Ισραήλ: Το σχέδιο Νετανιάχου για τη μεταπολεμική Γάζα
Ο Νετανιάχου παρουσιάσε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας το σχέδιό του για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας. Πρόκειται για μια μείξη παλαιότερων δηλώσεων που έγινε συρραφή.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιό του για τη διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να φανεί πως οι επιτελείς του συνεδριάζουν για σαφές σχέδιο.
Παρόλα αυτά όπως γράφουν ισραηλινά μέσα, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια συλλογή αρχών που έχει εκφωνήσει από την αρχή του πολέμου, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο. Όμως, καθώς ούτε οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως υπάρχουν πιθανότητες για πλήρη νίκη στη Γάζα, οι επιτελείς του θα προσπαθήσουν είτε να διαπραγματευτούν σκληρά, είτε να προσπαθήσουν να βρουν άλλου τύπου «νίκες».
Ο Νετανιάχου αρκέστηκε να πει ότι δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει για να κυβερνήσει τη Γάζα
Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, ο Νετανιάχου απέφυγε να πραγματοποιήσει συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σχετικά με τη λεγόμενη «επόμενη μέρα», φοβούμενος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήγματα στον συνασπισμό του.
Συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας ως προεκλογικές ομιλίες υπουργών
Ορισμένοι από τους ακροδεξιούς υπουργούς του έχουν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συνεδριάσεις για να προωθήσουν την επανίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Γάζα και τη μόνιμη κατοχή της Λωρίδας – πολιτικές που ο πρωθυπουργός λέει ότι αντιτίθεται και που σίγουρα θα οδηγούσαν στη διάλυση της εναπομείνασας υποστήριξης του Ισραήλ στη Δύση.
Ο Νετανιάχου αρκέστηκε να πει ότι δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει για να κυβερνήσει τη Γάζα. Παρότι σε σχέση με την Χαμάς και ακόμα περισσότερο σε σχέση με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι πλήρως πειθήνια. Κάποιες φορές έχει προσδιορίσει αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή με την παρούσα μορφή της να επιστρέψει στη Γάζα, ενώ άλλες φορές έχει δώσει μια πιο γενική απόρριψη του «Φαταχστάν» – αναφερόμενος στο πολιτικό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο αρχών που παρουσιάστηκε στους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στην αποψινή συνεδρίαση δεν κατονομάζει συγκεκριμένα την ΠΑ ούτε αποκλείει τη συμμετοχή της στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας. Αντίθετα, αναφέρει ότι οι πολιτικές υποθέσεις στη Γάζα θα διευθύνονται από «τοπικούς αξιωματούχους» που έχουν «διοικητική εμπειρία» και δεν συνδέονται με «χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Η διατύπωση είναι ασαφής, αλλά αυτό θα μπορούσε να καλύπτει ομάδες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Κατάρ -όπως η Χαμάς- ή ενδεχομένως την την οποία κατηγορεί για τις συντάξεις σε οικογένειες «τρομοκρατών» (εντός και εκτός εισαγωγικών).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις