Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά την διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας για την ειρήνη

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά την διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας για την ειρήνη

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στη Σαουδική Αραβία με σχέδια να επισκεφθεί τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου για να πιέσει για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία και την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου από τη Ρωσία.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) έχει προσπαθήσει να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας – ακόμη και όταν το Ριάντ παραμένει στενά ευθυγραμμισμένο με τη Ρωσία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική μέσω της ομάδας χωρών του ΟΠΕΚ+.

Το ταξίδι του Ζελένσκι την Τρίτη έγινε ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου απωθούνται σιγά σιγά στην ανατολική Ουκρανία. Οι απώλειες για την Ουκρανία είναι μεγάλες. Η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία κινήσεων λόγω του μεγάλου πλεονεκτήματός της σε στρατιώτες και προμήθειες όπλων, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, καθώς το Κίεβο περιμένει νέα για νέες προμήθειες από τους δυτικούς εταίρους του, που…δεν έρχονται.

Ο πόλεμος χάνεται και ο Ζελένσκι οδηγείται στους στενούς συμμάχους της Ρωσίας

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από δύο ακόμη χωριά κοντά στην Αβντιίβκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ μετά από έντονες ολονύκτιες μάχες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το Σιεβέρνε και το Στέποβε, δήλωσε ο Ντμίτρο Λιχόβι στην εθνική τηλεόραση. Τα δύο χωριά είχαν πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπων συνολικά πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή, είπε.

Η Ουκρανία συνεχίζει να «βασίζεται στη συνεχιζόμενη ενεργό υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας» στην προώθηση αυτού που έχει περιγραφεί ως «Φόρμουλα Ειρήνης» για τον τερματισμό της εισβολής πλήρους κλίμακας, η οποία συμπλήρωσε τη δεύτερη επέτειο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Χ. O πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένει βοήθεια από τις δυτικές χώρες, καθώς βρίσκεται σε σημείο καμπής του πολέμου. Εναλλακτικά δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε μια ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων που, μεταξύ άλλων, επιδιώκει την αποπομπή όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και την απόδοση ευθυνών για εγκλήματα πολέμου – την ώρα που οι δύο πλευρές μάχονται από σε μεγάλο βαθμό στατικές θέσεις κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου περίπου 1.500 χιλιομέτρων. Τέτοιες ιδέες απορρίπτονται από τη Μόσχα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις πιθανότητες οικονομικής συνεργασίας, ενώ ο Β. Ζελένσκι ζήτησε την εμπλοκή του Μπιν Σαλμάν για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ρωσία και την διαμεσολάβηση για την ειρήνη.

Ο Ζελένσκι απευθύνει αιτήματα για να αποδεχθεί την ειρήνη την ώρα που χάνει στο πεδίο

«Το δεύτερο θέμα είναι η επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και των εκτοπισμένων», έγραψε ο Ζελένσκι. «Η ηγεσία του βασιλείου έχει ήδη συμβάλει στην απελευθέρωση των ανθρώπων μας. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η συνάντηση θα φέρει αποτελέσματα». Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι θα συζητηθεί και η οικονομική συνεργασία. Το κρατικό Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου (SPA) ανέφερε ότι ο Ζελένσκι έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο King Khalid του Ριάντ και τον υποδέχθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι (βίντεο).

Τη Δευτέρα ο MBS συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ανέφερε το SPA, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και «εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος». Τα τελευταία χρόνια, ο Μπιν Σαλμάν – ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας – έχει επιτύχει μια εκτόνωση με το Ιράν, έχει επιδιώξει μια ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και έχει επίσης προσφερθεί ως ηγέτης σε άλλες κρίσεις παγκοσμίως.

Αυτό συνέβη αφού αντιμετώπισε ευρεία διεθνή καταδίκη για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη και τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σ.Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε με εντολή του – ισχυρισμό που ο Μπιν Σαλμάν αρνείται. Παρόλα αυτά υπάρχουν οι ηχογραφήσεις από τα βασανιστήριά του. Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ -όλοι γείτονες στην αραβική χερσόνησο- έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγές κρατουμένων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2022.

Πηγή: Al Jazeera

Only in

Το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τα ελληνοτουρκικά και η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024