iSYRIZA: Διάλυση της Δημόσιας Υγείας; – Don’t worry, be… χάπι
Αυξήσεις στα φάρμακα, απογευματινά χειρουργεία και πορτοφόλια που αδειάζουν. Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης ακουμπά και τη Δημόσια Υγεία.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η αύξηση σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα που περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων έφερε νέο «πονοκέφαλο» στους ασφαλισμένους αλλά και μεγάλη δυσαρέσκεια με τελικό αποδέκτη την κυβέρνηση. Τα αλαλούμ που προκλήθηκε και οι αντιδράσεις προκάλεσαν αναδίπλωση και με υπουργική απόφαση που υπέγραψε (16/02) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών ευρώ για κάθε σκεύασμα.
Την ίδια ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφεται αύξηση κατά 12,7%, συνολικά των φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Δηλαδή, οι τιμές του Ιανουαρίου 2024 είναι κατά 12,7% υψηλότερες από εκείνες του Ιανουαρίου 2023!
«Η Ελλάδα γυρίζει σαράντα χρόνια πίσω»
Στο «φρέσκο» βίντεο που κυκλοφόρησε στο iSYRIZA, το κόμμα της Κουμουνδούρου, με χιουμοριστική διάθεση, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας πως «διαλύει τη δημόσια Υγεία».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως «υπό την προστατευτική σκιά των συστημικών ΜΜΕ και των κυκλωμάτων που είναι έτοιμα να εισβάλλουν στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει τη δημόσια Υγεία».
Και εξηγούν: «Ο Άδωνις εξαγγέλλει με θριαμβευτικούς τόνους τα απογευματινά χειρουργεία, που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πληβείοι. Τα φάρμακα υποτάσσονται στο
νόμο του Μητσοτάκη -αν πληρώσεις θα γλιτώσεις. Και η Ελλάδα γυρίζει σαράντα χρόνια πίσω, σε καταστάσεις στις οποίες ισχύει ένας κανόνας: Ο σώζων εαυτόν
σωθήτω…».
«Ο Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά την Υγεία μας»
Πρόκειται για τη συνέχεια της καμπάνιας με πρωταγωνιστή το ΕΣΥ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν δύο περίπου εβδομάδες ανάρτησαν βίντεο με τίτλο: «Ο Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά την Υγεία μας» και πάλι με χιουμοριστική διάθεση σε ένα φλέγον ζήτημα που αφορά το σύνολο των πολιτών.
Στην περιγραφή της εν λόγω ανάρτησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: Όταν με 35.000 νεκρούς από την πανδημία, με πρωτιά σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη, η Υγεία και η ζωή μας παραδίνονται στα χέρια του κάθε πολιτικού νάνου, τα νοσοκομεία αφήνονται συνειδητά να πλημμυρίζουν και να ρημάζουν και τα χειροκροτήματα για τους «ήρωες με τις λευκές μπλούζες» τα διαδέχονται οι διώξεις και ο πλειστηριασμός για τα ιμάτια του ΕΣΥ; Όταν ακόμα και παιδιά περιμένουν στην «ουρά» επί μήνες να εγχειριστούν; Όσα προλάβουν…».
Τα βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται μια εποχή που τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πολλαπλασιάζονται και η κυβέρνηση επιχειρεί την όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίησή του, κάνει «νόμιμο» το γνωστό «φακελάκι» μέσω των απογευματικών χειρουργείων επί πληρωμή, ενώ τα ράντζα στα νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν και τα φάρμακα γίνονται όλο και ακριβότερα.
Δαπάνες… ασφάλειας
Θα πρέπει να θυμίσουμε πως παρά τη μεταρρυθμιστική ρητορική των τελευταίων ετών η χρηματοδότηση της Υγείας παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με τις κρατικές δαπάνες oι οποίες προορίζονται για την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό το 2024 σημειώθηκε ακόμα μία αύξηση των πιστώσεων για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και συνολικά για τις αμυντικές δαπάνες με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ανέρχεται σε 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό περί τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα.
Ως προς την Υγεία, στην προ-πανδημική περίοδο, το ελληνικό κράτος διέθετε το 10% των δαπανών του στην Υγεία, έναντι μέσου ποσοστού 15% στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), οι κρατικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα εμφάνισαν οριακή αύξηση μεταξύ του 2019 – 2022, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (8,5%, έναντι 9,5% στις άλλες χώρες).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις