Πώς θα μάθετε στον σκύλο σας να παραμένει ήσυχος στο cafe
Δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε, εάν ο σκύλος σας δεν παραμένει ήρεμος στο cafe. Μπορεί να γίνει «κύριος» και να απολαμβάνετε το ρόφημά σας
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Είναι κάποιοι κηδεμόνες σκύλων, που φεύγουν άρον – άρον από το cafe, καθώς διαπιστώνουν ότι ο μικρός τους φίλος δυσανασχετεί. Και έχουν μεγάλο παράπονο, που δεν μπορούν να τον έχουν για παρέα τους.
«Και καθώς περνάει ο καιρός, ολοένα και αυξάνονται οι pet-friendly επιχειρήσεις εστίασης. Έτσι, μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε τον καφέ ή το γεύμα μας παρέα με τον σκύλο μας», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια, Στέλλα Ρηγάκη.
Τι γίνεται, όμως, όταν εκείνος δεν ευχαριστιέται εξίσου τον χρόνο στην καφετέρια;
Δεν είναι λίγοι οι μικροί μας φίλοι, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, που δεν κάθονται ούτε στιγμή ακίνητοι, ή γαβγίζουν ακατάπαυστα. Αν, λοιπόν, θέλουμε να παραμένουν ήρεμοι, καλό θα ήταν να τους πηγαίνουμε πρώτα έναν χαλαρό περίπατο. Έτσι, ώστε κατά τη διάρκειά του να τους δώσουμε τον χρόνο να μυρίσουν.
Είναι σημαντικό, προτού πάμε για καφέ, ο σκύλος μας να έχει εκτονωθεί σωματικά αλλά και πνευματικά
«Είναι σημαντικό, προτού πάμε για καφέ, ο σκύλος μας να έχει εκτονωθεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Διαφορετικά, είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκεται σε ένταση», επισημαίνει η κα Ρηγάκη.
Φτάνοντας στο μαγαζί, συμβουλεύει η κα Ρηγάκη, καλό θα ήταν να καθίσουμε σε κάποιο ήσυχο τραπέζι. Δηλαδή, δεν επιλέγουμε ένα τραπέζι, το οποίο βρίσκεται στον διάδρομο και περνούν σερβιτόροι και πελάτες.
«Όπως και σε εμάς δεν θα ήταν ευχάριστο να μάς σκουντάνε την καρέκλα, κάθε τρεις και λίγο όσοι προσπαθούν να περάσουν, το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο μας. Δεν του αρέσει να περνούν άγνωστοι από πάνω του, με κίνδυνο κιόλας να τον πατήσουν. Κάτι, που μπορεί να τον οδηγήσει σε απρόβλεπτες αντιδράσεις», τονίζει η κα Ρηγάκη.
Στην περίπτωση που ο σκύλος μας δεν είναι ιδιαίτερα μαλλιαρός, όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια, καλό θα ήταν, να έχουμε μαζί μας ένα χαλάκι/κουβερτάκι. Έτσι ώστε να ξαπλώσει, καθώς πολλά κοντότριχα σκυλιά δυσανασχετούν όταν πρέπει να μείνουν πολλή ώρα ξαπλωμένα σε κρύο ή σκληρό πάτωμα.
Σωματική και πνευματική εκτόνωση του σκύλου
«Εάν το σκυλάκι μας έχει μικρότερη ηλικία, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι βαριέται πολύ πιο εύκολα. Γιατί έχει πολύ περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να τού είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραμείνει ήρεμο», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη.
Σε αυτή την περίπτωση ο σύντομος περίπατος, ίσως βοηθήσει, όπως λέει, αλλά για σίγουρη επιτυχία μπορούμε να έχουμε μαζί μας κάποιο μασητικό παιχνίδι. Ή ένα παιχνίδι που μπορούμε να το γεμίσουμε με το επόμενό του γεύμα.
«Όπως θα φέρναμε, για παράδειγμα, σε ένα νήπιο το μπλόκ ζωγραφικής του. Έτσι και για τον σκύλο μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το γλείψιμο και το μασούλημα έχει χαλαρωτική επίδραση στους σκύλους μας. Ένας σκύλος που νιώθει ασφάλεια και έχει καλύψει όλες τις σωματικές και πνευματικές ανάγκες του, είναι εύκολο να ξαπλώσει, να χουζουρέψει, ακόμη και να κοιμηθεί», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη.
Επισημαίνει ότι ένα σκυλί, το οποίο βγαίνει βόλτα μία φορά την ημέρα, του είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσει, καθώς είναι τρομερά ενθουσιασμένο με το καινούργιο περιβάλλον. Γι’ αυτό, πέραν του ότι πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή εκτόνωση του σκύλου μας, οφείλουμε να του έχουμε δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει πολλά διαφορετικά μέρη. Όπως και ανθρώπους και καταστάσεις, ώστε να μην του κάνουν τόση εντύπωση.
Μήπως φοβάται και δεν κάθεται ήσυχος;
«Εάν ο σκύλος μας δείχνει να δυσκολεύεται ιδιαίτερα, ίσως το πρόβλημα να είναι κάποιος φόβος ως προς τον χώρο, την πολυκοσμία, ή την οχλαγωγία. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε την αιτία και να την αντιμετωπίσουμε πριν προχωρήσουμε στην εξοικείωση του σκύλου. Για να νιώσει ασφαλής και ήρεμος», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν ο σκύλος δεν παραμένει ήσυχος
Αν, λοιπόν, το φιλαράκι μας δείχνει ότι δεν απολαμβάνει καθόλου… το καφεδάκι, πρέπει να γνωρίζουμε ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσουν οι φωνές και τα νευρικά τραβήγματα. Αντιθέτως, θα προσθέσουν ένταση σε μία ήδη φορτισμένη κατάσταση. Θα προκαλέσουν παραπάνω εκνευρισμό στον σκύλο μας, στους γύρω μας, αλλά και σε εμάς», επισημαίνει η κα Ρηγάκη.
Και καταλήγει: «Οπότε, αν δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα με κάποια από τις ιδέες που αναφέραμε, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε κάποιον θετικό εκπαιδευτή. Έτσι, ώστε να μάς δώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα. Γιατί κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ανάγκες».
● Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.
Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του.
Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις