Αγρότες: Αποχώρησαν αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις τα τρακτέρ από τις Βρυξέλλες
Οι αγρότες είχαν βάλει στόχο να φτάσουν ακριβώς έξω από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κατάφεραν.
Τα τρακτέρ αποχωρούν από τις Βρυξέλλες, αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις. Δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουν διαμηνύουν.
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η μερική εξαίρεση από τους κανόνες για την αγρανάπαυση, το λεγόμενο πρότυπο καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης 8 (GAEC 8), η απόσυρση της πρότασης κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) και οι πρόσθετες διασφαλίσεις στην προτεινόμενη ανανέωση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων για εισαγωγές από την Ουκρανία, είχαν θετικό αντίκτυπο ως ένα πρώτο βήμα.
Παράλληλα, οι υπουργοί επισήμαναν ότι οι βραχυπρόθεσμες δράσεις που προτείνει η Επιτροπή και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των γεωργικών οργανώσεων της ΕΕ, καθώς και τη συμβολή της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για ενέργειες που επικεντρώνονται στη μείωση του διοικητικού φόρτου και της γραφειοκρατίας τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις.
Ωστόσο, οι νέοι αγρότες βλέπουν το μέλλον τους σκοτεινό. Μία ομάδα από την Φλάνδρα με την οποία συνομιλήσαμε τόνιζαν ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών οδηγούν σε φτωχοποίηση και δήλωναν εξαγριωμένοι.
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων των υπουργών, αντιπροσωπεία των νέων αγροτών είχε συνάντηση με το Συμβούλιο και την Κομισιόν.
Σήμερα πάντως, από τις πρώτες πρωινές ώρες άλλωστε φάνηκε ότι η διαδήλωση θα ήταν πολύ πιο εκρηκτική από εκείνη της 1ης Φεβρουαρίου. Οι αύρες ήταν σε παράταξη σχεδόν σε κάθε γωνία των ευρωπαϊκών θεσμών. Μπορεί αριθμητικά τα τρακτέρ να ήταν κατάτι λιγότερα, περίπου 900, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα (την περασμένη φορά έφταναν τα 1.300), η οργή τους όμως ήταν μεγαλύτερη.
Οι δρόμοι στην ευρωπαϊκή γειτονιά είχαν κλείσει. Οι αγρότες είχαν βάλει στόχο να φτάσουν ακριβώς έξω από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κατάφεραν. Απομάκρυναν τσιμεντένια οδοφράγματα, σπρώχνοντάς τα με τα τρακτέρ, πέταξαν αυγά, πορτοκάλια και λεμόνια στους αστυνομικούς.
Στο τραπέζι υπάρχουν ήδη 500 προτάσεις από τα κράτη-μέλη, οι οποίες πρέπει να αναλυθούν, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, Νταβίντ Κλαρινβάλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπάρχει βούληση για απλοποιήσεις και περισσότερη ευελιξία. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις δομικές αλλαγές, απαιτείται χρόνος γιατί πρόκειται για νομικές διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο τόνισε ότι απαιτείται εξασφάλιση ενισχυμένης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ τώρα και στο μέλλον, καθώς επίσης και χρήση άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ σε περιόδους κρίσεων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση των χωρών του νότου με τον κ. Αυγενάκη να επισημαίνει ότι βασικό θέμα αποτέλεσε η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει στα δίκαια αιτήματα των αγροτών όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Το αγροτικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς και τους ηγέτες της ΕΕ στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, 21 και 22 Μαρτίου.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη