Άαρον Μπούσνελ: Ένας «Καιόμενος» για την Παλαιστίνη
Ένας 24χρονος που υπηρετούσε στην αμερικανική αεροπορία αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην Παλαιστίνη
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
«Ποιος είναι αυτός που αναλίσκεται περήφανος;
Το σώμα το ανθρώπινο δεν τον πονά;»
Έτσι, γράφει ο μεγάλος ποιητής Τάκης Σινόπουλος για τον «Καιόμενο», με το ποίημα να αποτυπώνει το δέος του ποιητή μπροστά σε κάποιον που αυτοπυρπολείται.
Και οι στίχοι του Σινόπουλου, ένας στοχασμός για τη στράτευση και την αυτοθυσία γραμμένος στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, μοιάζουν να ταιριάζουν σε εκείνες και εκείνους που διάλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν.
Όπως τον Άαρον Μπουσνελ, που υπηρετούσε στην αμερικανική αεροπορία όταν στις 25 Φεβρουαρίου 2024 περπάτησε μέχρι την πύλη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και δήλωσε «Με λένε Άαρον Μπούσνελ, υπηρετώ στην Αεροπορία των ΗΠΑ και δεν μπορώ να είμαι άλλο συνένοχος σε μια γενοκτονία. Πρόκειται να προβώ σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά εάν τη συγκρίνουμε με αυτά που υφίστανται οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη, στα χέρια των αποικιοκρατών τους, δεν είναι καθόλου ακραία. Είναι αυτό που η κυρίαρχη τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι το κανονικό».
Για να ρίξει μετά εύφλεκτο υλικό επάνω του και να βάλει φωτιά. Οι τελευταίες του λέξεις, τις οποίες επανέλαβε πριν καταρρεύσει, ήταν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Πριν βιαστεί κανείς να μιλήσει για κάποιου είδους ακραία αυτοκαταστροφική παθολογία πίσω από ένα τέτοιο διάβημα, ας σκεφτεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό κινητοποιεί τους ανθρώπους σε τέτοιες ακραίες επιλογές είναι ακριβώς ένα αίσθημα υπέρτατου χρέους. Αυτό που τους οδηγεί ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους ως διάβημα διαμαρτυρίας.
Ο Άαρον Μπούσνελ έρχεται να συναντήσει εκείνη τη χορεία των ανθρώπων που ένιωσαν ότι η αδικία ήταν τόσο ανυπόφορη που έπρεπε να αναλώσουν την ίδια τους τη ζωή φλεγόμενοι.
Ανθρώπων όπως ο Γιαν Πάλαχ που στις 16 Ιανουαρίου 1969, φοιτητής 21 χρονών αυτοπυρπολήθηκε στην Πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη χώρα του τον περασμένο Αύγουστο.
Ή ο 22χρονος φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970 στη Γένοβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη δικτατορία στην Ελλάδα, φωνάζοντας «Ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα».
Εάν κάτι δείχνει, επομένως, το διάβημα του Άαρον Μπούσνελ, δεν είναι κάποια ψυχοπαθολογία.
Αλλά το πόσο ανυπόφορη γίνεται για τη νεολαία των ΗΠΑ, όπως και της Δύσης γενικότερα, η συνενοχή των κυβερνήσεων των χωρών τους, σε ένα διαρκές έγκλημα στην Παλαιστίνη. Πόσο δυσβάσταχτη είναι η αίσθηση ότι η Δύση δεν κάνει κάτι για να σταματήσει το φονικό. Πόσο μεγάλη είναι η οργή για αυτή την άρνηση οποιασδήποτε δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη.
Τάκης Σινόπουλος, «Ο καιόμενος»
(Μεταίχμιο Β, 1957)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις