Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Εργολάβος της κυβέρνησης σκάναρε τα πρόσωπα των εργαζομένων

Βρετανία: Εργολάβος της κυβέρνησης σκάναρε τα πρόσωπα των εργαζομένων

Η αρμόδια αρχή έκρινε ότι η Serco έβαζε τα συμφέροντά της πάνω από την ιδιωτικότητα του προσωπικού.

Η εταιρεία Serco, ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους της βρετανικής κυβέρνησης, διατάχθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί κάμερες αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί την προσέλευση των εργαζομένων της.

Η Serco «έδινε προτεραιότητα στα επιχειρηματικά της συμφέροντα έναντι της ιδιωτικότητας των εργαζομένων της» δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς.

Εικόνες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα είχαν συλλεχθεί την τελευταία πενταετία από περισσότερους από 2.000 εργαζομένους σε δημόσιους χώρους αναψυχής που διαχειρίζεται η Serco.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η σάρωση προσώπων και δακτυλικών αποτυπωμάτων εφαρμοζόταν από την εταιρεία για να καταγράφει πότε προσέρχονταν και πότε αποχωρούσαν οι υπάλληλοι ώστε να υπολογίζονται οι μισθοί τους.

Το γραφείο του Επιτρόπου έκρινε ότι η εταιρεία απέτυχε να εξηγήσει γιατί αυτή η μέθοδος υπερτερεί σε σχέση με «λιγότερο αδιάκριτες» πρακτικές όπως η κάρτα που χτυπούν οι υπάλληλοι σε άλλες επιχειρήσεις.

Η Serco δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αν και οι νομικοί της σύμβουλοι την είχαν ενημερώσει ότι η πρακτική είναι νόμιμη.

«Aνισορροπία ισχύος»

«Τα βιομετρικά δεδομένα είναι μοναδικά για κάθε πρόσωπα, οπότε ο κίνδυνος βλάβης σε περίπτωση ανακρίβειας ή παραβίασης ασφάλειας είναι πολύ μεγαλύτερος –δεν μπορείς να κάνεις reset στο πρόσωπο ή τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ανθρώπου όπως κάνεις reset στους κωδικούς πρόσβασης» δήλωσε ο Έντουαρντς σύμφωνα με το Sky News.

Είπε ακόμα ότι η έλλειψη εναλλακτικών τρόπων αναγνώρισης «αυξάνει την ανισορροπία ισχύος στον εργασιακό χώρο και βάζει τους ανθρώπους σε μια θέση στην οποία νιώθουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τα βιομετρικά δεδομένα τους».

«Δεν πρόκειται ούτε για δίκαιη ούτε για αναλογική πρακτική σύμφωνα με τη νομοθεσία προστασίας δεδομένων».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση καμερών βιομετρικής αναγνώρισης υπόκεινται στη νομοθεσία για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει απαγόρευση των συστημάτων αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους.

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024