Στα χαρακώματα για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Η σύγκρουση αναμένεται μετωπική, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν έχουν βαθιές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές από το παρελθόν και ήδη τα κόμματα έχουν καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες τους
Θέσεις στα «χαρακώματα» για τη «μάχη των μαχών», όπως θεωρείται η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, παίρνουν κυβέρνηση, κόμματα και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η επίμαχη μεταρρύθμιση παίρνει τον δρόμο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης: της επεξεργασίας της μέσα στην εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα – πιθανόν στις 8 Μαρτίου – εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής.
Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, διαδικασία από την οποία το κυβερνών κόμμα βγήκε «λαβωμένο» με 21 «όχι» και 31 αποχές, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια από τη συμπαγή «γαλάζια» πλειοψηφία θα έχει έναν χαρακτήρα αντιστάθμισης των κλυδωνισμών που προκλήθηκαν δοκιμάζοντας τα αξιακά όρια και τις ιδεολογικές αντοχές της ΝΔ. Η σύγκρουση αναμένεται μετωπική, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν έχουν βαθιές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές από το παρελθόν και ήδη τα κόμματα έχουν καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες τους.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ηδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγοντας τα χαρτιά του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, το οποίο περιλαμβάνει 200 άρθρα με ρυθμίσεις για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την πλήρη διοικητική αυτονομία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. «Θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο Ανδρουλάκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει «θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά – γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο». Η άμεση επίθεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «εκπρόσωπο του πιο γνήσιου αναχρονισμού», όπως και η παρέμβαση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι αν ήταν βουλευτής θα ψήφιζε το νομοσχέδιο, «αδειάζοντας» ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού «που αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του ’80», όπως είπε, επιβεβαιώνουν το χάσμα που υπάρχει και προδιαγράφουν το εύρος της πολιτικής σύγκρουσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο στρατόπεδο του «όχι» κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει την κατηγορηματική αντίθεσή του με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία, όπως έχει πει, «συνοδεύεται με την κατηγορηματική θέση μας για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων». Μάλιστα απαντώντας στους συνέδρους που φώναζαν συνθήματα υπέρ του άρθρου 16 του Συντάγματος, τους είπε: «Θα το πειράξουν, θα το ποδοπατήσουν και εμείς θα είμαστε απέναντι», δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών του, αν και στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
ΤΟ ΚΚΕ
Κάθετα αντίθετο προσέρχεται το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να διαμηνύει προς την κυβέρνηση «να μη φέρει καν στη Βουλή αυτό το άδικο νομοσχέδιο που εξαρτά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων».
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Στο «μπλοκ» όσων αντιδρούν εντάσσεται και η Νέα Αριστερά, διακηρύσσοντας ότι με το νομοσχέδιο «η Παιδεία από κοινωνικό αγαθό εκφυλίζεται σε εμπόρευμα και η μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο», ενώ και η Ελληνική Λύση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραβιάζει το Σύνταγμα». «Η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό για όλους και το κράτος έχει υποχρέωση να εγγυάται και να παρέχει δημόσια δωρεάν ποιοτική ανώτατη Παιδεία» έχει δηλώσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας ζητώντας να μην παρακαμφθεί το άρθρο 16.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη