Στριμώχνει την κυβέρνηση το αγροτικό μέτωπο – Ανυποχώρητοι οι αγρότες διεκδικούν την επιβίωσή τους
Στο Μαξίμου, ισχυρίζονται ότι οι αντιδράσεις θα αξιοποιηθούν, ώστε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στην ΕΕ, πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Παραμένοντας στα μπλόκα για πάνω από 30 μέρες, οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που σχετίζονται με την επιβίωσή τους, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου, που συνεχίζει την προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη θέση ότι «τα αιτήματα τους είναι δίκαια, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά».
Στο Μαξίμου, βλέπουν, όπως έχει γράψει το in, ότι παρά τις προσδοκίες τους, το μέτωπο με τους αγρότες – ένα κοινό, που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη ΝΔ– δεν κλείνει. Όσο κι αν η κυβέρνηση ανέμενε εκτόνωση των κινητοποιήσεων μετά από τη σύσκεψη στο Μαξίμου και στη συνέχεια μετά από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει: με συμβολικούς αποκλεισμούς συνοριακών σταθμών, με παραμονή στα μπλόκα, με μηχανοκίνητες πορείες σε μεγάλες πόλεις.
Με αυτό το φόντο, κρίθηκε ως μονόδρομος η επιστροφή του Μητσοτάκη στη Λάρισα για συνάντηση με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους των πληγέντων. Η σύσκεψη στη Λάρισα για τα προβλήματα στον Κάμπο αναμένεται να γίνει στις 11 Μαρτίου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιμένουν ότι οι αντιδράσεις θα αξιοποιηθούν, ώστε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στην ΕΕ, πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια»
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στην ΕΡΤ: «Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο. Όμως υπάρχουν περιθώρια για ακόμα πιο έντονη πίεση εκτός συνόρων. Όπως έχουμε ξεκινήσει καιρό, όχι τώρα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις».
Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς αγρότες ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να γίνει στις 11 Μαρτίου με μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία γιατί θα έχει παραδοθεί μέχρι τότε η μελέτη για τη Θεσσαλία από την HVA, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
«Γιατί η συζήτηση δεν έχει να κάνει μόνο με τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα -που είναι η συνέχεια ουσιαστικά της συζήτησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή τη φορά εξειδικευμένη για τα ζητήματα των αποκαταστάσεων, των αποζημιώσεων των αγροτών και συνολικά των ανθρώπων που πρωτογενούς τομέα για τη Θεσσαλία, -είναι μια συζήτηση ευρύτερα για το παρόν για το μέλλον της Θεσσαλίας, γιατί όσο σημαντική ήταν η άμεση και η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των πληγέντων, που συνεχίζεται με τον καλύτερο δυνατό χρόνο και αντιλαμβανόμαστε πλήρως και τις αγωνίες των ανθρώπων αυτών, τόσο σημαντική είναι και η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι».
Ότι δώσαμε, δώσαμε
Και ο κ. Μαρινάκης συνέχισε: «Τώρα, στο τι θα δώσει. Εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, σε μια χώρα που έχει «καεί» πάρα πολύ, και ειδικά οι νεότερες γενιές, από την πλειοδοσία και τον μαξιμαλισμό στο θέμα των παροχών. Η αλήθεια είναι ότι μετά την τελευταία συζήτηση που έγινε με τους αγρότες, καλύφθηκαν αρκετά από τα διαχρονικά -εγώ θα πω- αιτήματα των αγροτών, με πρώτο και κυριότερο το ζήτημα του ρεύματος.
«Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, σε μια χώρα που έχει «καεί» πάρα πολύ, και ειδικά οι νεότερες γενιές, από την πλειοδοσία και τον μαξιμαλισμό στο θέμα των παροχών», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.
Έχουμε πλέον μία απόφαση της Κυβέρνησης, μία συμφωνία με τους παρόχους, για κάτι το οποίο δεν είναι σε μια λογική επιδότησης, φτάνει το ρεύμα στο όριο του κόστους και έχει έναν άξονα 10ετίας και ως προς το ζήτημα των χαμηλότερων τιμών και ως προς το ζήτημα της κάλυψης των χρεών. Και στο πετρέλαιο, όσο σημαντική είναι η για τρίτη χρονιά επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, ακόμη πιο σημαντική, ενδεχομένως, η μονιμοποίηση με δικαιότερα χαρακτηριστικά του μέτρου αυτού από το 2025 και μετά. Είναι μία συζήτηση, η οποία, προφανώς, δεν εξαντλείται σε μία σύσκεψη».
Για τις παράνομες ελληνοποιήσεις δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο εντατικοί και θα επιβληθούν περισσότερα πρόστιμα.
Ανυποχώρητοι οι αγρότες
Οι αγρότες διατηρούν τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ε65 της Καρδίτσας, Πλατύκαμπου Λάρισας, Μεγαλοχωρίου Τρικάλων και Στεφανοβικείου Μαγνησίας, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.
Με φόντο την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι αγρότες της Θεσσαλίας, στις 06:30 οργανώνουν συλλαλητήριο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στις 6:00 το απόγευμα στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, αλλά και τη Ζαγορά Πηλίου.
«Θα συνεχίσουμε και δε πρόκειται να σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε»
Σήμερα αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, κλείνουν τα σύνορα στο τελωνείο της Νίκης από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 4:00 το απόγευμα , ενώ το τελωνείο των Ευζώνων θα κλείσει από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ για τα φορτηγά.
Νέο συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται στα κέντρα πολλών πόλεων.
Η επιτροπή αγώνα των αγροτών καλεί όλα όλους τους γεωργοκτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα συνεχιστούν με άλλες μορφές και με νέα συλλαλητήρια. Τις αποφάσεις όμως για το πώς και πότε θα γίνουν αυτά τα συλλαλητήρια θα τις πάρουν μετά τη σημερινή κινητοποίηση που έχουν οι αγρότες στη Θεσσαλία.
Αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ το Τελωνείο της Λάρισας και σκόρπισαν μπάλες με άχυρο
Εξάλλου, με αφορμή την συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγρότες της Λάρισας προχώρησαν σε τρίωρο αποκλεισμό του Τελωνείου. Με κορναρίσματα παρέταξαν τα τρακτέρ τους έξω από το κτίριο, ενώ αργότερα εισήλθαν στο εσωτερικό του και σκόρπισαν μπάλες με άχυρο.
«Κλείνουμε συμβολικά το Τελωνείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελληνοποιήσεις που καλά κρατούν. Καλούμε την Κυβέρνηση να λύσει προβλήματα που ακόμη μπορεί. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, το ρεύμα οριζόντια πρέπει να πάει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουτσούκης.
«Θα συνεχίσουμε και δε πρόκειται να σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει έρθει ήδη» σημείωσε αγρότης.
Τα τρακτέρ στρατοπέδευσαν στην Κεντρική πλατεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις