Αναφορές για επτά νεκρούς και αρκετούς τραυματίες μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κατοικία στη Ράφα.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Deir el-Balah της Γάζας όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν κατοικία όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Εκπρόσωποι της UNRWA δηλώνουν ότι δεν μπορεί πλέον να παρέχει υπηρεσίες στη βόρεια Γάζα, επικαλούμενοι το λιγοστό προσωπικό και την «κατάρρευση της κοινωνικής τάξης» εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων κατά αμάχων και περιορισμών στην πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια που έχει αφήσει τον πληθυσμό να λιμοκτονεί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή επικρίνει έντονα το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα που παρουσίασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ολοκλήρωσε την πέμπτη ημέρα ακροάσεων μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 29.606 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

03:00 Ακολουθούν ορισμένες από τις κύριες εξελίξεις:

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, στη Ράφα.
  • Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα ταξιδέψουν στη Ντόχα τις επόμενες ημέρες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων και τη συμφωνία εκεχειρίας, αναφέρει το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet.
  • Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να «συζητήσει τα επόμενα βήματα» στις διαπραγματεύσεις για την «απελευθέρωση των ομήρων μας» και την «εξάλειψη» της Χαμάς στη Ράφα.
  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη δυτικών συμμάχων, έπληξαν 18 στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

02:54 Έκρηξη κοντά σε πλοίο ανατολικά του Τζιμπουτί

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε αναφορά για έκρηξη κοντά σε πλοίο 70 ναυτικά μίλια ανατολικά του Τζιμπουτί. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στο πλοίο και δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο πλήρωμα, ανέφερε το UKMTO.

Το περιστατικό έρχεται καθώς οι Χούθι της Υεμένης πραγματοποιούν τακτικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αυτό που η ομάδα των ανταρτών λέει ότι αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

02:38 Η Ράφα υπό ασφυκτικό βομβαρδισμό

Η Ράφα δέχεται εκτεταμένους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το Al Jazeera στοχοποιήθηκαν κατοικίες στο κέντρο της Ράφα. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί.

Παράλληλα, μια άλλη αεροπορική επιδρομή είχε ως στόχο γεωργική γη στην ανατολική πλευρά της περιοχής της Ράφα.

Επίσης σημειώθηκαν κι άλλες εκρήξεις στα ανατολικά τμήματα της Ράφα, όπου άλλο ένα σπίτι έγινε στόχος.

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανέφερε ότι οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα έχουν αυξήσει τους φόβους για τις ήδη «υπερφορτωμένες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στη νότια πόλη της Γάζας.

Η UNRWA ανέφερε επίσης ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να διαφεύγουν στη Ράφα μετά από εβδομάδες «έντονων μαχών μέσα και γύρω από» το γειτονικό Χαν Γιούνις.

02:24 Αδιανόητη αστυνομική βία – Έφιππος αστυνομικός μαστίγωσε διαδηλωτή με καμουτσίκι

Βίντεο από τη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ δείχνει απίστευτες σκηνές αστυνομικής βίας με έναν έφιππο αξιωματικό να χρησιμοποιεί το καμουτσίκι του αλόγου του για να χτυπήσει έναν διαδηλωτή στο κεφάλι. Ο διαδηλωτής μετά το μαστίγωμα που δέχεται πέφτει στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του, ενώ ο αξιωματικός συνεχίζει να ιππεύει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:10 Βίντεο δείχνει τα επακόλουθα της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στη Μπέιτ Λάχια

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Αμπντούλ Καντέρ Σαμπάχ δείχνει τον άμεσο αντίκτυπο αυτής της επίθεσης. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα.

Αυτό το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

01:54 Ισραηλινοί αστυνομικοί στόχευσαν με αύρα νερού όμηρο που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς

Η απελευθερωμένη όμηρος Ιλάνα Γκριτζέφσκι χτυπήθηκε από μία αύρα νερού της αστυνομίας, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συμφωνία για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ, αναφέρει το εβραϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet.

Η Γκριτζέφσκι απελευθερώθηκε από τη Γάζα μετά από 55 ημέρες ομηρίας από τη Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας συμφωνίας εκεχειρίας που διήρκεσε μια εβδομάδα, ενώ ο σύντροφός της Μάταν Ζανγκάουκερ εξακολουθεί να κρατείται όμηρος.

Σύμφωνα με το Ynet, έφτασε στη διαμαρτυρία μαζί με τη μητέρα του Ζανγκάουκερ, την Εϊνάβ, αλλά οι δυο τους βρέθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οπότε η αστυνομία χρησιμοποίησε αύρες νερού παρά το γεγονός ότι βρισκόταν εντός των προκαθορισμένων ορίων της διαδρομής της διαμαρτυρίας.

Μιλώντας στο Ynet, η Ζανγκάουκερ δήλωσε ότι οι δυο τους ήταν μέρος ενός πλήθους διαδηλωτών που «απέκλεισαν τις λωρίδες στην οδό Μπεγκίν και πραγματοποίησαν πορεία με πυρσούς καθώς περικυκλώσαμε τη στρατιωτική βάση Kirya με την άδεια της αστυνομίας».

Ωστόσο, όταν η διαμαρτυρία έφτασε στην οδό Kaplan, μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση ξέσπασε σε χάος, καθώς έφιπποι αστυνομικοί έφτασαν για να διαλύσουν το πλήθος που προσπαθούσε να εμποδίσει την κυκλοφορία, ο αστυνομικός που τους συνόδευε έφυγε και χτυπήθηκαν με το αύρα νερού, είπε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να συντονιστεί μεταξύ της για να αποτρέψει αυτό το γεγονός.

«Είμαι η μητέρα ενός ομήρου, η Ιλάνα ήταν σε αιχμαλωσία για 55 ημέρες και ήρθε να σαλπίσει την κραυγή για τον σύντροφό της, και αυτή είναι η αντιμετώπιση που δεχόμαστε;», διερωτήθηκε.

01:40 Όστιν: «Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στους Χούθι ότι θα υποστούν τις συνέπειες»

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αντίποινα για τις επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν μετά τις κοινές επιθέσεις ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου σε 18 στόχους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση, όπως απαιτείται, για να υπερασπιστούν ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μία από τις πιο κρίσιμες υδάτινες οδούς του κόσμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όστιν.

«Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στους Χούθι ότι θα υποστούν τις συνέπειες εάν δεν σταματήσουν τις παράνομες επιθέσεις τους, οι οποίες βλάπτουν τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές και διαταράσσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και σε άλλες χώρες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:23 Λαπίντ: Η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών είναι επικίνδυνη και αντιδημοκρατική

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος Γες Ατίντ επέκρινε έντονα τις ενέργειες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ.

«Η βία της αστυνομίας απόψε εναντίον των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των ομήρων, είναι επικίνδυνη και αντιδημοκρατική», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ, πρώην Twitter, υποστηρίζοντας ότι «αυτού του είδους η βία δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και δεν μπορεί να στερηθεί από τους διαδηλωτές με τη χρήση ρόπαλων και κανονιών νερού.

01:08 Ενήλικες παραλείπουν γεύματα για να ταΐσουν τα παιδιά στη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera η βοήθεια που έρχεται είναι πολύ περιορισμένη για τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων εδώ στη νότια Γάζα.

Οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση μόνο και μόνο για να έχουν ένα πολύ μικρό πακέτο με τρόφιμα και ένα μπουκάλι νερό.

Μερικές φορές, οι ενήλικες παραιτούνται από τα γεύματα για να έχουν τα παιδιά τους αρκετό φαγητό να φάνε.

Στο βορρά, η κατάσταση είναι πιο χαοτική επειδή οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν λάβει πολλές ανθρωπιστικές προμήθειες από την αρχή αυτής της σύγκρουσης.

00:52 Δύο τραυματίες σε επίθεση στο Χαν Γιούνις

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αναφέρει ότι τα πληρώματα ασθενοφόρων της μετέφεραν δύο τραυματισμένους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έφτασαν στο κέντρο ασθενοφόρων της Ντέιρ ελ Μπάλα, στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα αφού τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην περιοχή αλ Μαουάσι του Χαν Γιούνις.

00:38 Οι Χούθι στοχοποίησαν αμερικανικό δεξαμενόπλοιο καυσίμων στον Κόλπο του Άντεν

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο το MV Torm Thor, ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία, ιδιοκτησία και εκμετάλλευση των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Άντεν, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας Γιαχία Σαρέα σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, μαζί με όλο τον σπουδαίο λαό της Υεμένης, επιμένουν να τηρούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό», είπε αρχικά.

«Οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσει η επίθεση και αν δεν αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», προσέθεσε.

Νωρίτερα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι το πλοίο της USS Mason κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων στον Κόλπο του Άντεν, ο οποίος πιθανότατα στόχευε το Torm Thor.

00:23 21 συλλήψεις σε διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Είκοσι ένα άτομα συνελήφθησαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ νωρίτερα απόψε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχαν «συγκεντρωθεί παράνομα» στον δρόμο και διατάραξαν την ειρήνη.

«Δυστυχώς, σήμερα είδαμε έναν αριθμό διαδηλωτών που ήρθαν με σκοπό να έρθουν αντιμέτωποι με την αστυνομία και όχι για μια νόμιμη διαμαρτυρία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις διαδηλώσεις στο Ισραήλ

00:08 ΗΠΑ και Βρετανία  στόχους των Χούθι στην Υεμένη

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν πληγεί 18 στόχοι σε 8 περιοχές της Υεμένης.

23:51 Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ για πρόσθετες συνομιλίες για τους ομήρους

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για πρόσθετες συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς, αναφέρει ο Μπαράκ Ραβίντ του Axios, επικαλούμενος ανώνυμες ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με τον Ραβίντ, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει «περιορισμένη εντολή» και οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις τεχνικές πτυχές μιας πιθανής συμφωνίας.

23:35 Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε πόλη στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη

Μια ομάδα Ισραηλινών εποίκων πραγματοποίησε επιδρομή στην πόλη Χουβάρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι έποικοι στόχευσαν μια τοπική πισίνα, η οποία προστατεύεται από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με την εκτόξευση πραγματικών πυρομαχικών προς κατοικίες στην πόλη, πρόσθεσε το Wafa.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ανέφερε το πρακτορείο.

23:19 IDF: «Η στρατιωτική πίεση η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να επιτευχθεί μια πιθανή συμφωνία»

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι «η πιο αποτελεσματική» ενέργεια για να επιτευχθεί μια πιθανή συμφωνία ομηρίας με την παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι δηλώσεις του έγιναν εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά αιχμάλωτους στη Γάζα.

«Δεν ξέρω πού θα εξελιχθεί, υπάρχουν εκείνοι που ασχολούνται με αυτό, εμείς ασχολούμαστε με τη μάχη», είπε ο Χαλέβι σχετικά με τις συνομιλίες για τη συμφωνία ομηρίας.

«Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πραγμάτων. Τα επιτεύγματά σας, άλλο ένα τάγμα που διαλύετε, άλλη μια υπόγεια υποδομή, άλλη μια γειτονιά όπου καταστρέφονται οι υποδομές της [Χαμάς] και ο πληθυσμός απομακρύνεται σε ασφαλείς περιοχές, όλα αυτά τα πράγματα μας ωθούν, ελπίζω πολύ, να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ακόμα κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης με αξιωματικούς.

«Αυτός είναι ο στόχος του πολέμου, σκοπεύουμε να κάνουμε πολλά για να τον υλοποιήσουμε και η πολεμική προσπάθεια είναι η πιο αποτελεσματική δράση που βοηθά αυτούς που διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», προσέθεσε.

23:04 Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε πύραυλο που εκτοξεύθηκε στον Κόλπο του Άντεν

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι το πλοίο της USS Mason κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη και ο οποίος είχε πιθανότατα στόχο ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων.

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

«Ούτε το USS Mason ούτε το υπό αμερικανική σημαία, ιδιοκτησία και εκμετάλλευση δεξαμενόπλοιο MV Torm Thor υπέστησαν ζημιές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί», προστίθεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ.

22:49 Η Χεζμπολάχ επιτίθεται σε θέση του ισραηλινού στρατού και εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση, Χεζμπολάχ αναφέρει ότι στόχευσε το «αρχηγείο του τάγματος Μπέιτ Χιλάλ της 769ης Ανατολικής Περιφερειακής Ταξιαρχίας» του ισραηλινού στρατού με ρουκέτες Katyusha.

Σε μια ρήξη με τις συνήθεις ανακοινώσεις που δημοσιεύει η Χεζμπολάχ, η ομάδα αναφέρει ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε «ως απάντηση στις επιθέσεις του εχθρού σε χωριά και σπίτια αμάχων, ιδίως στην πόλη Μπαρααχίτ».

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, μαζί με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι περισσότερες από 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς τον οικισμό Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς από την επίθεση.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε επίσης ότι σειρήνες ήχησαν σε αρκετές περιοχές στην Άνω Γαλιλαία στα σύνορα με τον Λίβανο.

22:35 Αύρες νερού, έφιππες δυνάμεις εναντίον διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλο το Ισραήλ για μια συμφωνία απελευθέρωσης των αιχμαλώτων στη Γάζα και για την παραίτηση του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Τελ Αβίβ άρχισαν να χρησιμοποιούν αύρες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που στέκονταν στο πεζοδρόμιο της οδού Καπλάν εντός των νόμιμων ορίων της διαμαρτυρίας.

Σε βιντεοσκοπημένα πλάνα φαίνεται έφιππη αστυνομία να απωθεί τους διαδηλωτές καθώς κατευθύνονται προς την πλατεία Δημοκρατίας, φωνάζοντας «Είσαι υπεύθυνος, είσαι ένοχος» για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

22:23 Εκπρόσωπος Χανίγια: Ισραηλινή προπαγάνδα ότι η Χαμάς έχει εγκαταλείψει τα αιτήματά της

Ο επικεφαλής του επιτελείου του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, Ταχέρ Ανόνου, δήλωσε ότι οι αναφορές του Σαββάτου ότι η Χαμάς έχει εγκαταλείψει ορισμένα από τα αιτήματά της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων είναι ισραηλινή προπαγάνδα και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ματαιώσει την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Ανόνου, οι όροι της Χαμάς για μια συμφωνία παραμένουν ο τερματισμός του πολέμου, η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, η άρση του αποκλεισμού και η αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας.

22:08 Πρόσθετες συνομιλίες για τη συμφωνία για τους ομήρους εάν το υπουργικό συμβούλιο για τον πόλεμο δώσει το πράσινο φως

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τη συμφωνία για τους ομήρους θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, εάν το υπουργικό συμβούλιο πολέμου δώσει το πράσινο φως, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από το Παρίσι, υπήρξε αισιοδοξία στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα μιας συμφωνίας, αλλά η ίδια η αντιπροσωπεία ήταν πιο προσεκτική.

Το μειωμένο υπουργικό συμβούλιο πολέμου -μόνο οι υπουργοί, χωρίς βοηθούς- θα ακούσει ενημερώσεις από την αντιπροσωπεία μέσω τηλεφώνου στις 9 μ.μ. και το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο πολέμου θα συνεδριάσει το βράδυ της Κυριακής.

21:56 Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Οι IDF υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν πρόσθετα πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων όπου είχε συγκεντρωθεί ένας πυρήνας μαχητών.

Ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε μια ομάδα μαχητών της οργάνωσης να εισέρχεται σε ένα κτίριο γνωστό στις IDF ως αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο χωριό Ματμούρα. Λίγη ώρα αργότερα ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε το σημείο, αναφέρει το IDF.

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν επίσης ένα κέντρο διοίκησης που ανήκει στην επίλεκτη δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ στο Μπαραατσίτ, καθώς και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλες υποδομές στο Τζαμπάλ Μπλατ.

Τα στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης με πυροβολικό περιοχές κοντά στη Ρατσάγια αλ-Φουχάργια να «απομακρύνουν τις απειλές», προσθέτουν οι IDF.

21:42 Ισραηλινά ΜΜΕ: «Μετατόπιση» στο αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου στις συνομιλίες στο Παρίσι

Επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή που δήλωσε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες στο Παρίσι σχετικά με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, το Κανάλι 12 αναφέρει ότι «είναι πιθανό» κάποιοι όμηροι να απελευθερωθούν πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού στις 11 Μαρτίου. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η Χαμάς πρέπει πρώτα να ανταποκριθεί στους όρους του πλαισίου.

Το Κανάλι 12 επικαλείται επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι υπήρξε «κάποιου είδους μετατόπιση» από τη Χαμάς ως προς το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου – το οποίο η παλαιστινιακή οργάνωση επέμενε μέχρι τώρα ότι πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων.

Προσθέτοντας μικρές νέες λεπτομέρειες στις αναφορές των τελευταίων ωρών για τη διαμόρφωση μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ του περιγράμματος μιας νέας συμφωνίας, διευκρινίζει ότι οι τέσσερις συμφώνησαν ότι σε πρώτη φάση θα απελευθερωθούν 40 όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, όλων των γυναικών ομήρων και των ηλικιωμένων και ασθενών ομήρων.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε εκατοντάδες κρατούμενους – μερικοί από αυτούς  «βαρυποινίρς» κρατούμενοι ασφαλείας με αίμα στα χέρια τους. Η εκεχειρία θα διαρκούσε περίπου έξι εβδομάδες. Θα υπήρχε μια «νέα ανάπτυξη» των δυνάμεων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας για τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός (αντί για απόσυρση) και ορισμένα γυναικόπαιδα της Γάζας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Ο αριθμός των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν δεν οριστικοποιήθηκε. Και το Ισραήλ επέμενε, μακροπρόθεσμα, να μην υπάρξει σημαντική ανοικοδόμηση της Γάζας μέχρι να αποστρατιωτικοποιηθεί η Λωρίδα, αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Εάν η ενδεχόμενη συμφωνία αντικατοπτρίζει αυτούς τους όρους, αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ, θα κερδίσει την έγκριση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. Αν γίνει επίσης αποδεκτή από τη Χαμάς, θα υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα ότι, πριν από τις 11 Μαρτίου, θα δούμε ομήρους να απελευθερώνονται για πρώτη φορά από τότε που κατέρρευσε η πρώτη εκεχειρία στα τέλη]του Νοεμβρίου».

21:30 Οργή λαού και στο Τελ Αβίβ – Χιλιάδες ζητούν την επιστροφή των ομήρων

Χιλιάδες διαδηλώνουν το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ για μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα.

«Σήμερα είναι πιο δύσκολο από ποτέ», δήλωσε ο Σαχάρ Λεβί, του οποίου ο πατέρας Έιταν που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. «Σήμερα υποτίθεται ότι θα ήταν τα 54α γενέθλιά του, αλλά θα είναι πάντα 53. Στέκομαι εδώ για να είμαι με τη νέα μου οικογένεια, την οικογένεια των ομήρων, μία που γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου», είπε δακρυσμένος. «Επιλέξτε σωστά. Η επιστροφή των ομήρων θα φέρει πίσω την προσωπική ασφάλεια».

Ο καθηγητής Ιτάι Πεσάτς, διευθυντής του νοσοκομείου Παίδων Σάφρα, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους απελευθερωμένους ομήρους που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο του είχαν ξυλοκοπηθεί, είχαν πυροβοληθεί και είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση. «Για χρόνια θα αντιμετωπίζουμε τις συναισθηματικές διαταραχές που έχουν τώρα … Οι ιστορίες τους μοιάζουν με εκείνες από το γκέτο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ο Πέσατς πρόσθεσε ότι τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει να δει αυτό το επίπεδο βιαιότητας. «Οι μεταφορές φαρμάκων δεν θα βοηθήσουν … πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους τώρα. Πρέπει να επιστρέψουν πίσω, αλλιώς δεν θα υπάρχει κανένας να επιστρέψει».

21:14 Διαμαρτυρίες έξω και από την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ

Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαμαρτύρονται για την κυβέρνηση και ζητούν νέες εκλογές έξω από την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.

Στη σκηνή, ομιλητές της οργάνωσης διαμαρτυρίας Save our Shared Home με έδρα την Ιερουσαλήμ κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα, επικρίνουν τη συμπεριφορά της απέναντι στους εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους στις περιοχές γύρω από τη Γάζα και απαιτούν την άμεση επιστροφή των 134 ομήρων που παραμένουν σε αιχμαλωσία της Χαμάς, εκ των οποίων δεν είναι όλοι ζωντανοί.

Οι ομιλητές χλευάζουν επίσης τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για τους προτεινόμενους περιορισμούς στην πρόσβαση των μουσουλμάνων στο συγκρότημα Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Είναι σαφές σε όλους ότι αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση του κινδύνου, σε μια πραγματική ανάφλεξη στην Ιερουσαλήμ», είπε η ακτιβίστρια του Save our Shared Home, Οσνάτ Χαζάν, αποκαλώντας τον Μπεν Γκβιρ «τον υπουργό εθνικής ασφάλειας που κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια».

Ο Μπαρ Χέφερζ, εκτοπισμένος κάτοικος του Κιμπούτς Νιρίμ, απαιτεί νέες εκλογές για την αντικατάσταση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

«Χρειαζόμαστε πραγματική ηγεσία, από ανθρώπους που θα αναλάβουν την ευθύνη για όλους σε αυτόν τον τόπο και όχι μόνο για τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν», είπε.

«Θα επιστρέψουμε εδώ [για να διαμαρτυρηθούμε] όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να τρέχει μακριά από την ευθύνη», προσθέτει η ακτιβίστρια του Save our Shared Home, Έφι Σόχαμ.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούν πυρσούς, διαδηλώνουν τώρα προς την πλατεία Παρισίων κοντά στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου, όπου θα τους μιλήσουν συγγενείς των ομήρων.

21:00 Νετανιάχου: Τα σχέδια των IDF για την επιχείρηση στη Ράφα θα τεθούν προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εγκρίνει τα σχέδια των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) για τη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης των αμάχων από την περιοχή.

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τους ομήρους με τη Χαμάς.

«Εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός άλλου πλαισίου για την απελευθέρωση των ομήρων μας, καθώς και για την ολοκλήρωση της εξάλειψης των ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα», είπε ο Νετανιάχου.

«Γι’ αυτό έστειλα αντιπροσωπεία στο Παρίσι και απόψε θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Ο Νετανιάχου προσέθεσε ότι «μόνο ένας συνδυασμός στρατιωτικής πίεσης και διεκδικητικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων μας, στην εξάλειψη της Χαμάς και στην επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου».

20:46 Ισραηλινές επιθέσεις στην ανατολική Ράφα

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera σημειώνονται ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού στις περιοχές Καϊζάν αλ-Νατζάρ και Μπατν αλ-Σαμίν νότια της πόλης Χαν Γιουνίς.

Η διεθνής ανησυχία έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Ράφα, εν μέσω φόβων ότι μια χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πέρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εκτοπίσει τους κατοίκους της Γάζας πέρα από τα σύνορα, αλλά η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γάζας έχει σήμερα καταφύγει στη Ράφα, αφού ωθήθηκε εκεί από την πλήρη καταστροφή όλων των άλλων πόλεων της Λωρίδας από το Ισραήλ.

20:35 Οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ χτύπησαν ισραηλινό τανκ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ αναφέρουν σε ανακοίνωσή της ότι στόχευσε το άρμα Merkava με βλήμα όλμου στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Οι μάχες στην περιοχή μαίνονται τις τελευταίες 48 ώρες, με τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ να ανακοινώνουν αρκετές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικές επιδρομές.

20:24 Εκατοντάδες διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση των ομήρων στη Μπερ Σεβά

Περίπου 400 διαδηλωτές μεταξύ των οποίων 100 μέλη των οικογενειών των ομήρων Γιουσούφ και Χαμζά Αλζιάντνα- συγκεντρώνονται σε κεντρική δημόσια πλατεία της πόλης Μπερ Σεβά στο νότιο Ισραήλ για να ζητήσουν την απελευθέρωση των ομήρων.

Στη διαμαρτυρία μίλησαν ο Σαμπάν αλ-Σαγέντ, πατέρας του Χισάμ αλ-Σαγέντ, ο οποίος κρατείται από τη Χαμάς από το 2015, και ο Αλί Αλζιάντνα, αδελφός του Γιουσούφ Αλζιάντνα, ο οποίος κρατείται σήμερα όμηρος από τη Χαμάς, και θείος του απελευθερωμένου ομήρου Μπιλάλ Αλζιάντνα.

20:10 «Ο ένοχος βρίσκεται στην Καισάρεια» – Συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Διαδηλώσεις υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους ή κατά της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων στην Καισάρεια, όπου διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κρατούν πανό που τον κατηγορούν ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι επέτρεψε τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ζητούν την παραίτησή του.

Μια γυναίκα κρατάει μια πινακίδα που γράφει «07.10.23 Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε».

Άλλοι διαδηλώνουν με ένα πανό που γράφει: «Ο ένοχος βρίσκεται στην Καισάρεια».

19:58 Εκατοντάδες διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου στη Χάιφα

Εκατοντάδες διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης στη Χάιφα το βράδυ του Σαββάτου. Ο Γιάακοβ Γκόντου, πατέρας του Τομ Γκόντου, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Κιμπούτς Κιφουσίμ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπανιαμίν Νετανιάχου «και οι διαταραγμένοι μεσσιανικοί απεσταλμένοι του μετατρέπουν τις οικογένειες των ομήρων σε εχθρούς».

Ο Γκόντου δήλωσε ότι το αίμα όλων όσων δολοφονήθηκαν και σφαγιάστηκαν – συμπεριλαμβανομένου του γιου του – είναι στα χέρια τους και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «δεν κουνάει ούτε το δαχτυλάκι του για να επιστρέψει [τους ομήρους]».

«Τα βρώμικα κόλπα σας δεν θα βοηθήσουν, θα μείνω εδώ μέχρι να φύγετε – και θα φύγετε», πρόσθεσε.

19:46 Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το προσχέδιο συμφωνίας του Παρισιού – Τι περιλαμβάνει

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ θα συζητήσει το Σάββατο το προσχέδιο των αρχών για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων στο Παρίσι, στις οποίες συμμετείχαν οι επικεφαλής της Μοσάντ, της CIA, των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ανώτατη πολιτική πηγή σύμφωνα με τη Haaretz, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το Ισραήλ και η Χαμάς απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, αλλά ότι η Χαμάς απέσυρε ορισμένες από τις προηγούμενες απαιτήσεις της.

Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συνάντησης της Παρασκευής δήλωσαν νωρίτερα το Σάββατο ότι οι συνομιλίες «πήγαν πολύ καλά και ότι υπήρξε πραγματική πρόοδος».

Το Κανάλι 12 μεταδίδει ότι οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου πολέμου πρόκειται να ψηφίσουν τηλεφωνικά για το αν θα εγκρίνουν το προσχέδιο. Υποστηρίζουν ότι η συμφωνία προφανώς προβλέπει, σε πρώτη φάση, την απελευθέρωση περίπου 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας και μια εκεχειρία στις μάχες περίπου 6 εβδομάδων. Πρόκειται για γυναίκες, ηλικιωμένους και άρρωστους ομήρους. Ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων δεν έχει οριστικοποιηθεί, αναφέρεται, αλλά είναι πιθανό να είναι εκατοντάδες.

Αυτές οι λεπτομέρειες ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με προηγούμενες αναφορές από άλλες πηγές.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων.

Λέει ότι ο στόχος είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού.

19:34 Μπορέλ: Οι νέοι οικισμοί των Ισραηλινών έποικων τροφοδοτούν εντάσεις

Η ανακοίνωση του ακροδεξιού υπουργού του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς για την κατασκευή περισσότερων από 3.000 νέων μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι «εμπρηστική και επικίνδυνη», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι οικισμοί των εποίκων καθιστούν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους λιγότερο ασφαλείς, τροφοδοτούν τις εντάσεις, εμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

19:20 Δύο οι νεκροί από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη φέρεται να έβαλαν στο στόχαστρο μια συγκέντρωση αμάχων στον καταυλισμό, οδηγώντας τους στον θάνατο.

19:13 Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο αξιωματικού στη βόρεια Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αξιωματικού κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στρατιωτών στην επίγεια επίθεση κατά της Χαμάς σε 238.

Πρόκειται για τον ταγματάρχη Eyal Shuminov, 24 ετών, διοικητή λόχου στο τάγμα Shaked της ταξιαρχίας Givati, από το Karmiel.

19:00 Ισραήλ Κατζ: Ο ΟΗΕ προσπαθεί να υπονομεύσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ,  Ισραήλ Κατζ, κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι «συνεργάζονται με τη Χαμάς» από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρει: «Η αγνόηση των εγκλημάτων πολέμου, των σεξουαλικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τη Χαμάς αποτελεί μια κηλίδα που δεν μπορεί να σβηστεί για τον ΟΗΕ ως οργανισμό και προσωπικά για τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

Ο ίδιος κάνει τα σχόλιά του αναφερόμενος στη δημοσίευση έκθεσης εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Νωρίτερα η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι τα κράτη που συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα μπορεί να είναι συνένοχα σε «εγκλήματα θηριωδίας».

18:50 Οι IDF «χτύπησαν» γειτονιά στην πόλη της Γάζας

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera μεταδίδουν ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρό τους τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να πεθάνουν και άλλοι να τραυματριστούν.

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στον καταυλισμό αρκετές φορές από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

18:41 «Ένα μπάρμπεκιου είναι διασκεδαστικό»: Ισραηλινός στρατιώτης καυχιέται για την πυρπόληση σπιτιών στη Γάζα

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο TikTok, ο Ισραηλινός στρατιώτης Izador Elgabril καυχιέται για τον εμπρησμό κατοικιών στη συνοικία Zειτούν της πόλης της Γάζας.

Μιλάει σαρκαστικά, λέγοντας ότι σε ενάμιση χρόνο θα έρθουν ισραηλινοί οικισμοί στην περιοχή, συγκεκριμένα ο «οικισμός Σεβούνι».

Στη συνέχεια γυρίζει την κάμερα και δείχνει κτίρια τυλιγμένα στις φλόγες μέσα στα ερείπια της πόλης.

«Ένα μικρό μπάρμπεκιου είναι πολύ διασκεδαστικό», ακούγεται να λέει.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης που καυχιέται για τον εμπρησμό κατοικιών

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Φεβρουαρίου δήλωση του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας έλεγε ότι 3.000 κατοικίες έχουν πυρποληθεί από τον ισραηλινό στρατό, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

18:30 Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και IDF

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στην αλ-Κούμπρα στο νότιο Λίβανο. Η οργάνωση αναφέρει ότι είναι το τέταρτο χτύπημα της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, οι IDF λένε ότι έπληξαν αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της συνοριακής περιοχής από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

18:17 Κατάρ: Η αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου εξαρτάται από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την ισραηλινή κατοχή

Το Κατάρ τονίζει ότι είναι καθήκον του Διεθνούς Δικαστηρίου να υιοθετήσει όλες τις γνωμοδοτήσεις που θεωρούν την ισραηλινή κατοχή παράνομη, αθέμιτη και βασισμένη στο φυλετικό διαχωρισμό.

Ο εκπρόσωπος του Κατάρ ενώπιον του ΔΔΔ είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν είναι λιγότερο ανησυχητική από ό,τι στη Γάζα, η οποία χρησιμοποιείται ως κάλυψη για την επέκταση και την υποστήριξη των εποικισμών.

18:11 Στο στόχαστρο του Ισραήλ Παλαιστίνιοι ψαράδες

Κανονιοφόροι του Ισραήλ βάζουν στο στόχαστρό τους Παλαιστίνιους ψαράδες στα ανοικτά των ακτών κοντά στη Ράφα στη νότια Γάζα, προκαλώντας ζημιές σε σκάφη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό, οι ψαράδες στη Γάζα μπορούσαν να ψαρεύουν σε απόσταση έως και 15 ναυτικά μίλια (28,8 χιλιόμετρα) από την ακτογραμμή, αλλά όχι από τις 7 Οκτωβρίου, όταν άρχισαν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Στις 9 Νοεμβρίου ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο Παλαιστινίων ψαράδων, που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον του σκάφους τους στα ανοικτά της Ράφα.

18:04 «Μία συμφωνία για τους ομήρους είναι ακόμη μακριά»

Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος δηλώνει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ynet πως, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές στο Παρίσι είπαν το «ναι» σε ένα αρχικό πλαίσιο για μια συμφωνία για τους ομήρους, «είναι ακόμη μακριά» από το να δώσουν τα χέρια.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς έχει μαλακώσει τις απαιτήσεις της, τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει «γελοίες».

«Η Χαμάς έχει εγκαταλείψει κάποιες από τις απαιτήσεις της λόγω της σκληρής στάσης του πρωθυπουργού Νετανιάχου», τονίζει ο αξιωματούχος.

17:55 Η Χαμάς ανταλλάσσει 35-40 ομήρους με 200-300 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Πηγή της Χαμάς δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι στο νέο σχέδιο, που συζητείται για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα, προτείνει μία παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες.

Παράλληλα, προτείνει την απελευθέρωση 200-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας με αντάλλαγμα 35-40 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

17:44 Συναγερμός για ρουκέτες στην Κιριάτ Σμονά

Σειρήνες που προειδοποιούν για επιθέσεις με ρουκέτες ηχούν στη βόρεια συνοριακή πόλη του Ισραήλ, Κιριάτ Σμονά.

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, με την οργάνωση να λέει ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου εκεί.

17:36 Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να μην στοχοποιεί άτομα που συνοδεύουν φορτηγά στη Γάζα

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει να στοχοποιεί μέλη της πολιτικής αστυνομίας που συνοδεύουν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο Axios, επικαλούμενο Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η «πλήρης κατάρρευση του νόμου και της τάξης» επιδεινώνει σημαντικά την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα μέλη της αστυνομικής δύναμης συνδέονται με τη Χαμάς, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «περιλαμβάνουν επίσης άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τη Χαμάς, τα οποία βρίσκονται εκεί ως μέρος της εναπομείνασας παρουσίας και ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ως αποτέλεσμα του κενού ασφαλείας, τα φορτηγά που εισήλθαν πρόσφατα στη Γάζα έχουν κατακλυστεί από Παλαιστίνιους που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Φορτηγά περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο

17:28 Το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποτροπή γενοκτονίας στη Γάζα

Το Ισραήλ αναμένεται θα ενημερώσει το Διεθνές Δικαστήριο ότι θα συμμορφωθεί με τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε για να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα, αναφέρει το ynet.

Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο εξέδωσε μέτρα και το ένα είναι να υποβάλει έκθεση για τη συμμόρφωσή του.

Συγκεκριμένα:

  • Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν διαπράττει γενοκτονία.
  • Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει και να τιμωρήσει κάθε δημόσιο σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκίνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα.
  • Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υπόθεση γενοκτονίας.
  • Το Ισραήλ οφείλει να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός από την έκδοση της παρούσας απόφασης.

Το έγγραφο, που θα συνταχθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, θα εστιάζει στις εντολές για την «πρόληψη και τιμωρία της άμεσης και δημόσιας υποκίνησης για τη διάπραξη γενοκτονίας», τη λήψη άμεσων μέτρων για να «καταστεί δυνατή η παροχή αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας« και «την πρόληψη της καταστροφής και τη διασφάλιση της διατήρησης των αποδεικτικών στοιχείων» που αφορούν τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, τονίζεται από το ynet.

17:14 UNRWA: Σταματήσαμε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με το ynet, σταμάτησε να παραδίδει φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η «απελπισμένη συμπεριφορά των πεινασμένων και εξαντλημένων κατοίκων της Γάζας εμποδίζει τη διανομή βοήθειας και την είσοδο φορτηγών στη Λωρίδα».

17:07 Αεροπορικές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς – Νεκροί μαχητές της Χαμάς

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης της Χαμάς, στη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι μαχητές της οργάνωσης είναι νεκροί.

Επίσης στα δυτικά της πόλης, οι IDF λένε ότι οι αλεξιπτωτιστές τους εντόπισαν μια αποθήκη όπλων της Χαμάς με μεγάλο αριθμό εκρηκτικών μηχανισμών, ναρκών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, ρουκετών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

16:53 Περισσότερα για τις συνομιλίες στο Παρίσι σχετικά με την απελευθέρωση των αιχμαλώτων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι στο Παρίσι επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση των μαχών στη Γάζα για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου 40 ισραηλινών αιχμαλώτων και εκατοντάδων παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι προσεγγίζουν το θέμα με συγκρατημένη αισιοδοξία και ότι τώρα έχουν ένα περίγραμμα ενός πλαισίου, με το οποίο μπορούν να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις.

Υπάρχουν βεβαίως ακόμη πολλά ζητήματα, όπως το ποιοι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι ή Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν ή πόση ανθρωπιστική βοήθεια θα επιτραπεί στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ φέρονται να επιθυμούν η συμφωνία αυτή να γίνει πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, που απέχει κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες.

16:42 Επίθεση των Χούθι σε φορτηγό πλοίο προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα

Επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα περίπου 18 μιλίων, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο διαρροής λιπασμάτων.

Το πλοίο Rubymar δέχθηκε επίθεση στις 18 Φεβρουαρίου ενώ έπλεε στο στενό  Μπαμπ ελ Μαντέμπ, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν.

Η πυραυλική επίθεση ανάγκασε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Βουλγαρία έχοντας αναχωρήσει από το Χορφακάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Μετέφερε περισσότερους από 41.000 τόνους λιπασμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CENTCOM.

16:33 Πρόοδος στις συνομιλίες του Παρισιού για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των εκπροσώπων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Επικαλούμενη δύο πηγές, που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, η Jerusalem Post ανέφερε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει ενημέρωση από τη διαπραγματευτική ομάδα και να αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα, κάτι που μπορεί να συμβεί ήδη από το βράδυ του Σαββάτου.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το αν η Χαμάς θα συμφωνήσει με το νέο πλαίσιο που καθορίστηκε στη συνάντηση στο Παρίσι, ανέφερε η μία πηγή.

16:20 Νεότερα για το ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα στη Ράφα

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Ράφα, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, που οδηγεί σε μια αγορά, και έπληξε ένα διώροφο κτίριο κατοικιών.

«Η περιοχή κουνήθηκε σαν να έγινε σεισμός. Υπήρξε πλήρης καταστροφή, αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες και άνθρωποι, που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια, τραυματίστηκαν σοβαρά», περιγράφει ο Hani Mahmoud, δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θύματα ανασύρθηκαν επίσης κάτω από τα ερείπια του κτιρίου.

«Αναφέρθηκαν επτά νεκροί, εκ των οποίων οι πέντε έχουν αναγνωριστεί. Δύο από αυτούς είχαν καεί εντελώς και δεν κατέστη δυνατόν να αναγνωριστούν. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Ναζάρ», συμπληρώνει ο Mahmoud.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στο σημείο του χτυπήματος στη Ράφα (Πηγή: Reuters)

16:09 «Επί οκτώ χρόνια προσπαθούσαμε να τον αποκτήσουμε»

Οι γονείς του τεσσάρων μηνών Yasser al-Dalu προσπαθούσαν επί οκτώ χρόνια για να τον αποκτήσουν. Τώρα το παιδί τους είναι νεκρό.

«Πάλεψα τόσο πολύ για να μπορέσω να τον αποκτήσω», δήλωσε στο Reuters η Noor al-Dalu, η πενθούσα μητέρα του.

Ο Yasser γεννήθηκε λίγο μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Χθες σκοτώθηκε μαζί με άλλα 21 άτομα όταν το σπίτι στο οποίο βρίσκονταν χτυπήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους.

Το μικρό του σώμα είναι τυλιγμένο με ένα σάβανο μέσα σε ένα νεκροτομείο.

Δεκατέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων ο Yasser, τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες σκοτώθηκαν από επίθεση ενώ βρίσκονταν σε σπίτι.

«Καθόμασταν και ξαφνικά τα χαλάσματα έπεσαν στα κεφάλια μας, δεν ξέρω πώς έπεσαν οι πύραυλοι, κρατούσα το παιδί, στην αγκαλιά μου… Άρχισα να σπρώχνω το μωρό και να το κουνάω, να το χαστουκίζω για να κλάψει, αλλά δεν έκλαιγε, ήταν ακίνητο», περιέγραψε η Rasha Abu Zaeiter, γιαγιά του Yasser.

15:53 Το νοσοκομείο Al-Aqsa παλεύει με την εισροή νεκρών και τραυματιών

Ο Δρ Χαλίλ αλ-Ντεγκράν δήλωσε ότι η ιατρική μονάδα έχει δεχθεί «πολλούς νεκρούς και τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά».

«Αναμένουμε να υποδεχθούμε πολλούς ακόμη από τα ασθενοφόρα που βρίσκονται ακόμη στο σημείο», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να υποδεχτούμε τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων» τόνισε.

15:45 Ο Ερντογάν καταγγέλλει τον ΟΗΕ και τη Δύση ότι «απλώς παρακολουθούν τα εγκλήματα» στη Γάζα

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες ότι «απλώς παρακολουθούν τα ανθρωπιστικά εγκλήματα» που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ούτε οι δυτικές δυνάμεις ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν κάνει μια χρήσιμη προσπάθεια για να αποτρέψουν την ισραηλινή βία», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνάντηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στη βορειοδυτική επαρχία Σακαριά της Τουρκίας.

Κατήγγειλε την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει άμεση κατάπαυση του πυρός, αφού οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης, προκαλώντας ευρεία κριτική από αντιπάλους και συμμάχους.

15:34 Η Χαμάς προειδοποιεί ακόμη μία φορά το Ισραήλ σχετικά με τους περιορισμούς στο τέμενος Al-Aqsa

Η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ για τα σχέδιά του να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Al-Aqsa κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού.

«Ας γνωρίζει ο εχθρός μας ότι οι ψυχές βράζουν … [η] οργή μας είναι επικείμενη … και μια έκρηξη έρχεται ως απάντηση σε οποιονδήποτε περιορισμό στην είσοδο των μουσουλμάνων στο Τζαμί Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού», έγραψε η Χαμάς στη σελίδα της στο Telegram, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

15:03 Οι άνθρωποι στη Γάζα πεινάνε και είναι απελπισμένοι

Στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα, ο Abu Gibril είναι τόσο απελπισμένος για φαγητό για να θρέψει την οικογένειά του που έσφαξε δύο από τα άλογά του.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να σφάξουμε τα άλογα για να ταΐσουμε τα παιδιά. Η πείνα μας σκοτώνει», δήλωσε ο 60χρονος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Τα τρόφιμα τελειώνουν, με τις οργανώσεις βοήθειας να μην μπορούν να φτάσουν στην περιοχή λόγω των βομβαρδισμών και των επιθέσεων στα λίγα φορτηγά που προσπαθούν να περάσουν. Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να τρώνε από τα σκουπίδια.

Το World Food Programme (WFP) δήλωσε ότι οι ομάδες του ανέφεραν «πρωτοφανή επίπεδα απελπισίας», ενώ ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

«Εμείς οι μεγάλοι μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε, αλλά αυτά τα παιδιά που είναι τεσσάρων και πέντε ετών, τι έκαναν λάθος για να κοιμούνται πεινασμένα και να ξυπνούν πεινασμένα;» δήλωσε ο Gibril.

14:13 Δηλώσεις Μπάιντεν και Μακρόν για Γάζα

Ο αμερικανός πρόεδρος και ο γάλλος ομόλογός του επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του στην ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το Ελιζέ, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις η απελευθέρωση των ομήρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση της κρίσης.

Συμφώνησαν επίσης ότι επείγει να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε αντιστοιχία με τις μεγάλες ανάγκες του αστικού πληθυσμού.

Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν, ακολούθως, την ανάγκη να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης στον Λίβανο.

14:06 Αναφορές για ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα στη Ράφα – Μεγάλες καταστροφές

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι αμάχων στη γειτονιά Αλ Τζενέινα στη Ράφα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Quds.

Σύμφωνα με το Al Jazeera τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν.

13:42 «Αιμοδιψείς λύκοι» – Βολές Χαμενεΐ στους δυτικούς ηγέτες

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ κατήγγειλε τη Δύση ότι «κλείνει τα μάτια στη δολοφονία 30.000 αθώων ανθρώπων στη Γάζα», όπως μεταδίδει το τοπικό πρακτορείο Mehr News Agency.

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή «άσκησαν θρασύτατα βέτο στο ψήφισμα [του ΟΗΕ] για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα για πολλοστή φορά».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν καταδίκασε επίσης τους δυτικούς ηγέτες για την υποκρισία και τα διπλά πρότυπα, λέγοντας ότι ενώ εξωτερικά χαμογελούν, η εσωτερική τους φύση είναι αυτή των «αιμοδιψών λύκων».

13:25 ΟΗΕ: Ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ – «Το διεθνές δίκαιο δεν επιβάλλεται μόνο του»

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών στο Ισραήλ που θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «είναι πιθανό να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Σε δήλωσή τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι όλες οι χώρες έχουν την ευθύνη να μην πωλούν όπλα.

13:11 Οι παλαιστίνιοι συλληφθέντες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανέρχονται στις 7.210

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων έναν δημοσιογράφο καθώς και δύο παιδιά, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Έτσι οι συλλήψεις Παλαιστινίων μέχρι τώρα ανέρχονται στις 7.210.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές και συλλήψεις σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων στη Χεβρώνα, στο Τουλκαρέμ, στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ και σε πολλά χωριά βορειοανατολικά της Τζενίν.

12:51 Μελόνι: Εάν η Ρωσία δεν είχε εισβάλλει στην Ουκρανία, η Χαμάς δεν θα είχε επιτεθεί στο Ισραήλ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 δημιούργησε το έδαφος για τις σφαγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, λέει η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εάν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα η Χαμάς δεν θα είχε εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ήταν αναπόφευκτο ότι μια τόσο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και μάλιστα από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα είχε αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλες περιοχές του κόσμου, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια, μέχρι την Αφρική», λέει σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale.

12:06 Χεζμπολάχ: Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπήθηκαν σε πυραυλική επίθεση

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ αναφέρει ότι ομάδα ισραηλινών στρατιωτών έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης στους λόφους αλ-Κούμπρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε αρκετές θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

11:53 Οι ΗΠΑ λένε ότι κατέστρεψαν πυραύλους των Χούθι που είχαν στόχο την Ερυθρά Θάλασσα

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι κατέστρεψε επτά αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ που η ομάδα ανταρτών Χούθι της Υεμένης σχεδίαζε να εκτοξεύσει σε στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αποκάλυψη έγινε μέσω ανάρτησης στο X.

11:22 Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών

Τουλάχιστον 29.606 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 69.737 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 92 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

10:36 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για ύποπτη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) από τον νότιο Λίβανο ηχούν σε διάφορες κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα.

09:54 Σταγιέχ: Οι ενέργειες του Ισραήλ καταδεικνύουν την περιφρόνηση των διεθνών νόμων

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ χαρακτήρισε την πρόσφατη ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή 3.000 νέων παράνομων οικιστικών μονάδων ως «κατάφωρη πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα» και εμπόδιο στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ καταδεικνύουν την περιφρόνηση των διεθνών νόμων.

Η οικοδόμηση των περισσότερων από τις νέες μονάδες θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, στον ισραηλινό οικισμό Ma’ale Adumim, ανατολικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το ισραηλινό παρατηρητήριο εποικισμών Peace Now δήλωσε ότι «ο προϋπολογισμός του Ισραήλ για το 2024 δείχνει μια προσθήκη άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στους οικισμούς».

«Το 2024, τα κονδύλια του συνασπισμού για τους οικισμούς θα ανέλθουν σε πάνω από 203 εκατ. δολάρια [αντί των 76 εκατ. δολαρίων που είχαν αρχικά διατεθεί στην κυβερνητική απόφαση του Μαΐου 2023]», πρόσθεσε.

09:38 Εννέα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν σε ολόκληρη την περιοχή.

09:22 Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας «βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο ενώ ο κόσμος παρακολουθεί»

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο λιμού και ο κύριος φορέας βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, η UNWRA, χρειάζεται απεγνωσμένα πόρους, καθώς οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βρίσκονται «σε ακραίο κίνδυνο ενώ ο κόσμος παρακολουθεί».

Πλάνα που μοιράστηκε το πρακτορείο ειδήσεων AFP έδειξαν απελπισμένους ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα στο κατεστραμμένο βόρειο τμήμα της περιοχής την Παρασκευή και να οργανώνουν διαμαρτυρία καταγγέλλοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής στο Χ, η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε: «Χωρίς επαρκείς προμήθειες τροφίμων και νερού, καθώς και υπηρεσίες υγείας και διατροφής, ο αυξημένος κίνδυνος λιμού στη #Γάζα προβλέπεται να αυξηθεί».

09:10 Σειρήνες ρουκετών ακούγονται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Οι σειρήνες ηχούν στην πόλη Adamit κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά ρουκετών.

Οι πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα έχουν σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί από αμάχους από τις 8 Οκτωβρίου, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ άρχισαν να εξαπολύουν καθημερινές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων και στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των συνόρων.

Η τρομοκρατική οργάνωση λέει ότι το κάνει για να στηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που προκλήθηκε από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

08:40 Γυναίκες και παιδιά η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών στις νυχτερινές επιθέσεις

Η αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σπίτια στην περιοχή Deir el-Balah στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera επιπλέον 70 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών από τις νυχτερινές επιθέσεις. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί μέσα στην ημέρα.

07:34 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας καταγγέλλει πάλι τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε το Ισραήλ, λέγοντας, για άλλη μια φορά, ότι «αυτό που κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία».

«Παιδιά και γυναίκες δολοφονούνται», δήλωσε ο Λούλα σε δημόσια εκδήλωση και στη συνέχεια ανήρτησε τα σχόλιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε στο Ισραήλ για τα σχόλια του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν συνέκρινε τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας με το Ολοκαύτωμα, ο Λούλα δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο κόσμος θα πρέπει να διαβάσει μόνος του τι είχε πει για τη συμπεριφορά του Ισραήλ.

«Διαβάστε τη συνέντευξη και σταματήστε να με κρίνετε με βάση την ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ», δήλωσε ο Λούλα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο βραζιλιάνος πρόεδρος είχε «ξεπεράσει μια κόκκινη γραμμή» όταν είπε ότι η Γάζα «δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία» και συνέκρινε τη σύγκρουση με «όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κήρυξε γρήγορα τον Λούλα «persona non grata στο κράτος» μέχρι να ανακαλέσει τα σχόλιά του και να ζητήσει συγγνώμη. Ο υπουργός, Israel Katz, χαρακτήρισε αργότερα τα σχόλια του Λούλα ως «παραληρηματικά».

Στην ανάρτησή του το Σάββατο, ο βραζιλιάνος πρόεδρος πρόσθεσε: «Δεν θα ανταλλάξω την αξιοπρέπειά μου με το ψέμα. Είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός ελεύθερου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Είθε αυτό το Παλαιστινιακό Κράτος να ζήσει σε αρμονία με το Κράτος του Ισραήλ».

06:45 Τα ΗΑΕ χρυσώνουν την Αίγυπτο με 35 δισ. δολάρια

Ποσό ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή άμεσων επενδύσεων θα διοχετεύσουν στην Αίγυπτο τους επόμενους δύο μήνες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί.

Ο κ. Μαντμπουλί είπε ότι η επένδυση θα «συμβάλει στην επίλυση» μιας κρίσης νομίσματος που απειλεί την ικανότητα της Αιγύπτου να εξυπηρετεί το μεγάλο εξωτερικό της χρέος και θα της επιτρέψει να τερματίσει τη διενέργεια επίσημων και «μαύρων» συναλλαγματικών ισοτιμιών για την αιγυπτιακή λίρα (περισσότερα εδώ).

06:00 Κατάπαυση του πυρός ζητά από το G20 η Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη επανέλαβε τις εκκλήσεις της για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τις συνεδριάσεις του G20 στη Βραζιλία, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαλίκι Οσμάν περιέγραψε τη θέση της πόλης-κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας κατά τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέφεραν οι Straits Times.

Ο Οσμάν είπε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «απελπιστική» και χαρακτήρισε το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή «πολύ ανησυχητικό», σύμφωνα με την εφημερίδα.