Αταμάν: «Εγώ έκανα όλες τις μεταγραφές το καλοκαίρι – Στόχος μου να γίνω πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ»
Ο Εργκίν Αταμάν παραχώρησε συνέντευξη στην Τουρκία, μιλώντας για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τους μελλοντικούς του στόχους.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην πατρίδας του και την εφημερίδα «Hürriyet» παραχώρησε ο Εργκίν Αταμάν, μιλώντας για πολλά πράγματα.
Ο Τούρκος τεχνικός του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκαναν οι Πράσινοι το καλοκαίρι, τονίζοντας πως όλοι οι παίκτες ήταν δικές του επιλογές. Παράλληλα, στάθηκε στο πως περνά στην Ελλάδα, στον Ολυμπιακό, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια όπου επισήμανε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ.
Η συνέντευξη του Εργκίν Αταμάν:
Για την υποδοχή που έλαβε από την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά στην Ελλάδα: «Από την πρώτη μέρα ο κόσμος με υποδέχθηκε με αγάπη. Πριν κάνω το οτιδήποτε άκουγα να λένε πως έφτασε ο Αταμάν. Όταν βγήκα στους δρόμους με έβλεπαν σαν τον σωτήρα από την Τουρκία. Πέραν του επαγγελματισμού, η μεγαλύτερη έλλειψη στην Τουρκία αφορά τον σεβασμό και το ενδιαφέρον. Παίρνεις δύο φορές τον τίτλο στην Euroleague και ο κόσμος δεν σε σέβεται. Οι οπαδοί και ο Τύπος ξεκινάει αμέσως την κριτική αν χάσεις ένα – δυο ματς στην Τουρκία».
Για την αθλητική κουλτούρα που συνάντησε στην Αθήνα: «Η αθλητική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Ο κόσμος λέει: «Έχουμε τον προπονητή που πήρε δύο φορές την Euroleague ή και τρεις». Ακολουθούν τα πάντα. Τα πράγματα ξεκίνησαν να πηγαίνουν πολύ καλά από τη στιγμή που έφτασα. Κανείς δεν το περίμενε, γιατί κάναμε πάνω από 10 μεταγραφές σε μια ομάδα που πέρυσι ήταν τελευταία. Το μπάτζετ της ομάδας είναι 15-16 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 6ο ή το 7ο μπάτζετ στη διοργάνωση. Παίζουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο, το οποίο δημιουργεί «τρελή» ατμόσφαιρα».
Για τις διαφορές σε σχέση με όσα ζούσε στην Τουρκία, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον δικό του ρόλο: «Υπάρχουν διαφορετικά προφίλ εδώ. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είχε τη φήμη ενός δύσκολου ανθρώπου, όμως κατά την άποψή μου δεν είναι έτσι. Στηρίζει συνεχώς την ομάδα με ενθουσιασμό μένοντας εκτός των γραμμών. Είναι κομμάτι της ομάδας. Η οικογένειά του έχει τον Παναθηναϊκό για 40 χρόνια, το βλέπει ως την κληρονομιά από τον πατέρα του. Έχει ηρεμήσει κάπως τα τελευταία χρόνια, γιατί τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ήθελε, αλλά τώρα είναι πολύ χαρούμενος. Γι’ αυτό και πήγα στην Ελλάδα. «Θέλω να αναβιώσω τον ενθουσιασμό που δημιούργησε ο πατέρας μου», μου είπε στην πρώτη μας συνάντηση. Αυτό το μέρος είναι διαφορετικό.
Αυτή τη στιγμή νιώθω σαν να είμαι προπονητής της Γαλατάσαραϊ ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα στην Αθήνα. Επίσης, ο επαγγελματισμός εντός του κλαμπ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν είχα ποτέ προβλήματα στη συνεργασία μου με προέδρους στο παρελθόν. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει ενεργούς προέδρους. Οι παίκτες πρέπει να βλέπουν πως ο πρόεδρος είναι ενεργός».
Για το πώς είναι να ζει ένας Τούρκος στην Αθήνα: «Είναι πολύ απολαυστικό. Πρώτα από όλα, ο κόσμος συμπαθεί τους Τούρκους. Όπως λένε, η κοινωνία δεν βλέπει τους Τούρκους σαν εχθρούς. Επίσης, μία μερίδα του κόσμου κάποιας ηλικίας έρχεται από την Τουρκία, σε όποιον έχω μιλήσει γνωρίζει τουρκικά. Με συμπάθησαν από την πρώτη μέρα που ήρθα. Αν ερχόταν ένας Ιταλός ή ένας Γάλλος προπονητής μπορεί να μην λάμβανε την ίδια προσοχή. Είναι πλεονέκτημα να έρχεσαι εδώ ως Τούρκος».
Για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και το γεγονός ότι αναφέρθηκε το όνομά του: «Ναι, έγινε αυτό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Μητσοτάκης, μίλησε για εμένα όταν συνάντησε τον πρόεδρό μας, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. «Υπάρχει ένας πολύ δημοφιλής Τούρκος προπονητής εδώ», του είπε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το είπε ο Μητσοτάκης; Εκφράζει την κοινή γνώμη. Το ενδιαφέρον κομμάτι έχει να κάνει με τον κόσμο από τον μεγαλύτερό μας αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, από τον οποίον επίσης λαμβάνω σεβασμό αυτή τη στιγμή».
Για τις διαφορές που βιώνει ένας προπονητής στην Τουρκία και στην Αθήνα: «Θα αφήσω την Αναντολού Εφές στην άκρη, καθώς έχω προπονήσει επίσης την Μπεσίκτας και τη Γαλατάσαραϊ. Υπάρχει και εκεί ενθουσιασμός, αλλά οι ομάδες είναι πιο ποδοσφαιρικές. Γιατί έφυγα από τη Γαλατάσαραϊ; Άλλαξε η διοίκηση. Είπαν: «Γιατί ξοδεύουμε τόσα χρήματα στο μπάσκετ;». Η Γαλατάσαραϊ καταρρέει μπασκετικά από τότε που έφυγα. Δεν ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα, αλλά για 5-6 χρόνια «πετούν» 4-5 εκατομμύρια δολάρια κάθε σεζόν. Νιώθεις το ενδιαφέρον όταν προπονείς στην Αθήνα. Το κοινό, τα media, η διοίκηση είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. «Παλεύεις» σε ένα μεγάλο γήπεδο. Παίζεις με «γίγαντες» όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Αυτό σου δίνει κίνητρο».
Για το αν έκανε ο ίδιος όλες τις καλοκαιρινές κινήσεις του Παναθηναϊκού Aktor: «Εγώ τις έκανα όλες, η διοίκηση πήρε όποιον παίκτη ήθελα. Μέχρι στιγμής καμία ομάδα που έχω δουλέψει δεν έχει κάνει μεταγραφή χωρίς την έγκρισή μου. Υπήρχαν κάποια συμβόλαια με παίκτες πριν έρθω εδώ, αλλά εγώ ήθελα όλους τους νέους παίκτες».
Για τη σχέση του με τον Ολυμπιακό: «Μετά τη συμφωνία μου με τον Παναθηναϊκό μου έστειλαν λουλούδια στο ξενοδοχείο που έμενα. «Καλωσήρθατε κ. Αταμάν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι», έγραφε το σημείωμα. Μας σέβονται και λένε πως ο άνθρωπος που ήρθε εδώ θα μας βάλει προκλήσεις. Ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ, ο Αταμάν ήρθε και είπε στην αρχή της σεζόν πως τα πράγματα θα αλλάξουν και άλλαξαν. Μας σέβονται. Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα».
Για τις όμορφες στιγμές που έχει ζήσει στους δρόμους: «Δεν μπορώ να περπατήσω στον δρόμο χωρίς να με σταματήσουν για φωτογραφίες. Όμως, αυτό που με αγγίζει παραπάνω είναι τα λόγια που ακούω. «Ευχαριστώ που ήρθατε στην ομάδα», μου λένε. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, κανείς δεν μου το είχε πει αυτό. Στο ξεκίνημα της σεζόν είχαμε χάσει από τον Ολυμπιακό με 25 πόντους στο Super Cup. Όλοι λένε: «Δεν πειράζει, θα κάνεις αυτή την ομάδα πρωταθλήτρια». Βγήκα διστακτικά στον δρόμο, αλλά ο κόσμος έδειξε πως με πιστεύει. Σε κανένα εστιατόριο ή σε καμία καφετέρια δεν με αφήνουν να πληρώσω. Φυσικά, έλαβα αγάπη και στην Τουρκία, αλλά στην Αθήνα όλο αυτό είναι διαφορετικό, υπάρχει πραγματική αφοσίωση εδώ. Υπάρχει μία ιδιαίτερη αθλητική κουλτούρα στον Παναθηναϊκό. Έχουν μάθει τουρκικά και έρχονται στα ματς και μου λένε «Σε ευχαριστώ» στα τουρκικά».
Για τις νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό στα ντέρμπι: «Δεν μπορούσαμε να τους νικήσουμε για τρία χρόνια, αλλά πήγαμε και πήραμε διπλό στον Πειραιά. Μετά τους νικήσαμε ξανά στο πρωτάθλημα. Είμαστε 3οι στην Euroleague. Αυτές οι επιτυχίες μαζί με όσα ακούω στον δρόμο με κάνουν χαρούμενο. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει τη θάλασσα και το κολύμπι. Εδώ μπορώ να κολυμπήσω για 12 μήνες. Κάποιες φορές ο κόσμος εκπλήσσεται όταν με βλέπει στην παραλία. Όταν πήρα τον 2ο τίτλο με την Εφές η θέληση να γίνω πρωταθλητής Ευρώπης για 3η φορά μου έβαλε μεγάλη πίεση».
Για το αν θα προπονούσε μια μέρα τη Φενέρμπαχτσε: «Έχω δουλέψει με μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη και στην Τουρκία για πολλά χρόνια. Η Φενέρμπαχτσε είναι η μεγαλύτερη αντίπαλός και την έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές. Έχω πέντε πρωταθλήματα απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Αυτό δημιουργεί σοβαρό ανταγωνισμό. Εκτός αυτού, έχω παραδεχτεί με ειλικρίνεια πως είμαι οπαδός της Γαλατάσαραϊ. Χάρη στη Γαλατάσαραϊ πήρα το Eurocup και έγινα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Πέραν των αθλητικών, είμαι και επαγγελματίας. Αφού σταματήσω από το μπάσκετ στόχος μου είναι να γίνω Πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, επομένως δεν θα δουλέψω για τη Φενέρμπαχτσε. Έχω βάλει τους στόχους μου και σέβομαι τη Φενέρμπαχτσε. Δεν γίνεται να δουλέψω σε εκείνους. Γνωρίζουν την ταυτότητά μου, δεν πρόκειται ποτέ να μου κάνουν κάποια πρόταση. Δεν θα ήταν σωστό».
- Αγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ελλάδα-Μ. Βρετανία: Στόχος η ρεβάνς και… στο «βάθος» πρόκριση
- Ρουμανία: Στις κάλπες η χώρα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – Θα κόψει το νήμα ο ακροδεξιός;
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Κηφισός: Δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ, του Ιανού ή της Βαλένθια εξηγεί καθηγητής του ΕΜΠ
- Super League: Ντέρμπι κορυφής στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ