Avatars, ρομπότ και AI: Είναι η καινοτομία η απάντηση στην εργασιακή κρίση;
Ένας τρόπος με τον οποίο η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τη δημογραφική πρόκληση είναι η εισαγωγή avatars, ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό σε βασικούς τομείς.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η έλλειψη εργαζομένων σε μια οικονομία που γερνάει με τον μεγαλύτερο του κόσμου, επηρεάζει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι άνθρωποι λειτουργούν τώρα και σκέφτονται για το μέλλον.
Ακόμη και τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά της διάσημης οικονομίας υπηρεσιών της Ιαπωνίας βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ιαπωνία εμφανίζεται ανεξάρτητα από το αν η οικονομία πηγαίνει καλά ή όχι», δήλωσε ο Σότο Φουρούγια, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Recruit Works. «Αρχίζουμε να υστερούμε σε βασικές υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής και την κοινωνική υποδομή των ανθρώπων».
Εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει έλλειψη εργατικού δυναμικού 11 εκατομμυρίων ατόμων μέχρι το 2040, με τον αριθμό των ατόμων άνω των 65 ετών —που ήδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του πληθυσμού— να αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του το 2042.
Την τελευταία δεκαετία, η Ιαπωνία βασίστηκε σε γυναίκες και ηλικιωμένους εργαζόμενους ενόψει των αυστηρών περιορισμών στην πρόσληψη εργαζομένων στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο Naruhisa Nakagawa, ιδρυτής του hedge fund Caygan Capital, είπε ότι από φέτος αυτό δεν θα είναι πλέον αρκετό και το εργατικό δυναμικό της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται.
Το πώς ανταποκρίνεται η μεγαλύτερη προηγμένη οικονομία της Ασίας σε αυτήν την εργασιακή κρίση θα παρακολουθηθεί στενά, κυρίως από τη γειτονική Κίνα, της οποίας ο πληθυσμός έχει επίσης αρχίσει να συρρικνώνεται.
Ένας τρόπος με τον οποίο η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τη δημογραφική πρόκληση είναι η εισαγωγή avatars, ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό σε βασικούς τομείς.
Στις κατασκευές
Ο κατασκευαστικός κλάδος δυσκολεύεται να προσελκύσει νέο προσωπικό και εργάτριες λόγω των πολλών ωρών, της σκληρής σωματικής εργασίας και των χαμηλών μισθών.
Η κατασκευαστική βιομηχανία της Ιαπωνίας αγωνίζεται εδώ και καιρό να προσλάβει εργάτες παρά τις προσπάθειες να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες και νέους εργαζομένους δοκιμάζοντας τα πάντα, από την αύξηση των μισθών και την προσφορά πιο μοντέρνων στολών εργασίας έως την εγκατάσταση φορητών γυναικείων τουαλετών σε εργοτάξια.
Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο έχει μειωθεί κατά 30 τοις εκατό σε 4,8 εκατομμύρια εργαζομένους από την κορύφωσή του το 1997, σύμφωνα με το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού.
Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν επίσης ότι μόνο το 12 τοις εκατό των εργαζομένων στις κατασκευές είναι ηλικίας κάτω των 29 ετών, ενώ περίπου το 36 τοις εκατό είναι άνω των 55 ετών. Τόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα προσωπικού του κλάδου που του δόθηκε προθεσμία πέντε ετών για να προετοιμαστεί για τους νέους κανόνες εργασίας που έρχονται σε ισχύ τον Απρίλιο που θα περιόριζε τις υπερωρίες για εργάτες οικοδομών και οδηγούς φορτηγών.
Μεταφορές με φορτηγά
Η έλλειψη εργαζομένων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας των βασικών υπηρεσιών, ενώ ο αριθμός των Ιαπώνων ηλικίας άνω των 65 ετών προβλέπεται να κορυφωθεί το 2042.
Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης περίπου 4 εκατομμυρίων της Ιαπωνίας απαιτούν έναν στρατό οδηγών φορτηγών για να τα κρατήσει γεμάτα. Όλο και περισσότερο, τα κενά μεταξύ των ανταλλακτικών διευρύνονται, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις.
Ο κλάδος βιάζεται να προσαρμοστεί. Η JR East Cross Station, προμηθευτής τροφίμων και ποτών, άρχισε να χρησιμοποιεί τρένα τον Νοέμβριο για να μεταφέρει κουτιά ποτών για να ξαναγεμίσει ορισμένα μηχανήματα αυτόματης πώλησης.
Στο εργοστάσιό της στο Motomachi στην επαρχία Aichi στην κεντρική Ιαπωνία, η Toyota έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν στόλο «ρομπότ logistics οχημάτων» για την παραλαβή και τη μεταφορά αυτοκινήτων στην περιοχή φόρτωσης. Τελικά, η αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει να αντικαταστήσει 22 εργαζόμενους στην αυλή με 10 ρομπότ.
Καλλιέργεια
Η Ιαπωνία θέλει να γίνει πιο αυτάρκης στη γεωργική παραγωγή, αλλά οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθιστούν σχεδόν αδύνατο να πετύχει αυτόν τον στόχο
Καθώς ο ιαπωνικός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί και γεράσει, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη γεωργία έχουν γίνει τρομερές. Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι σε θερμιδικούς όρους η χώρα ήταν αυτάρκης για το 38 τοις εκατό των αναγκών της το 2022, έναντι ενός κυβερνητικού στόχου 45 τοις εκατό έως το 2030.
Αυτός ο στόχος φαίνεται όλο και περισσότερο αδύνατο να επιτευχθεί, με το μέσο εθνικό ποσοστό εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων να ξεπερνά τώρα το 10%. Καθώς η πρώτη καλλιεργήσιμη γη έχει πάει σε βοσκότοπους, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ορισμένα από τα πιο διάσημα γεωργικά προϊόντα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών σακέ και άλλων ειδικών τροφίμων, θα μπορούσαν να χαθούν.
Με το 43 τοις εκατό των Ιαπώνων αγροτών ηλικίας άνω των 75 ετών και τη μέση ηλικία όλων των αγροτών σχεδόν στα 68, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Tmsuk, Yoichi Takamoto, δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγκαλιάσει ένα εργατικό δυναμικό ρομπότ.
Λιανεμπόριο
Οι Ιάπωνες λιανοπωλητές έχουν συντομεύσει τις ώρες λειτουργίας, έχουν εγκαταστήσει avatars και έχουν προσλάβει ξένους φοιτητές για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Σε ένα μικρό παντοπωλείο στο κέντρο του Τόκιο που πουλάει τα πάντα, από οδοντόκρεμα μέχρι σάντουιτς και κάλτσες με αυγά, ένα χαμογελαστό μέλος του προσωπικού καλωσορίζει τους πελάτες στην πόρτα. Φιλικό και κινούμενο , προσφέρει χαιρετισμούς και συμβουλές από μια οθόνη 4 ποδιών.
Το πρόσφατα εγκατεστημένο avatar ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν υπάλληλο της αλυσίδας λιανικής Lawsons και αποτελεί μέρος μιας δοκιμής με την Avita, την εταιρεία πίσω από την τεχνολογία.
Στο μέλλον, το σχέδιο είναι για κάθε χειριστή —είτε είναι εργαζόμενος γονέας, είτε ένας ηλικιωμένος που επιστρέφει στο εργατικό δυναμικό ή κάποιος με αναπηρία που προτιμά να εργάζεται από το σπίτι — να ελέγχει τρία ή τέσσερα avatar, επιτρέποντας στην αλυσίδα λιανικής να στελεχώσει τις νυχτερινές βάρδιες και απομακρυσμένες τοποθεσίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις