Η κλήρωση μοιάζει ιδανική. Στο ποδόσφαιρο το όνομα της Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν τρομάζει όπως αυτό στο μπάσκετ. Είναι όμως πάντα μια δύσκολη ομάδα που δεν χάνει εύκολα. Πέρυσι αποκλείστηκε στα πλεϊ οφ του Κόνφερενς από τη Νις στην παράταση και πρόπερσι από την Αϊντχόβεν στο όριο (1-1, 0-1).

Η παράδοση είναι με το μέρος των Ισραηλινών. Βέβαια, κάθε ματς είναι διαφορετικό. Μόνο οι φανέλες και ο κόσμος είναι ίδιος. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μακάμπι είναι μια σκληρή ομάδα. Το ποδόσφαιρο του Ισραήλ δεν μας ταίριαζε ποτέ.

Το θετικό είναι ότι η ρεβάνς θα διεξαχθεί σε ουδέτερο και χωρίς την παρουσία κόσμου.

Η ομάδα του Τελ Αβίβ μετά τα γεγονότα στη Γάζα παίζει εκτός Ισραήλ τα διεθνή της παιχνίδια. Αυτό δεν την εμπόδισε να βγει πρώτη στον όμιλό της. Δεν είχε δύσβατο δρόμο ως τα γκρουπ του Κόνφερενς. Πέρασε τρεις προκριματικούς με τις Πετροκούμπ (3-0, 2-0), ΑΕΚ Λάρνακας (1-0, 1-1) και Τσέλιε (4-1, 1-1). Στο γκρουπ δεν είχε δύσκολους αντιπάλους. Τερμάτισε πρώτη χάνοντας μόνο από τη Γάνδη στο Βέλγιο (2-0). Πήρε τα υπόλοιπα πέντε ματς με Γάνδη (3-1), Ζαρία (3-2) και Μπρεϊνταμπλικ (3-2) στην Τόπολα και εκτός με Ζαρία (3-1) και Μπρεϊνταμπλικ (2-1). Εχει ήδη γράψει ιστορία αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι στους «16» ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Σε 12 ματς με ελληνικές ομάδες έχει 8 νίκες και 4 ήττες. Φέτος εμφανίζει αμυντικά προβλήματα. Μετά το φορμάρισμα στην αρχή της χρονιάς έχει παρουσιάσει κόπωση στα τελευταία της παιχνίδια. Στο πρωτάθλημα του Ισραήλ πλην της Χαϊφα δεν έχει σοβαρό αντίπαλο και τα ματς δεν αποτελούν ιδιαίτερο κριτήριο.

Σε ταραγμένο λόγω πολέμου περιβάλλον στο Ισραήλ έχει χάσει την καθαρή πρωτιά στη βαθμολογία. Είναι ισόβαθμη με τη Μακάμπι Χαϊφα και η μάχη για τον τίτλο θα είναι σκληρή ως το τέλος. Αυτούς τις πρώτες εξήντα μέρες του 2024 έχασε και τα δυο ματς από τη Χαϊφα και κόλλησε σε ισοπαλίες με Μπνεϊ Ραϊνα, Πετάχ Τίκβα και Μπνεϊ Σακνίν.

Είναι ίδια με τη Χαϊφα; Όχι. Η αντίπαλος του Ολυμπιακός είναι ο πιο μεγάλος σύλλογος του Ισραήλ. Σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι και στα καλύτερα της, αλλά αγωνιστικά είναι σκληρή και προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Έχει αστέρι και μάλιστα μεγάλο. Είναι ο Ζάχαβι. Στα 36 του διατηρεί ακόμη την ποιότητα για να παίρνει μόνος του παιχνίδια. Προ τετραετίας πήγε να βγάλει έξω τον Ολυμπιακό ως παίκτης της Αϊντχόβεν (πέρασαν οι Πειραιώτες με το γκολ του Χάσαν στο φινάλε).

Ο Ενρίκε Σαμπορίτ όντως είναι γνώριμος στον Μεντιλίμπαρ αφού ο Καταλανός αμυντικός πριν πάει το 2018 στο Τελ Αβίβ έπαιζε για μια δεκαετία στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Προπονητής δεν είναι Εβραίος. Μερικές φορές οι καλύτεροι παίκτες δεν είναι πάντα οι καλύτεροι προπονητές. Ωστόσο, ο Ρόμπι Κιν φαίνεται να καταρρίπτει αυτόν τον μύθο (προς το παρόν). Ο Ιρλανδός πρώην επιθετικός ήταν πολύ γνωστός για τα γκολ του στην Πρέμιερ Λιγκ, ιδιαίτερα με Τότεναμ, και εξακολουθεί να είναι ο αρχισκόρερ  της Εθνικής Ιρλανδίας. Ο 43χρονος κόουτς από τον περασμένο Ιούνιο οδηγεί το σκάφος της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Εχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση με 46 γκολ και την 3η καλύτερη άμυνα με 19.

Ο Κιν θέλει η ομάδα του να αξιοποιεί το πλάτος του γηπέδου.

Την κατεβάζει με 4-3-3, ένα παιχνίδι βασισμένο στην κατοχή για την ομάδα του, παίζοντας συχνά από την πλάτη, ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δείχνει να θέλει να παίξει ποδόσφαιρο με ταχύτητα, αλλά μπορεί επίσης να είναι υπομονετική περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία.

Οι κεντρικοί μπακ συχνά θα κοιτάξουν να μεταφέρουν τη μπάλα στο αντίπαλο μισό, καθώς και να απλώσουν τη μπάλα παράλληλα είτε στα πλάγια μπακ είτε με βαθιές μπαλιές για τους επιθετικούς.

Οι Μίλσον και Νταν Μπιτόν λειτουργούν ως οι περιφερειακοί της επιθετικής και συνήθως συγκλίνουν και προς τα μέσα. Η τοποθέτησή τους όχι μόνο διευκολύνει τις σέντρες στο χώρο του πέναλτι για τον πιο κεντρικό Εράν Ζαχάβι, αλλά επιτρέπει επίσης σε δύο από τα χαφ να ανεβαίνουν στην επιθετική ανάπτυξη.

Στηρίζουν πολλά στο ένστικτο του Ζαχάβι να τρέξει προς την περιοχή του πέναλτι για να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη σέντρα αφού πρώτα την έχει σπάσει στα πλάγια. Οι δύο χαφ προχωρούν επίσης προς την άκρη της περιοχής του πέναλτι για να προσφέρουν υποστήριξη.

Για τον Κιν είναι πολύτιμοι για το παιχνίδι του ο Ανγκολέζος εξτρέμ, Μίλσον, ο Ισραηλινός χαφ, Ντορ Πέρετζ, και ο εξτρέμ, Οσέρ Νταβίντα.

Η αμυντική λειτουργία και το transition έχουν κενά ενώ οι αμυντικοί της δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους.

Μπροστά ο Ζαχάβι παίρνει σχεδόν όλες τις μπάλες μέσα στην περιοχή, ενώ δεν διστάζει να σουτάρει κι έξω από αυτή. Είναι πρώτος σκόρερ στο Ισραήλ με 11 γκολ (μαζί με Νταβίντ της Μακάμπι Χαϊφα και Μελαμέντ της Χάποελ Χαϊφα).

Όταν ο αντίπαλος ασκεί πρέσινγκ ψηλά, η Μακάμπι επιλέγει μια μακρινή μπάλα στη δεξιά πλευρά.

Έπειτα, ο Osher Davida ντριμπλάρει στα δεξιά πριν κόψει πίσω για να ματσάρει για τον εισερχόμενο Zahavi, ο οποίος οδηγεί την ομάδα του στην επίθεση.

Η ομάδα του Κιν δεν χρειάζεται πάντα να παίζει περίπλοκο ποδόσφαιρο με πολλές πάσες από τα χαφ και μπορεί να προσαρμόσει το παιχνίδι της όταν χρειάζεται.

Με το 4-3-3, ένα από τα τρία χαφ χρησιμοποιείται ως μοναδικός αμυντικός χαφ που παρέχει κάλυψη για την πίσω γραμμή. Οι πλάγιοι μπακ μερικές φορές υποστηρίζουν τον αμυντικό χαφ, ο οποίος κλείνει προς τα πίσω για την άμυνα. Βγάζει ουσιαστικά άμυνα με πέντε «μπουκώνοντας» το κέντρο καθιστώντας πιο δύσκολο για τις αντίπαλες ομάδες να την διασπάσουν.
Η υπερφόρτωση των παικτών στο κέντρο επιτρέπει επίσης στη Μακάμπι Τελ Αβίβ να κυριαρχεί στην κατοχή. Μειονέκτημα για τον Κιν ότι τα μπακ του δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στην αλληλοκάλυψη.

Επιπλέον, η ομάδα του Keane είναι ευέλικτη όταν δεν έχει την κατοχή. Συνήθως αμύνονται σε 4-1-4-1 χωρίς την μπάλα.

Ανάλογα με τον αντίπαλο παίκτη που έχει την κατοχή, δεν είναι ασυνήθιστο εάν ένας από τους τέσσερις παίκτες στην άμυνα ανέβει για να πιέσει ψηλότερα τον αντίπαλο επιθετικό. Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, η Μακάμπι Τελ Αβίβ προσαρμόζει το σχήμα της όταν δεν έχει την κατοχή.

Πρεσάρει σε 4-2-3-1, στενεύοντας τον χώρο για την κόντρα. Η ευέλικτη προσέγγιση του Ιρλανδού στους αγώνες έχει βοηθήσει τη Μακάμπι.

Η ομάδα του Κιν έτεινε να κυριαρχεί στην κατοχή της μπάλας στο Conference League. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των αγώνων των ομίλων, είχαν κατά μέσο όρο 63,5% κατοχή κατοχής στους δύο αγώνες με τη Zorya Luhansk και 74% κατοχή επί της Breiðablik. Ωστόσο, κόντρα στη βελγική ομάδα της Γάνδης, είχε μόνο 46,5% κατά μέσο όρο κατοχής σε δύο αγώνες.

Ο πρώτος από αυτούς τους αγώνες κόντρα στη Γάνδη είχε ως αποτέλεσμα την ήττα με 2-0, αλλά η ισραηλινή ομάδα βελτιώθηκε στο δεύτερο ματς και κέρδισε με 3-1.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ συχνά κρατά μια σχετικά υψηλή γραμμή πρέσιγκ λίγο πιο μακριά από τη μέση της γραμμής. Κέρδισαν τη βελγική ομάδα όταν έμειναν στις συνήθεις αμυντικές αρχές τους, παίζοντας πιο ψηλά. Αυτό όμως την κάνει επιρρεπή και ευάλωτη σε αντεπιθέσεις.

Παράλληλα, στις σέντρες στην περιοχή έχει ζήτημα στο δεύτερο δοκάρι καθώς σπάνια θα μαρκάρει κανείς τον αντίπαλο παίκτη στο πίσω δοκάρι και δέχεται γκολ.

Το ποδόσφαιρο με βάση την κατοχή που ενστάλαξε ο Κιν θυμίζει περισσότερο τον πρώην συμπαίκτη του, Γούντγκεϊτ, χρησιμοποιώντας το πλάτος του γηπέδου για να επιτεθεί με σκοπό και να επιτρέψει στον επιθετικό Ζαχάβι να σκοράρει ή να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Καχινόφσκι να πλαγιοκοπήσει.

Μοιάζει με κλασσικό βρεττανικό στυλ, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Κιν είναι από τη Νησί.

Η Μακάμπι είναι μια μεγάλη ομάδα, δύσκολη και σκληρή, αλλά δεν είναι τοπ ποιοτικά. Θα σου βγάλει το λάδι για να την κερδίσεις, έχει υπομονή στο παιχνίδι της, μπορεί να σε κοιμίσει και μετά θα δημιουργήσει ένα μπλοκ πίσω που δεν σπάει εύκολα. Αν ο αντίπαλός της είναι γρήγορος έχει θέματα.