ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο… στα χαρακώματα
Το απόλυτο και μοναδικό δεδομένο είναι πως έρχεται ένα πολύ θερμό τριήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν πως η διάσπαση που οδήγησε στη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς ήταν μόνο η αρχή.
Κάθε άλλο παρά συντροφικό είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την στιγμή που ξεκινά το 4ο συνέδριο του κόμματος και πρώτο υπό τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη. Μόλις ένα βήμα πριν το συνέδριο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαν «στα χέρια» κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για αυταρχικότητα και αρχηγισμό.
Ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά η μία εκείνη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: μετά από μία σειρά καταστατικών και προγραμματικών παραβιάσεων, τις οποίες ο νέος πρόεδρος κάνει κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα, μετά από μία διάσπαση, μετά από σκληρή κριτική που του έχει κατά καιρούς ασκηθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να θέσει την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπό δημόσια διαβούλευση και μάλιστα χωρίς καν να ενημερώσει τα κεντρικά κομματικά στελέχη.
Μετά από δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μη συμμετέχει καν διαδικτυακά, και την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε ένα σημείο… ασάφειας και όχι δημιουργικής.
Απόλυτος αρχηγός;
Δέκα επτά από τα είκοσι ένα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν τη σύγκλιση του οργάνου, ζητώντας εξηγήσεις για την στάση Κασσελάκη. Εξηγήσεις ζήτησε και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παραιτήθηκε από το όργανο πριν τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου. Ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς φάνηκαν να λένε ένα «mea culpa» για την απόφασή τους να τον στηρίξουν και στην πραγματικότητα να τον εκλέξουν πρόεδρο.
Κι ενώ την πρώτη ημέρα ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν απών, τη δεύτερη παρουσιάστηκε και μάλιστα ζήτησε -κάπως απειλητικά- «λευκή επιταγή». «Ή πηγαίνουμε σε εκλογές με εμένα, ή ας έρθει κάποιος να αναμετρηθεί μαζί μου», διαμήνυσε, εννοώντας για την προεδρία του κόμματος.
Ωστόσο λευκή επιταγή δεν πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα μια ηχηρή αντίδραση ήρθε από τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ του είπε πως… υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να αναμετρηθούν μαζί του.
Για την ακρίβεια ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει την στήριξη κανενός εκ των παλιών κομματικών στελεχών. Πλέον φαίνεται να τον στηρίζουν μόνο οι Τζάκρη, Κασσιμάτη, Αυγέρη, Χατζησάββας, Καπνισάκης. Οι «άνθρωποι του προέδρου», εν ολίγοις. Ο δε στενότερος εξ αυτών, ο Παύλος Πολάκης, δεν φαίνεται να θέλει ούτε να υποχωρήσει υπό το βάρος των απειλών που έχει δεχτεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε και να εγκαταλείψει τα όπλα.
Συνέδριο χωρίς… συνέδρους και όργανα α λα καρτ;
Εξαιτίας της πολύ χαμηλής συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες ο Στέφανος Κασσελάκης «αποφάσισε και διέταξε», λέγοντας μάλιστα «αν σας αρέσει, αλλιώς πάμε σε εσωτερικό δημοψήφισμα» να μεταφερθεί η εκλογή Νομαρχιακών Επιτροπών και Τοπικών Οργάνων. Η δυσκολία να εκλεγούν σύνεδροι είναι γνωστή, οπότε θα είναι μεγάλη η έκπληξη της, μάλλον χαμηλής, συμμετοχής στο πραγματικά ιστορικό αυτό Συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιστορικό γιατί πρόκειται να κρίνει το μέλλον του πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν. Μια ανάσα πριν την έναρξη του Συνεδρίου διέρρευσε από την Κουμουνδούρου ότι το επίμαχο ερωτηματολόγιο «θα παραμείνει στη θέση του». Γράφτηκε, δε, πως ομάδα στελεχών, που δεν κατονομάζονται, προτίθενται να καταθέσουν πρόταση για άμεση εκλογή νέων οργάνων. Μια πρόταση που είχε απορριφθεί καιρό πριν και αυτό είχε συμφωνηθεί στην Πολιτική Γραμματεία.
Κι ενώ σύμφωνα με πηγές η «ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα, το ερώτημα πλέον είναι ποια είναι η ηγεσία; Ο Κασσελάκης ή τα εκλεγμένα στελέχη;
Την έντονη διαφωνία της με τη μη εκλογή νέων οργάνων έχει εκφράσει η Νίνα Κασιμάτη. Το ενδιαφέρον είναι πως η Κασιμάτη, παρά τις προειδοποιήσεις Κασσελάκη ότι θα «υπάρξουν συνέπειες» για όποιον -εννοώντας τον Παύλο Πολάκη- δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποφάσισε να ψηφίσει «παρών».
Αυτή της η στάση πιθανά να έσωσε τον Παύλο Πολάκη γιατί όχι απλώς δεν δέχθηκε τις… συνέπειες, αλλά δεν κλήθηκε καν να απολογηθεί. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει τα περιθώρια να χάσει μία ακόμη σύμμαχο.
Όπως εξηγούσαν πάντως γνωρίζοντες στο in, η κίνηση να γίνει τώρα εκλογή οργάνων δείχνει έναν Κασσελάκη που βρέθηκε ξαφνικά σε άμυνα.
Τι συμβαίνει με τον Στέφανο Κασσελάκη;
Φαινόμενο; «Μπέπε Γκρίλο»; Σημείο της παρακμάζουσας δημοκρατίας ή διάττων αστέρας; Εν ολίγοις, γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να κινηθεί τόσο προσωποκεντρικά, ενώ η υπόσχεσή του ήταν πως… ανήκει στην βάση;
Πέρα από το γεγονός ότι μάλλον ξεχνά ότι δεν τον έχουν εκλέξει 150.000 άνθρωποι, όπως συχνά αναφέρει, επίσης ξεχνά πως τα όργανα του κόμματος αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν εκλεγεί και από την βάση, αλλά και από τον λαό ως βουλευτές και βουλεύτριες.
Έγινε ξαφνικά τόσο βέβαιος για την απόλυτη κυριαρχία του και την επίτευξη κάθε στόχου που θέτει ή απλώς ο Στέφανος Κασσελάκης βλέπει τις πολύ κακές δημοσκοπήσεις και αποφασίζει να «τον διώξουν» πριν χρεωθεί μια ήττα;
Κάποιοι βέβαια αποδίδουν τη συμπεριφορά αυτή σε έναν πιο απλό λόγο: έγινε αρχηγός κόμματος κάποιος που δεν είναι πολιτικός.
Το απόλυτο και μοναδικό δεδομένο είναι πως έρχεται ένα πολύ θερμό τριήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν πως η διάσπαση που οδήγησε στη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς ήταν μόνο η αρχή. Τα μέλη της κομματικής βάσης ολοένα και απομακρύνονται από την… απόλυτη στήριξη στον πρόεδρό τους.
- Μπαρτζώκας: «Κάναμε σπουδαία εμφάνιση – Χαίρομαι που έχω τον Φουρνιέ»
- Πατινάζ σε glass floor – Το αριστούργημα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ ήρθε την κατάλληλη στιγμή
- Τα μεγάλα σουτ του Φουρνιέ στο ΟΑΚΑ – Έτσι «εκτέλεσε» τον Παναθηναϊκό (vids)
- Ινδονησία: Μεγάλες ζημιές από το ηφαίστειο – Περίπου 10.000 εκτοπισμένοι έως τώρα
- Εβάν, το… εξοχικό σου
- Μπαρτζώκας: «Φανταστικό παιχνίδι – Πήραμε όσα μας έδωσε ο Παναθηναϊκός»