεύθερο», σημείωσε καταληκτικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις