Το πρώτο Δίκτυο Πόλεων μετά το «έξυπνο δάσος» του ΣΠΑΥ
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης μίλησε στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για τα σχέδια του.
Η προστασία των Δασών μας αποτελεί μέγιστη εθνική, κοινωνική και οικονομική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χαθεί ούτε στρέμμα πρασίνου. Ένα διαδημοτικό δίκτυο όμως, εδώ και καιρό, με πρωτοπόρα μέσα και τεχνολογίες, δουλεύει σκληρά για την επιτυχία αυτού του χρέους. Δουλεύει με σκοπό να θωρακίσει τον Υμηττό. Και έχει πάει σε άλλο επίπεδο την εντολή που έχει ως δήμος.
Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ) δείχνει ότι αρκεί να υπάρχει θέληση, αποφασιστική ηγεσία, ανοικτό μυαλό για νέες ιδέες αλλά και πρόσβαση στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, για να γίνει το «θαύμα». Μετά από μια μακρά σειρά ανεπαρκούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το μοντέλο αυτοδιοικητικής αυτοοργάνωσης φαίνεται ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ, δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης , Γιάννη Κωνσταντάτο, που επανεξελέγη πρόσφατα στην προεδρία του και μας αποκάλυψε τα πάντα για το «έξυπνο δάσος» και όχι μόνο.
«Οι ρίζες που βάλαμε στις δύο προηγούμενες θητείες του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού με τον καιρό μεγάλωσαν και αποδίδουν έμπρακτα τους πρώτους καρπούς, με άμεσα ωφελούμενους το 1,5 εκ του πληθυσμού της χώρας μας που ζει πέριξ του Υμηττού» ανέφερε ο κος Κωνσταντάτος στο cityhub προσθέτοντας ότι: «Η νέα θητεία που μόλις ξεκίνησε, φέρνει εκτός από τη διαχείριση της καθημερινότητας και μία σειρά από καινοτομίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, την εκπαίδευση και την συλλογικότητα».
Το πρώτο «Έξυπνο Δάσος»
Η επόμενη ημέρα στον ΣΠΑΥ, ωστόσο, φέρνει το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο, με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων τεχνολογιών» ανέφερε στην συνέχεια ο Γιάννης Κωνσταντάτος, υπογραμμίζοντας:
«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο υπό την αιγίδα του ΣΠΑΥ, που υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, με δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος».
Όμως, ο Σύνδεσμος αυτός δεν φαίνεται να …ηρεμεί ποτέ. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρει στο cityhub: «Ο ΣΠΑΥ καινοτομεί, δημιουργώντας το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας εκεί όπου θα χτυπά η καρδιά του SMART ΥΜΗΤΤΟΥ. Πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο του ΣΠΑΥ που θα λειτουργεί για την εκπαίδευση των μαθητών, των εθελοντών και των στελεχών της πολιτικής προστασίας».
Ο δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού, Γιάννη Κωνσταντάτος αποκαλύπτει ακόμα στα ΝΕΑ την πρωτοβουλία για την δημιουργία του Πρώτου Δικτύου πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Μαρτίου «με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, που πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση αυτή.
- Hellenic Train: Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι
- Νίκη τριάδας θέλει κόντρα στην Άλμπα ο Ολυμπιακός
- ΟΗΕ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς