Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον Χούθι

ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον Χούθι

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια ανακοίνωσή του, κατηγορεί τους Χούθι για τρομοκρατία, πειρατεία και πως βάζει σε επισιτιστικό κίνδυνο την ίδια την Υεμένη, το Σουδάν και την Αιθιοπία.

Σε ανακοίνωσή τους στο επίσημο site του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδικάζουν τις απερίσκεπτες και αδιάκριτες επιθέσεις των Χούθι σε μη στρατιωτικά φορτηγά πλοία».

Τους κατηγορούν πως «συμπεριφέρονται ως τρομοκρατική οργάνωση – επιτίθενται σε αμάχους, σε μη στρατιωτικά πλοία και σε αθώους ναυτικούς και συνεχίζουν να κρατούν το πλήρωμα του Galaxy Leader, που αποτελείται από 25 άτομα από πέντε διαφορετικές χώρες», ενώ κρίνουν τις άνω κινήσεις ως πειρατεία.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούμε συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Στην συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως «Οι επιθέσεις των Χούθι ανεβάζουν τις τιμές και προκαλούν καθυστερήσεις στην παράδοση κρίσιμων ανθρωπιστικών ειδών, όπως τρόφιμα και φάρμακα σε μέρη όπου τα χρειάζονται περισσότερο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά όσους χρειάζονται βοήθεια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Σουδάν, την Αιθιοπία και την ίδια την Υεμένη». με αναφορά πως «Πολλά από τα πλοία στα οποία επιτέθηκαν περιείχαν τρόφιμα, όπως σιτηρά και καλαμπόκι, που κατευθύνονταν προς τις χώρες αυτές».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρόεδρο Λούλα στην Μπραζίλια, εκπροσωπώντας διαφορετικές νοοτροπίες στον πόλεμο στη Γάζα.

«Οι ενέργειές τους δεν φέρνουν ούτε μια μπουκιά βοήθειας ή τροφίμων στον παλαιστινιακό λαό»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τους Χούθι πως βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον και πως απειλεί την «αλιευτική βιομηχανία της Υεμένης». Ενώ επαναλαμβάνει πως κάποια πλοία μετέφεραν τρόφιμα. Η ανακοίνωση συνεχίζεται αναφέροντας πως οι κυρώσεις εναντίον των Χούθι «δεν περιορίζουν τα εμπορικά φορτία ή την ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Υεμένης» κατηγορώντας του πως οι ίδιοι «δυσχεραίνουν το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρωπιστική κατάσταση».

Τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν πως «έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούμε συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα» και πως «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, όπως απαιτείται, για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι». Από την μεριά τους και οι Χούθι έχουν καταστήσει σαφές πως οι επιθέσεις εναντίον ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ αφορούν τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης και των Παλαιστινίων, ενώ η στοχοποίηση πλοίων με προορισμό το Ισραήλ και η «πολιορκία» της Ερυθράς Θάλασσας θα λυθεί, όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Στον αντίποδα, χθες, οι ΗΠΑ καταψήφισαν την πρόταση της Αλγερίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, διατηρώντας την Μέση Ανατολή σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι ΗΠΑ θέλουν να φέρουν δικό τους σχέδιο προς ψήφιση στο ΣΑ, το οποίο όπως έχει διαρρεύσει αφορά «προσωρινή κατάπαυση του πυρός». Σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος συνεχίζεται και το ίδιο ο αναβρασμός μεταξύ των άνω των 40 εμπλεκομένων χωρών (ΗΠΑ και συμμαχία τους, Ισραήλ, Ε.Ε. Αραβικές χώρες) στην αιματηρή διαμάχη.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024