Βίντεο: Αρπακτικό ψάρι αλλάζει χρώμα ακαριαία καθώς επιτίθεται
Το ριγωτό μάρλιν φαίνεται ότι ανάβει φλας για να προειδοποιήσει την υπόλοιπη ομάδα του και να αποφύγει τραυματισμούς.
Το ριγωτό μάρλιν, μακρόστενο ψάρι με ρύγχος που θυμίζει ξιφία, είναι κορυφαίο αρπακτικό του ωκεανού και ένα από τα ταχύτερα ζώα του κόσμου, με επιθέσεις που ξεπερνούν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Έχει όμως και ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, αποκαλύπτει η ανάλυση μιας σειράς βίντεο που τραβήχτηκαν από ψηλά με drone.
Το αρπακτικό των τριών μέτρων, το οποίο συνήθως κυνηγά σε ομάδες, αλλάζει απότομα χρώμα την ώρα που επιτίθεται σε κοπάδια ψαριών, αναφέρουν γερμανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.
Οι ανοιχτόχρωμες ρίγες του ξαφνικά «φωτίζονται» την ώρα της επίθεσης και επανέρχονται στο αρχικό τους χρώμα αμέσως μετά.
«Η αλλαγή χρώματος είναι σπάνιο φαινόμενο στους θηρευτές και ακόμα περισσότερο σε θηρευτές που κυνηγούν σε ομάδες» σχολίασε η Αλίσια Μπερν του Πανεπιστημίου «Χούμπολντ» στο Βερολίνο, επικεφαλής της μελέτης.
«Αν και ήταν γνωστό ότι τα μάρλιν μπορούν να αλλάζουν χρώμα, είναι η πρώτη φορά που αυτό συνδέεται με το κυνήγι ή οποιαδήποτε κοινωνική συμπεριφορά».
Η επικρατέστερη εξήγηση, λέει η ερευνητική ομάδα, είναι ότι το αρπακτικό αλλάζει χρώμα για να προειδοποιήσει τα άλλα μάρλιν και να αποφύγει ενδεχόμενο τραυματισμό από το αιχμηρό ρύγχος τους. Δεν αποκλείεται πάντως να προκαλεί και σύγχυση στις σαρδέλες.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν αν το ριγωτό μάρλιν αλλάζει χρώμα ακόμα και όταν κυνηγά μόνο, ή αν υπάρχουν και άλλα σαρκοφάγα ψάρια που κάνουν το ίδιο.
Όπως είπε η Μπερν, «έχουμε ήδη συλλέξει βίντεο της κυνηγετικής συμπεριφοράς του [ψαριού] ιστιοφόρου και του [ψαριού] κυνηγού και είδαμε ότι οι χρωματικές αλλαγές είναι ακόμα πιο έντονες».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά