Η Λιζ Τρας υποστηρίζει ότι την υπονόμευσε το… βαθύ κράτος
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κατηγορεί το... βρετανικό κατεστημένο για την υπερβολικά σύντομη πρωθυπουργική θητεία της
Η Λιζ Τρας έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει τη συντομότερη θητεία πρωθυπουργού στην ιστορία της Βρετανίας.
Η αμέσως συντομότερη θητεία ήταν αυτή του Τζορτζ Κάννινγκ (της φερώνυμης πλατείας στο κέντρο της Αθήνας), που ήταν λίγο κάτω από τέσσερις μήνες.
Όμως, σε αντίθεση με τον Κάννινγκ που πρόλαβε να γράψει ιστορία κυρίως ως υπουργός Εξωτερικών, συμβάλλοντας άλλωστε αποφασιστικά στην ακολουθία γεγονότων που οδήγησαν στην Ελληνική Ανεξαρτησία, η Λιζ Τρας απλώς αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό μίγμα μεγάλης φιλοδοξίας και χωρίς προηγούμενο αποτυχίας, αφού έφυγε κακήν κακώς από την πρωθυπουργία μετά από ένα πακέτο φοροαπαλλαγών που δεν αντιστοιχούσε σε ανάλογη εξεύρεση πόρων, προκαλώντας μεγάλη οικονομική αναταραχή και οδηγώντας στην παραίτησή της πριν συμπληρώσει 50 μέρες στην πρωθυπουργία
Τώρα φαίνεται πως η Λιζ Τρας αποφάσισε να κάνει ένα rebranding και να φλερτάρει με το νέο κύμα δεξιού λαϊκισμού που αναδύεται, ενισχυμένο και από το υπαρκτό ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην πρωθυπουργία.
Σε αυτό το φόντο η Τρας παρευρέθηκε και ήταν και μια από τις βασικές ομιλήτριες στην CPAC, την Συνδιάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη ετήσια σύναξη συντηρητικών στην Αμερική και η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπιστεί προς θέσεις πολύ κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Τρας μίλησε στην εναρκτήρια συζήτηση, ένα είδος «διεθνούς συνόδου κορυφής», αφού εκτός από αυτήν μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του κόμματος του Brexist και ο Στηβ Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ για ένα διάστημα.
Εκεί υποστήριξε ότι την ανέτρεψε το «βαθύ κράτος», το «διοικητικό κράτος» που έβαλε εμπόδια στις πολιτικές, όπως και ότι οι μόνιμοι κρατικοί λειτουργοί στη Βρετανία που ανήκουν στη civil service είναι «ακτιβιστές» υπέρ του περιβάλλοντος και των τρανς.
Η ρητορική αυτή της Τρας, που έχει ιδρύσει το δικό της κίνημα του «λαϊκού συντηρητισμού», είναι πολύ κοντινή σε αυτή των τραμπικών όπως ο Μπάνον που υποστήριξε, στην ίδια εκδήλωση, ότι μετά την επανεκλογή του Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί ανελέητος πόλεμος για την «αποδόμηση του διοικητικού κράτους». «Κάθε μέρα θα είναι σαν το Στάλινγκραντ», ήταν η αναλογία που χρησιμοποίησε.
Οι βασικοί ομιλητές στη φετινή CPAC περιλαμβάνουν και το ακραίο νεοφιλελεύθερο νέο πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ενώ στο παρελθόν είχαν προσκληθεί ο Βίκτωρ Όρμπαν και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο.
- Ουκρανία: «Ο πόλεμος έχει τραβήξει πολύ», συμφώνησαν Ντόναλντ Τραμπ και Όλαφ Σολτς
- Ρωσία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου
- EFL Cup: Έπαιξε με τη «φωτιά» αλλά δεν κάηκε η Τότεναμ (4-3, vid)
- Ρουί Βιτόρια: «Κάναμε εμφάνιση υψηλού επιπέδου»
- Ο Παναθηναϊκός από 20ος ανέβηκε 13ος (pic)
- Άγρια δολοφονία: Του είπε να χωρίσουν και τη σκότωσε στη μέση του δρόμου – Ισόβια για πρωταθλητή σκοποβολής