Γρίπη των πτηνών: Ο ιός έφτασε στη ηπειρωτική Ανταρκτική, φόβοι για καταστροφή
Η «άκρως παθογόνος γρίπη των πτηνών» θα μπορούσε να διαδοθεί αστραπιαία σε πυκνές αποικίες εκατοντάδων χιλιάδων πουλιών.
Ο ιός γρίπης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια πτηνά σε όλο τον κόσμο την τελευταία διετία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ανταρκτική και απειλεί να αποδεκατίσει τους πιγκουίνους και άλλα πουλιά της ηπείρου.
«Η ανακάλυψη δείχνει για πρώτη φορά ότι η Άκρως Παθογόνος Γρίπη των πτηνών [HPAI] έχει φτάσει στην Ανταρκτική παρά τις τεράστιες αποστάσεις και τα φυσικά εμπόδια που την χωρίζουν από άλλες ηπείρους» ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας.
Η παρουσία του ιού της HPAI επιβεβαιώθηκε το Σάββατο σε δείγματα από νεκρούς ληστόγλαρους που βρέθηκαν από αργεντινούς επιστήμονες κοντά στον ερευνητικό σταθμό Primavera, ανέφερε το Συμβούλιο.
Η επίπτωση της HPAΙ στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής θα μπορούσε να είναι τεράστια
Είχε προηγηθεί η ανίχνευσή της πτηνά και θηλαστικά που βρέθηκαν νεκρά στις Νήσυς Φώκλαντ, τη Νότια Γεωργία και άλλα νησιά που περιβάλλουν την Ανταρκτική. Εκτός από τα πουλιά, ο ιός απειλεί και τις φώκιες της περιοχής.
«Ο ιός HPAI είναι πιθανό να εξαπλωθεί περαιτέρω στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής και να επηρεάσει δυνητικά τα 48 είδη πτηνών και τα 26 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στην περιοχή» είχε προειδοποιήσει σε έκθεσή του ο οργανισμός OFFLU για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών, αποτελούμενος από ειδικούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH).
«Η επίπτωση της HPAΙ στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής θα μπορούσε να είναι τεράστια, καθώς οι πυκνές αποικίες που αποτελούνται ακόμα και από χιλιάδες πτερυγιόποδα (φώκιες) και εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά διευκολύνουν την μετάδοση του ιού και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλή θνησιμότητα» ανέφερε ο OFFLU.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αρκτική, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ο πρώτος θάνατος πολικής αρκούδας λόγω γρίπης HPAI.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις