Airbnb: Με το… αριστερό μπήκε η νέα χρονιά – Rebound από τον Μάιο με αύξηση 24%
Τι δείχνουν τα στοιχεία της AirDNA, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε καταλύματα
Την παροιμία «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», επιβεβαιώνει η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, στη χώρα μας καθώς τον Ιανουάριο καταγράφηκε μία μείωση της ζήτησης. Η εικόνα πάντως αλλάζει με τον Μάιο του 2024 να καταγράφεται μεγάλη αύξηση διανυκτερεύσεων. Για τον Ιανουάριο φέτος, μετά από έναν ιδιαίτερα ισχυρό Ιανουάριο πέρυσι, η ζήτηση ήταν ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα του 2023 (-9%), αν και εξακολουθεί να είναι 48% πάνω από το 2019, σύμφωνα με νέα έκθεση της AirDNA, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ωστόσο μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα βλέπει 7% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και με μεγαλύτερη προσφορά, καθώς οι επισκέπτες μπορεί να περιμένουν αργότερα για να κάνουν κράτηση. Τα τέλη της άνοιξης μπορεί επίσης να δουν μια ώθηση, με 23% περισσότερες διανυκτερεύσεις να έχουν ήδη κλειστεί για ταξίδια τον Μάιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι καθώς το Μάιο πέφτει φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα.
Το κρύο
Στο μεταξύ παρά το κρύο, οι ευρωπαϊκές βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 11,9% σε ετήσια βάση (YOY) τον Ιανουάριο, ενώ οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 13,7% YOY, ξεπερνώντας την αύξηση της ζήτησης και πιέζοντας την πληρότητα κατά 2,3%. Ωστόσο, η αύξηση των μέσων τιμών ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να σημαίνει ότι τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 4,7% σε ετήσια βάση.
Με τις φτωχές χιονοπτώσεις νοτιότερα και τις μεγάλες πιθανότητες να δούμε το Βόρειο Σέλας, η Νορβηγία είδε μια μεγάλη ώθηση στην ταξιδιωτική ζήτηση τον Ιανουάριο, ωθώντας την πληρότητα προς τα πάνω κατά 3,7% YOY μετά από μήνες μειωμένης πληρότητας. Τα χιονοδρομικά κέντρα της Νορβηγίας είδαν μεγάλη ώθηση στη ζήτηση και το Tromso είδε τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 83% YOY, μαζί με άλλα hotspots του Βόρειου Σέλας σε όλη τη Σκανδιναβία.
Το Πάσχα
Ενόψει της άνοιξης και του καθολικού Πάσχα, η ζήτηση στα βιβλία σε όλη την Ευρώπη είναι επί του παρόντος αυξημένη κατά 17% για τους επόμενους τρεις μήνες, με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην Τσεχική Δημοκρατία (+41%), τη Νορβηγία (+35%) και τη Σουηδία (+32%). Για το Πάσχα, ορισμένες ιταλικές και ισπανικές πόλεις βλέπουν μεγάλη ώθηση, με τη ζήτηση για το Πάσχα να έχει αυξηθεί κατά 67% στη Μπολόνια και κατά 49% στη Σεβίλλη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις