Αυγενάκης: Η παραοικονομία τελειώνει- Προχωράμε στο Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας
Το μέλλον της ελληνικής αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού - Όλες οι παρεμβάσεις στο Συνέδριο του ΥπΑΑΤ «Γαλάζιοι Ορίζοντες»
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Προχωρούμε στην αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της χώρας μας με εσάς, όχι χωρίς εσάς, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικού τουρισμού που μετείχαν στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα το Σάββατο και την Κυριακή.
«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον αλιευτικό τουρισμό βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ συζητήσαμε για το μέλλον και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο », τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά για να το κάνουμε θέλουμε να έχουμε απέναντί μας θεσμικούς συνομιλητές, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης προτρέποντας τους εμπλεκομένους φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης. Και πρόσθεσε: «Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Αυτή η παραοικονομία με το πρόσχημα του ερασιτέχνη αλιέα θα τελειώσει. Όσο πιο γρήγορα έχετε κοινή φωνή και όραμα, άλλο τόσο γρήγορα θα κινηθούμε κι εμείς.Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά θέλουμε συνομιλητές. Στείλτε μας άμεσα τις προτάσεις σας για τον αλιευτικό τουρισμό».
Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος, είπε ο κ. Αυγενάκης
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με προτάσεις και αναφορές στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Η πρώτη ημέρα
Με στόχο τη συνδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα καταστήσει τους συγκεκριμένους κλάδους κυρίαρχους πυλώνες του νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της Ελλάδας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κήρυξε το πρωί την έναρξη των εργασιών του πρώτου κοινού συνεδρίου για την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον αλιευτικό τουρισμό που οργανώνει ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Γαλάζιοι Ορίζοντες».
Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως είπε, είναι να βγάλει τον αλιέα από τα καρτ ποστάλ, όπου τον έχει τοποθετήσει η παράδοση και να τον εντάξει στην παραγωγή, ώστε να τον καταστήσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, ενώ για περίπου 15.000 Έλληνες αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος.
«Εθνική στρατηγική που δεν θα χαράξουν κάποιοι τεχνοκράτες πίσω από τα γραφεία τους, αλλά που θα χαράξουμε μαζί, οι άνθρωποι της θάλασσας, οι επαγγελματίες των κλάδων της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», τόνισε ο ΥπΑΑΤ στην εναρκτήρια ομιλία του.
Το κοινό συνέδριο, όπως είπε ο υπουργός, απαιτούσαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να αναδειχθούν οι υδάτινοι πόροι σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως:
- Η ενεργειακή κρίση, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
- Η κλιματική κρίση, που απέδειξε ότι δεν έχει σύνορα.
- Τα ψάρια εισβολείς, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.
- Προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Αναφερόμενος στην την πολιτική της ΕΕ για το θέμα τόνισε:
«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προωθεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας δημιουργώντας περιορισμούς στην ελεύθερη αλιεία. Στόχος μας να γεφυρώσουμε αυτές τις τάσεις, καθώς δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την παράδοση χρόνων που έχουμε στην αλιεία στη χώρα μας, αλλά απλά να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη». Επισήμανε δε την ανάγκη να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με ουσιαστικότερο τη συνδιαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και στα προβλήματα που δημιουργούν στην παράκτια και ερασιτεχνική αλιεία η δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά και στις πολιτικές της ΕΕ για καταπολέμηση της υπεραλίευσης.
«Στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκουμε ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, αλλά και περιορισμούς και κανόνες που επιβάλλει η Πράσινη Μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, προκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τις παραδοσιακές πρακτικές και να υιοθετήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η δική μας θέση είναι η προσαρμογή του επαγγέλματος του αλιέα στα νέα δεδομένα και η στήριξη του. Ενισχύουμε τον αλιευτικό τουρισμό. Στηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες».
Το μέλλον της αλιείας βρίσκεται μπροστά μας
Όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά και τόνισε: «Η πολιτεία θα βρεθεί δίπλα στον αλιέα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Γιατί έχουμε πλάνο και όραμα για τον πρωτογενή τομέα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας. Και η αλιεία είναι ένα στρατηγικό κομμάτι αυτού του πυλώνα. Ο ψαράς είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας. Δεν θέλουμε, όμως, να παραμείνει απλά μια όμορφη εικόνα. Θέλουμε να βγάλουμε τον αλιέα από την εικόνα της καρτ ποστάλ και να τον βάλουμε στην πρώτη γραμμή στην πορεία ανάπτυξης που διαμορφώνουμε για τον πρωτογενή τομέα. Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η αλιεία να αναταθεί, να βγει στο προσκήνιο και να καταστεί βιώσιμη. Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με δυναμικά χαρακτηριστικά που θα την κάνουν ανταγωνιστική, για να έχει ισχυρή θέση στην οικονομία και να πάρει το μερίδιο που δικαιωματικά της αναλογεί από την ανάπτυξη του κλάδου. Το μέλλον της ελληνικής αλιείας άλλωστε δεν βρίσκεται στο παρελθόν, αλλά στις απεριόριστες δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας».
Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ο ΥπΑΑΤ, είπε ότι πρέπει:
- Να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις.
- Αποκατάσταση του επαγγέλματος του αλιέα,
- συνεργατικά σχήματα και
- εναρμόνιση με το κοινοτικό πλαίσιο.
Συμπληρωματικά, σημείωσε ο υπουργός, «ιχθυοκαλλιέργεια και αλιευτικός τουρισμός είναι δύο δυνατότητες που προσφέρουν λύσεις. Ειδικά η ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού ως επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μια προοπτική που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στον κλάδο», ενώ κάλεσε τον κάδο να κάνει ό,τι και η γεωργία, που αναπτύχθηκε όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές καλλιέργειες. «Το μέλλον είναι η συστηματική «καλλιέργεια» της θάλασσας», τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η υδατοκαλλιέργεια στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου κοινωνικού προβλήματος της επισιτιστικής επάρκειας, επισημαίνοντας: «Η υδατοκαλλιέργεια, με ιδιαίτερη δυναμική για τη χώρα μας, αναδεικνύεται ως φάρος ελπίδας, προσφέροντας ένα μονοπάτι προς τη βιωσιμότητα, αλλά κυρίως προς την αφθονία. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι πρώτη στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού στην Ευρώπη. Η υδατοκαλλιέργεια, η τέχνη της καλλιέργειας της υδρόβιας ζωής, υπόσχεται το μέλλον της ελληνικής αλιείας». Σύμφωνα δε με μελέτες της ΕΕ η υδατοκαλλιέργεια μπορεί η να δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας και περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Οι πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε:
Ιδρύσαμε το μοναδικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων.
Μέσω της EUMED-9 προγραμματίζονται κοινές δράσεις για αντιμετώπιση των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο
Αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει.
Επανασυστείνεται το Μητρώο Ερασιτεχνών Αλιέων. Έχουμε ήδη έτοιμο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης, το οποίο στοχεύουμε να βελτιώσουμε, να κάνουμε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Επίσης αναπτύσσονται διεθνείς δράσεις του ΥΠΑΑΤ με στόχο την αναβάθμιση της αλιείας, όπως:
Το 9ο παγκόσμιο συνέδριο OUROCEAN, που θα γίνει τον Απρίλιο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα φλέγοντα ζητήματα της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της υπεραλίευσης των ιχθυοαποθεμάτων
το διεθνές συνέδριο του FAO για την αλιεία να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ με στόχο την ενίσχυση του κλάδου. Όπως είπε «σε νομοσχέδιο που θα έρθει εντός του Μαρτίου σε διαβούλευση, προχωρούμε σε αναμόρφωση του πλαισίου των διεπαγγελματικών οργανώσεων». Κάλεσε δε τους φορείς της αλιείας να δημιουργήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση επισημαίνοντας ότι «είναι μια πρόταση – πρόκληση για όλους!».
Θ. Σκυλακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς.
Σε παρέμβασή του στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον θαλάσσιο τουρισμό, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, άρα και την αλιεία, θα πρέπει να αντισταθμίζουν αυτήν την επιβάρυνση με θετικά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως επίσης και να παρέχεται αντισταθμιστικό όφελος σε αλιείς στις περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.
Γαλάζιοι Ορίζοντες
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο χώρος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στο συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελευσίνα.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, η επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία με την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου από το ΥΠΑΑΤ, το οποίο όπως σημείωσε ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, δεν θα εκχωρηθεί στο λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα. Η άδεια θα έχει κλίμακες που θα αφορούν χωρο-χρονικές δυνατότητες. Στόχος επαναφοράς της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και η «μαύρη αγορά» στον κλάδο.
Τα προβλήματα που επισημάνθηκαν, μέχρι στιγμής, είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, το πρόβλημα που δημιουργείται με την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων από θαλασσινά θηλαστικά, το πρόβλημα με την εισβολή ξενικών ειδών και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας και εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου για να υπάρχει το μικρότερο δυνατό αλιευτικό αποτύπωμα.
Παράλληλα, διατυπώθηκαν προτάσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την επιδότηση των αλιέων στις περιπτώσεις που αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες, όπως τα θαλάσσια πάρκα με ανεμογεννήτριες.
Οι χαιρετισμοί
Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Γεωργόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ που επελέγη η πόλη του για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.
Ο Virginijus Sinkevičius Επίτροπος Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας (βιντεομήνυμα), είπε ότι η αλιεία και υδατοκαλλιέργεια είναι σημαντικοί τομείς για την Ευρώπη, καθώς διατηρούν χιλιάδες δουλειές και σημαντικό εισόδημα σε τοπικές κοινότητες. Η Επιτροπή, είπε, συγχαίρει την Ελλάδα για τη στρατηγική της στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας ο οποίος αναπτύσσεται κάθε χρόνο, και προτρέπει την Ελλάδα να αναπτύξει εθνικό σχέδιο για τους υδάτινους χώρους. Η Ε.Ε. , τόνισε ο Επίτροπος, είναι δεσμευμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του τομέα στο σήμερα και το μέλλον. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, οπότε πρέπει να δουλέψουμε μαζί.
Στη συνέχεια ο Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (βιντεομήνυμα), αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ και Ελλάδος για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και ανακοίνωσε ότι έγινε εφικτή η μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο σε ποσοστό κάτω από 60%.. Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε ευρωπαίο πρωταθλητή και χώρα πρότυπο την Ελλάδα στο ζήτημα της υδατοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να οικοδομηθεί η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την ένταξη της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.
Ο Karmenu Vella πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία (βιντεομήνυμα), χαρακτήρισε την Ελλάδα ηγέτη στην Ευρώπη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Τόνισε τη σημασία της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας με στόχο την κάλυψη του προβλήματος της επισιτιστικής επάρκειας και αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία των αλιευτικών οικοσυστημάτων και τους κινδύνους που προκαλεί η υπεραλίευση. Επισήμανε δε, την ανάγκη ένταξης της καινοτομίας και της επιστημονικής έρευνας στην υδατοκαλλιέργεια μέσα από τη συνεργασία παραγωγών και πολιτικής ηγεσίας. Εξήρε τέλος, την Ελλάδα για την πολιτική της καθώς έχει επιτύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ο Κλεάνθης Βαρελάς Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, επισήμανε τον πρωτεύοντα ρόλο της Αττικής στο ζήτημα της αλιείας, καθώς στην περιοχή λειτουργεί η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, καθώς και 44 αλιευτικά καταφύγια, αλλά 26 υδατοκαλλιέργειες, προσφέροντας το 8% του αλιευτικού πλούτου.
Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα και Αλιείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι η αλιεία και τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και πρόβαλε την ανάγκη υποστήριξής τους.
Ο Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες κρίσιμες για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, αλλά και την οικονομία της περιοχής. Η ΠΔΤ διαθέτει άνω το 40% των λιμνοθαλασσών και άνω του 25% των λιμνών παράγοντας άνω το 50% της υδατοκαλλιέργειας. Οι θάλασσες μας προσφέρουν πηγή ζωής σε τοπικές κοινότητες. Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια αποτελούν κρίσιμο οικονομικό πυλώνα για την περιοχή μας και πηγή εσόδων για την Περιφέρεια και τη χώρα. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της υπεραλίευσης.
Ο Μιχαήλ Παυλίδης Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρθηκε στη λειτουργία του πρώτου Κέντρου για την Ευζωία Υδρόβιων Όντων στο Ηράκλειο
Η Ελένη Μήλιου Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντρια Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας της Σχολής Επιστημών των Ζώων ανάπτυξε τις προσκλήσεις του κλάδου στη νέα εποχή .
Κελέτσης: Ο ρόλος της αλιείας στην οικονομία
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα αλιείας Σταύρος Κελέτσης, μεταξύ άλλων είπε:
«Η αλιεία αποτελεί σημαντικό κλάδο του πρωτογενή τομέα που ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στο πιάτο ενεργοποιώντας και ενισχύοντας μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες .Η συνολική παραγωγή του 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2020 και 2019 λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης κτλ.
Σημαντικό βέβαια μέρος του αλιευτικού τομέα σήμερα ανήκει στις Υδατοκαλλιέργειες, ενός δυναμικού τομέα της οικονομίας. Το 2021 το 71% προερχόταν από την υδατοκαλλιέργεια και το 29% από την αλιεία. Το ίδιο έτος η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας, και την 16η σε ότι αφορά την συλλεκτική αλιεία.
Το 2022 τα ψάρια κατατάχθηκαν στην 4η θέση ως προς την αξία των εξαγωγών και 10η θέση ως προς τον όγκο. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών αλιευμάτων ανήλθε σε 164.167 τόνους αξίας 940 εκ ευρώ, εκ των οποίων το 90% εξάχθηκε στην ΕΕ – 27 και το 10% σε τρίτες χώρες. Σχεδόν το 64% του όγκου και της αξίας εξαγωγών αφορούσε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου. Είχαμε όμως και εισαγωγές 124,1 τόνους αξίας 705,9 εκ ευρώ. Το 45% από χώρες της ΕΕ, 55% από τρίτες χώρες.
Η καθαρή συμμετοχή αυτής της κατηγορίας στο ΑΕΠ του 2022 ήταν 233,9 εκ ευρώ δηλαδή το 9,5 της αξίας του συνόλου της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Νομίζω πως οι τάσεις και οι αριθμοί μας δείχνουν το δρόμο για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ωστόσο μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στη χάραξη της πολιτικής μας είναι οι νέες προκλήσεις της εποχής που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και να πορευτούμε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμη αλιευτική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή.
Θα πρέπει με τις πολιτικές μας να αναζητήσουμε το σημείο ισορροπίας: Την «εξασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου στον πληθυσμό» που είναι ο στόχος της κοινής πολιτικής της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 39 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕΕ) από τη μια και τον στόχο «της διατήρησης και της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής», της «βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» που επιβάλλουν οι Κανονισμοί της Ένωσης».
Διονύσης Σταμενίτης – Νέος ΕΛΓΑ και Αλιεία
Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια, ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης μίλησε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με τον Νέο ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Σταμενίτης μίλησε για τον κλάδο της Αλιείας και την αναγκαιότητα ασφάλισης στον καιρό της Κλιματικής Κρίσης.
Εισαγωγικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στην υφιστάμενη λειτουργία του Οργανισμού και στις προκλήσεις που αυτός αντιμετωπίζει, περιγράφοντας τις πολιτικές που σχεδιάζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, λόγω κυρίως της κλιματικής κρίσης να ανταπεξέλθει και υπηρετήσει ουσιαστικά τον ρόλο του, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν είναι άλλος από την παροχή ασφάλειας και υποστήριξης στους παραγωγούς.
Στεκόμενος στη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον ρόλο του Οργανισμού, ο Διονύσης Σταμενίτης έκανε και μια σύντομη αναφορά στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια για την ενίσχυση του Οργανισμού, με την ομαλοποίηση του καθεστώτος των πληρωμών και την επαναφορά του τρόπου αποζημίωσης σε μια εφάπαξ πληρωμή σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωνε τις αποζημιώσεις των παραγωγών σε δόσεις, να ξεχωρίζει. Κάτι που σύμφωνα με τον υφυπουργό επιτευχθεί μέσα από τη γενναία επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 400 εκατομμύρια ευρώ την τετραετία που πέρασε.
Αναφορικά με την Αλιεία, ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα μας δείχνει ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε οπτική. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της σταδιακής αύξησης της θερμότητας στη θάλασσα, από την οποία προκαλείται το φαινόμενο της δημιουργίας βλαβερών παρασίτων, και τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν μείωση του οξυγόνου και θνησιμότητα του γόνου, ο Υφυπουργός κατέδειξε την αρνητική επίδραση της Κλιματικής Κρίσης και την αναγκαιότητα παρέμβασης μέσα από τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησης μου ο Υφυπουργός, σημείωσε ότι μέσα από την εφαρμογή των στρατηγικών μας επιλογών, μια από αυτές είναι και η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τον Νέο ΕΛΓΑ, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη, φιλοδοξεί να θωρακίσει τις καλλιέργειες, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο που θα δώσει στους παραγωγούς το χώρο και τις δυνατότητες να αναπτυχθούν. Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται αποφάσεις και για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
Στρατάκος: επαναφορά της ερασιτεχνικής άδειας
«Η Ερασιτεχνική Αλιεία απαιτεί την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και ειδικών μέτρων διαχείρισης, αφενός ώστε να εξασφαλιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την Ερασιτεχνική Αλιεία, και αφετέρου για να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι από την υπεραλίευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Ο Γ.Γ τόνισε επίσης ότι : «Πρέπει να αναπτυχθεί και στη Χώρα μας μια αειφόρος Ερασιτεχνική Αλιεία, η οποία θα κινείται μέσα σε ορθά περιβαλλοντικά πλαίσια και δεν θα προκαλεί προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας.
Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχρονικά έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για την άσκηση της Ερασιτεχνικής Αλιείας, που στόχο έχουν να παρέχουν εφόδια στα κράτη- μέλη ώστε αυτά με τη σειρά τους να διασφαλίσουν ότι η ερασιτεχνική αλιεία διεξάγεται κατά τρόπο συμβατό προς τους στόχους της ΚΑΛΠ.
Σήμερα, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου, είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας.
Με το νέο πλαίσιο στρατηγικής που σχεδιάζει και προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στόχος είναι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, που συχνά έχουμε βιώσει ως τώρα, να δώσουν τη θέση τους σε μία ολιστική προσέγγιση στα μεγάλα θέματα της Ερασιτεχνικής Αλιείας.
Όλοι μαζί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μπορούν να συνυπάρχουν. Ακολουθώντας, όμως, συγκεκριμένους κανόνες που στόχο θα έχουν την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και του περιβάλλοντος».
Μπαγινέτας: Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της βιώσιμης και ανταγωνιστικής υδατοκαλλιέργειας με μακροπρόθεσμη εστίαση την αναπτυξιακή βιωσιμότητα του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφάλισε 35 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της Υδατοκαλλιέργειας, συμπληρωματικά στα ήδη υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα (ΚΑΠ, ΚΑλΠ), ακολουθώντας αυτή τη φορά υποχρεωτικά τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.
Προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα και οι φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις. Το συγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο έργο της «Ενίσχυσης των Υδατοκαλλιεργειών» έχει ως συγκεκριμένο στόχο την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων, την ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα διεργασιών, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».
Λυκουρέντζος: Πώς θα γίνει η ασφαλιστική κάλυψη της αλιείας
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε παρέμβασή του για την παροχή καλύψεων στους αλιείς αλλά και των παραγωγών υδατοκαλλιεργειών, μεταξύ άλλων είπε:
«Οι προτάσεις που υπάρχουν αφορούν τόσο ως προς την κάλυψη του εξοπλισμού και των μέσων, με τα οποία ασκούν οι αλιείς το επάγγελμα τους όσο και προτάσεις ως προς την ασφάλιση της παραγωγής τους.
Επιπροσθέτως αφορούν καλύψεις ως τις εγκαταστάσεις και τους εξοπλισμούς των υδατοκαλλιεργειών και φυσικά την ασφάλιση των εκτρεφόμενων οργανισμών, του ζωικού κεφαλαίου.
Η συζήτηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε εγκαίρως να διαμορφωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Είναι προφανές ότι, πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία και ο τρόπος προσδιορισμού της ασφαλιζόμενης αξίας των τεχνολογικών μέσων όσο και της παραγωγής και ακολούθως να προσδιοριστεί το κόστος της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, το οποίο θα καταβάλουν οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιεργειών.
Είναι γνωστόν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να ενταχθεί στους Κανονισμούς Ασφαλίσεων του ΕΛ.Γ.Α. ένας νέος τομέας καλύψεων και τα επιμέρους ζημιογόνα αίτια, πρέπει να προηγηθεί μία αναλογιστική μελέτη, η οποία θα καταδείξει το ενδεχόμενο ύψος καταβολής αποζημιώσεων σε ορατό χρονικό διάστημα.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε νέες καλύψεις στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. εάν δεν έχει προηγηθεί η αναλογιστική μελέτη. Συνεπώς πρέπει να συνεργαστούμε με συστηματικό τρόπο ώστε να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατόν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. αναμένει τις προτάσεις των αλιέων και των παραγωγών υδατοκαλλιεργειών, για να διαμορφωθεί η τελική βάση των συζητήσεων και να προσδιοριστεί το αντικείμενο της αναλογιστικής μελέτης. Το κόστος της αναλογιστικής μελέτης, θα αναλάβει η Διοίκηση του ΕΛΓΑ.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και κατόπιν συμφωνίας ΕΛΓΑ, αλιέων και υδατοκαλλιεργητών, θα είναι εφικτή η παροχή ασφαλιστικών καλύψεων στον τομέα της αλιείας».
Στοχευμένο το καταναλωτικό κοινό
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης στην εισήγηση του, κατά την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα «τα προϊόντα αλιείας στο σύγχρονο περιβάλλον» ανέφερε περιληπτικά τα ακόλουθα:
«Το ψάρι και γενικότερα τα αλιεύματα είναι ταυτισμένα με την υγιεινή διατροφή και την δίαιτα. Εξ ορισμού είναι μια ποιοτική και υγιεινή τροφή που απευθύνεται σε στοχευμένο κοινό καταναλωτών. Με την είσοδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην αγορά και την ανάπτυξη της επεκτάθηκε σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την τροφή σε τακτική βάση.
Θα σταθώ σε ορισμένες σημαντικές λέξεις:
Ταυτότητα: Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Και να αναδειχθούν. Να γίνουν ένα διακριτό προϊόν.
Ποιότητα – Φρεσκάδα: Ανάδειξη και ενίσχυση της ποιότητας και της φρεσκάδας. Απαιτούνται επενδύσεις σε τεχνολογίες διατήρησης και συσκευασίας των αλιευμάτων.
Ανταγωνιστικότητα : βάρος στον τομέα τηςΜεταποίησης. Ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, και των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής και επεξεργασίας και μαγειρέματος.
Ενίσχυση της Ιχνηλασιμότητας με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των νέων συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχων και συνεργασία των παραγωγών με το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Βιωσιμότητα:Η διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και η επαναφορά των αλιευτικών αποθεμάτων σε υγιή βιώσιμα επίπεδα.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Ένωση έχει προνοήσει για τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο χέρι μας είναι να τα «εκμεταλλευτούμε» και να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ».
Ο αλιευτικός τουρισμός
Στη σημασία του αλιευτικού τουρισμού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλά μια νέα τάση που θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαντληθεί. Αλλά μια φιλοσοφία βιώσιμου τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή.
«Μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του, όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας, τόνισε ο κ. Στρατάκος και επισήμανε ότι: «Αναδεικνύει τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων Ειδικότερα, οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την άσκηση δραστηριοτήτων αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, συνοψίζονται στα εξής:
– Ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων, με μικρότερη καταβαλλόμενη προσπάθεια, ιδιαίτερα σε αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας.
– Έμμεση μείωση της αλιευτικής προσπάθειας, και κατ’ επέκταση μείωση της αλιευτικής πίεσης του αντίκτυπου στα αλιευτικά αποθέματα.
– Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού.
– Στήριξη των τοπικών οικονομιών, και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές παράκτιες (νησιωτικές και ηπειρωτικές) περιοχές της χώρας.
– Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών – τουριστών και ανάδειξη της αλιευτικής παράδοσης.
– Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Η ανάδειξη του Αλιευτικού Τουρισμού εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί άδειες Αλιευτικού Τουρισμού σε συνολικά 307 σκάφη επαγγελματικής αλιείας».
Σας ανοίγουμε την κινεζική αγορά
Ο Κινέζος πρεσβευτής Σιάο Τζουντσένγκ ,σε χαιρετισμό του έκανε αναφορά στην ισχυρή φιλία και στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας και στην πρόθεσή του Πεκίνου για ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Όπως είπε η Κίνα έχει μια μεγάλη μεσαία τάξη περίπου 400 εκατομμυρίων πολιτών για τους οποίους η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολλή σημαντική. Σημείωσε ότι στην Έκθεση Τροφίμων στη Σαγκάη έχει αναγνωριστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο κρασί, το ελαιόλαδο και στη φέτα. Εξέφρασε δε την επιθυμία της χώρας του να προχωρήσει σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλιείας στην αγορά της Κίνας και ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι παρεμβάσεις
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου και αρμόδιος της ΕΝΠΕ για τον πρωτογενή τομέα, Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι «ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας είναι δυναμικός και εξωστρεφής. Είναι ανάγκη να προσαρμοστούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι απαραίτητο να θωρακιστούν περιβαλλοντικά. Αδιανόητο να επιτρέπεται χρήση σε παραπλήσιες περιοχές που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Βασικό ζήτημα η περιβαλλοντική θωράκιση των μονάδων που λειτουργούν ή για τις μελλοντικές. Θετικό για τη χώρα μας που βρίσκεται στη Θεσπρωτία η πρώτη χερσαία μονάδα παραγωγής γαρίδας. Απηύθυνε έκκληση σε κάθε αρμόδια να ενσκήψει στα προβλήματα των καλλιεργητών πέστροφας. Δεν πρέπει να χαθεί το επόμενο πρόγραμμα επιχειρησιακό της αλιείας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΥΠΑΑΤ για τους ελέγχους. Πρέπει να στηρίξουμε τα αυθεντικά και όχι τα μαϊμού προϊόντα».
Ο Φιλήμων Ζαννετίδης αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μεταξύ άλλων πρότεινε: Καθορισμό κριτηρίων που θα ορίζουν με σαφήνεια την επαγγελματικότητα των αλιέων. Δημιουργία μητρώου αλιέων και αλιεργατών. Αποζημίωση στα αλιευτικά εργαλεία. Επαναφορά του μέτρου 1,3 για την επιδότηση καινούριων αλιευτικών εργαλείων. Θεσμοθέτηση περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Να αυξηθούν οι υδάτινες εκτάσεις για εκμετάλλευση
Η Δήμητρα Αγγελάκη αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Αττικής επισήμανε την στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ιχθυοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα στην Αττική στην οποία λειτουργεί η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της Ελλάδας. Πραγματικά-τόνισε- είναι σημαντικό βήμα η επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας. Ανάγκη για προστασία αλιευτικού οικοσυστήματος Γίνεται προσπάθεια από όλους τος εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις. να γίνουν επενδύσεις και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος αλιείας αλλά με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τόσο εγώ, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα είμαστε έμπρακτα παρόντες.
Η Ευθυμία Γιόκαλα, προισταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» του ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στη σημασία του Συνεδρίου και τόνισε: «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει τις δράσεις τις απαραίτητες για την τήρηση της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Ο κλάδος πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος».
Ο Μανώλης Γραφάκος γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων είπε ότι η πρωτοβουλία για το Συνέδριο δείχνει πόσο μπροστά είναι το ΥπΑΑΤ και επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα σαν τον μπλε κάδο για τα απόβλητα στον αλιευτικό τομέα. Θεώρησε, ωστόσο σοβαρό το πρόβλημα με τα απόβλητα φελιζόλ στις ιχθυόσκαλες.
Ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε: Στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σήμερα μέσω του ΙΝΑΛΕ, αλλά και του ΙΤΑΠ δουλεύουμε σε πλήθος θεμάτων από αυτά που προαναφέρθηκαν.
Συμμετοχή στην υλοποίηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής συνδράμοντας το ΥπΑΑΤ με το ΕΛΚΕΘΕ.
Παράλληλα ο ΕΛΓΟ συμμετέχει με εμπειρογνώμονες τόσο σε εθνικές, όσο και σε διεθνείς επιτροπές που κρίνουν την υλοποίηση των Κοινοτικών Οδηγιών, αλλά και συμμετέχουν στην παραγωγή επιστημονικής τεχνογνωσίας που είναι αναγκαία για τον σχεδιασμό νέων πολιτικών.
Συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες ερευνητικές ομάδες της Μεσογείου και της Ευρώπης που ασχολούνται με θέματα αλιείας που είναι και οι ομάδες υλοποίησης των ΕΠΣΑΔ στις χώρες τους (DCF: Data Collection Framework) και είναι το κύριο πρόγραμμα παρακολούθησης της εμπορικής και ερασιτεχνικής αλιείας, σε συνεργασία με αυτές τις ομάδες,
Συμμετέχουμε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MARE, προγράμματα EASME) που βοηθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ΚΑΠ, όπως π.χ. το DECARBONY που ξεκινάει εφέτος και όπου θα μελετηθεί σε όλη τη Μεσόγειο η κατανάλωση σε καύσιμα των μηχανοτρατών με σκοπό τον σχεδιασμό εργαλείων της αλιείας που θα έχουν λιγότερη κατανάλωση καυσίμων.
Ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στην δυναμική της Αλιείας και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται μέσω του νέου προγράμματος ΠΑΛΥΘ 2021-2027 που αποτελεί τμήμα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διαχειριστικής και της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας για την πλήρη απορρόφηση των Πόρων του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, γεγονός που φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω της πανδημίας.
Επίσης, τόνισε την σημασία της αναβάθμισης των Αλιευτικών Υποδομών και ιδιαίτερα των Αλιευτικών Καταφυγίων που συνεχίζονται και στη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Ο Αντώνης Μαγουλάς (διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ ΕΛΚΕΘΕ) είπε: «Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Μεσογείου για τη θαλάσσια έρευνα. Μια δραστηριότητα, που διατρέχει όλα τα ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των εισβολικών ειδών, με καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως π.χ. με την αποτοξίνωση των αλιευμένων ψαριών λαγοκέφαλου, έτσι ώστε το είδος να μετατραπεί σε προϊόν εμπορικής αξίας, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης του ίδιου του δηλητηρίου. Το ΕΛΚΕΘΕ παίζει πρωτεύοντα ρόλο για τη διατήρηση και διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, με επιστημονικές συμβουλές προς τις αρχές, που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη διαχείριση και διατήρηση των αποθεμάτων, καθώς και προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του ΕΛΚΕΘΕ στα μακροχρόνιο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων. Επίσης, το Κέντρο έχει παίξει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη του πολύ σημαντικού κλάδου των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Αποτελεί, δε, πόλο έλξης για ερευνητικό και λοιπό προσωπικό από όλο τον κόσμο, ενώ παρέχει και συμβουλές σε μονάδες παραγωγής ακόμα και πέραν της Ευρώπης».
Ο Μανώλης Κουτουλάκης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δεδομένη και πολυεπίπεδη. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ορθής εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου της ΑΛΙΕΙΑΣ μέσα από τους μηχανισμούς ελέγχου μέσω του Λιμενικου Σώματος. Ως Υπουργείο έχουμε την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της αλιευτικής δραστηριότητας, την τήρηση κανόνων ασφαλείας ναυσιπλοΐας και φυσικά την υποστήριξη και προστασία των ορθών πρακτικών αλιείας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ο κλάδος στην ανάπτυξη των νησιωτικών αλιευτικών κοινοτήτων. Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια και για την πράσινη μετάβαση του αλιευτικού στόλου και την επένδυση στην προώθηση γαλάζιων επαγγελμάτων και δεξιοτήτων με έμφαση στην αλιεία και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες υποστήριξης του κλάδου. Τέλος, σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί είναι η στήριξη των νησιωτικών αλιευτικών κοινοτήτων, σε μια περίοδο μετάβασης για αυτές χωρίς να χαθεί όμως η πλούσια ναυτική παράδοση που είναι και αλιευτική και αφορά την παραδοσιακή ξύλο ναυπηγική, τον αλιευτικό τουρισμό, αλλά και την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων. Τέλος αφορά τον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών πληθυσμών, υποστηρίζουμε τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και την επανάχρηση των σκαφών αυτών για μη αλιευτικούς σκοπούς. Μετατρέπουμε τα σκάφη σε άλλες χρήσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, ενισχύοντας έτσι την πολυμορφία της νησιωτικής οικονομίας και τη διατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων».
Παραδοσιακός συντελεστής η αλιεία
Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε με ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία είπε ότι η αλιεία αποτελεί παραδοσιακό συντελεστή της εθνικής μας οικονομίας και συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή των παράκτιων περιοχών.
«Καλούμαστε- είπε- να προστατεύσουμε τις οικογένειες των αλιέων και το μεροκάματό τους. Οι επιπτώσεις της μη ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι πολύ σημαντικές. Οι προτάσεις έρχονται από εσάς τους ίδιους ανθρώπους που εργάζονται στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια. Η κ. Αυγερινοπούλου κάλεσε τους παρισταμένους στο Συνέδριο “Our Ocean”, που θα διεξαχθεί στις 15, 16 και 17 Απριλίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη βιώσιμη Αλιεία και τους Ωκεανούς.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τέλος, επισκέφθηκε τα περίπτερα εταιρειών που εξέθεσαν προϊόντα τους στο χώρο. Τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και έδωσαν ραντεβού για το επόμενο Συνέδριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις