«Τα κράτη της Δύσης θα πρέπει είναι πιο τολμηρά σε ό,τι αφορά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Times, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του πολέμου, ο βρετανός πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά, καθώς και άλλη βοήθεια.

«Να είμαστε πιο τολμηροί»

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρει στο άρθρο του ότι «Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί σε ό,τι αφορά την κατάσχεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».

Τον προηγούμενο μήνα ο βρετανός υπουργός Επενδύσεων Ντόμινικ Τζόνσον συζήτησε το θέμα με τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Γουόλι Αντεγέμο, υπογραμμίζοντας πως όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων.

Η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να πληρώσει η Μόσχα για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει με την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

«Τους προτρέπω να συνεχίσουν την υποστήριξη τους»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. «Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε όσα έχει κάνει η Αμερική για την Ουκρανία και για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Τους προτρέπω να συνεχίσουν την υποστήριξή τους και είμαι βέβαιος πως θα το κάνουν», σημειώνει ο Σούνακ.

Χθες Σάββατο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε να επενδύσει 245 εκατ. στερλίνες (287 εκατ. ευρώ) στην παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ