Πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων κάνει η Ελλάδα – Το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Β. Αιγαίο
Συνεχίζονται τα αρνητικά σερί και σε ως ένα βαθμό δικαιολογούν γιατί οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και του εισοδήματός τους.
Τα κακά μαντάτα για την ελληνική κοινωνία συνεχίζονται καθώς η χώρα μας αναδεικνύεται δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat «έτρεξε» με ρυθμό 8,3% (από 8,9% τον Δεκέμβριο) με τη χώρα μας να βρίσκεται πίσω μόνο από την Μάλτα που είχε ρυθμό της τάξης του 11% (από 10,2% τον Δεκέμβριο).
Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα).
Κάτω από τον μ.ο. της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας
Με τον πληθωρισμό των τροφίμων να δείχνει τα δόντια, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, απογοήτευση προκαλούν οι στατιστικές για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Eurostat, κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, ήταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής, το 2022.
Σε 231 από τις 242 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφεται το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη.
Πρώτη η Νότια Ιρλανδία, τελευταίο το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας
Συγκεκριμένα, το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στις περιφέρειες της ΕΕ κυμάνθηκε από 40% του μέσου όρου της ΕΕ στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, έως 286% στη Νότια Ιρλανδία.
Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία (247%), η Πράγα της Τσεχίας (207%) και η περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (196%).
Εκτός από το Βόρειο Αιγαίο
Για τις ελληνικές περιφέρειες, μετά το Βόρειο Αιγαίο, η Eurostat καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).
Στην ΕΕ το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε 231 από τις 242 περιφέρειες, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες.
Απαισιοδοξία
Κάπως έτσι, σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη για την πορεία της οικονομίας και του εισοδήματός τους παρέμειναν οι Ελληνες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα προσδοκιών των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Για τον πληθωρισμό, η προσδοκία των Ελλήνων είναι ότι θα «τρέχει» με ρυθμό 10% το επόμενο 12μηνο ενώ στις 11 χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες γίνεται η έρευνα της ΕΚΤ, ήταν 3,3%.
Απαισιοδοξία επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά και σχετικά με την ανάπτυξη και τα εισοδήματά τους. Για το ΑΕΠ αναμένουν ότι θα μειωθεί περίπου 4% το 2024, ενώ με βάση τα στοιχεία εκτιμάται ότι αυξήθηκε περίπου 2% πέρυσι. Μείωση του ΑΕΠ κατά 1,1% αναμένουν στην Ευρωζώνη.
Για το εισόδημά τους, οι Ελληνες προβλέπουν ότι θα μειωθεί περίπου 3% φέτος έναντι αύξησης 1,2% που αναμένουν στην Ευρωζώνη.
- Κλειστά ακίνητα: Τα μισά κίνητρα και η τσουχτερή… ανακαίνιση [γραφήματα]
- Επίθεση στο Μόναχο: Μια μητέρα και η δίχρονη κόρη της υπέκυψαν στα τραύματά τους
- Τρόφιμα και κλιματική αλλαγή: Για νέα άνοδο τιμών το 2025 προειδοποιούν οι ειδικοί
- LIVE: Φιορεντίνα – Κόμο
- Γλυφάδα: Η σκοτεινή υπόθεση εξαφάνισης του 62χρονου
- Ο Έλον Μασκ απαντάει στην influencer που λέει ότι γέννησε το 13ο παιδί του κι αυτός δεν το αναγνωρίζει