Μακρόν: Δεν απέκλεισε την αποστολή στο… μέλλον στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συναίνεση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία, πλην όμως τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί στο μέλλον, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στο Κίεβο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Gonzalo Fuentes) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα στο Παρίσι.
Ομάδα κρατών προτίθεται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Τσεχίας ν’ αγοράσουν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης για λογαριασμό της Ουκρανίας.
«Η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη»
«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης πως υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους όλες οι χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος στη διάσκεψη συμφωνούν ότι θα πρέπει ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Πρόκειται για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας – ειδικά στα σύνορά της με τη Λευκορωσία –, την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται απευθείας από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία, και τέλος, την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για την άρση ναρκοπεδίων.
«Πρέπει να βαδίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς οικονομία πολέμου» δήλωσε ακόμη ο γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Δεν αποκλείει αποστολή στρατιωτικών
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι «η Ρωσία υιοθέτησε απειλητικές συμπεριφορές όχι μόνο έναντι της Ουκρανίας, αλλά έναντι όλων μας», και αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στο ουκρανικό έδαφος ανέφερε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, πλην όμως τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί στο μέλλον.
Ο γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος χωρών και επιχειρήσεων που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε ότι η ουκρανική κρίση μπορεί ν’ αποτελέσει ευκαιρία για την αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Ουκρανικό και σε επίπεδο των υπουργών Αμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου