Απογευματινά χειρουργεία με τις μηχανές να υπολειτουργούν – Κλειστές αίθουσες και έλλειψη προσωπικού
Κλειστές αίθουσες χειρουργείων, ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, βάζουν δύσκολα στο υπουργείο Υγείας και προκαλούν πολλές αντιδράσεις
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Το στοίχημα της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών (με το απαιτούμενο κόστος) στους πολίτες «μπάζει νερά» και τα απογευματινά χειρουργεία που έρχονται με φόρα κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό.
Η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία εκτιμά ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο προσωπικό, έρχονται να προστεθούν στις πολλές φωνές κατά του μέτρου.
Τις σοβαρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έγκαιρα προειδοποιούσε ότι σε ποσοστό 40% τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Πολλές αντιδράσεις
«Διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.
Το εναπομείναν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε πρόσθετα καθήκοντα έστω επί πληρωμή» ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας να αντιμετωπίσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, «με αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού επισπεύδοντας».
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου δηλώνει (Talk Radio 98,9) πως αυτή τη στιγμή λείπουν από το ΕΣΥ 280 αναισθησιολόγοι και επιπλέον χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές.
Αποφασισμένο το υπουργείο Υγείας αλλά δεν πείθει
Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείου Υγείας δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει και μάλιστα προσδοκά να μειωθούν οι λίστες αναμονής αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα πρωινά χειρουργεία παρά τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.
Όπως δήλωσε στο MEGA ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εντός του Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η νομοθέτηση θα επιφέρει τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Η Ομοσπονδία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία απαντά: «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές.
Τι πρέπει να γίνει ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και ποιότητα οι Κλινικές και τα Εργαστήρια
Όμως δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».
Τα απογευματινά χειρουργεία, «όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ» εκτιμά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «σταθερή θέση του ΠΙΣ είναι η άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και ποιότητα οι Κλινικές και τα Εργαστήρια και να αποτραπούν φαινόμενα κατάρρευσης γιατρών εν ώρα εργασίας και αναστροφής του κύματος παραίτησης γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας».
Κερασάκι στην τούρτα
Ο «πονοκέφαλος» μεγαλώνει αν επιβεβαιωθούν και τα στοιχεία που θέλουν το 24% των χειρουργικών τραπεζιών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας να είναι κλειστά. Στα 24 νοσοκομεία της Αθήνας, σε ένα σύνολο 130 αιθουσών που λειτουργούν, 41 χειρουργικά τραπέζια είναι «κλειστά» λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις