Αθήνα και Ελληνικό στο ραντάρ των ξένων πανεπιστημίων
Ξεκίνησε έρευνα αγοράς για τα πρώτα campus – Τι είδους ακίνητα «βλέπουν»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Για πολλούς ανακούφιση, για κάποιους άλλους ηθικός ξεπεσμός, αφού «έχουμε φτάσει από το να έχουμε μια οικονομία της αγοράς στο να είμαστε μια κοινωνία της αγοράς», όπως λέει ο Michael J. Sandel, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Harvard, στο βιβλίο του «Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα», η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας είναι προ των πυλών και ήδη αναζητούνται οι… κάμποι για τα campus.
«Καταγράφεται μια πρώιμη ζήτηση για ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αλλά περισσότερο έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα, καθώς όλοι περιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις», αναφέρει ο κος Δημήτρης Μανουσάκης, επικεφαλής της Savills Hellas, συνεργάτιδας εταιρείας του βρετανικού ομίλου real estate Savills Plc.
Ενδιαφέρον από δύο ξένα πανεπιστήμια
Σύμφωνα με τον κο Μανουσάκη το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον δύο ξένα πανεπιστήμια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδείξει ενδιαφέρον – έστω και πρώιμο – για μεγάλα κτίρια στην Αθήνα. Ωστόσο η όποια ζήτηση, που μένει να φανεί εάν θα μετουσιωθεί σε πράξη, δεν περιορίζεται μόνο σε κτίρια αλλά αναζητείται και γη, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κας Νίκης Σύμπουρα, επικεφαλής της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield.
Μάλιστα, η κα Σύμπουρα επισημαίνει ότι μια μικρή κινητικότητα στο εν λόγω τομέα άρχισε να καταγράφεται εδώ και ένα χρόνο. Το πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και μαθητές, όσον αφορά τις υποδομές προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής, με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού.
Το τελικό κείμενο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, 8 Μαρτίου, μέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου «ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.
ΜΙΤ, Yale και Harvard
Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των κορυφαίων πανεπιστήμιων του κόσμου, όπως τα αμερικανικά ΜΙΤ, Yale και Harvard, ξεναγήθηκαν στο mega project του Ελληνικού, όπου το επιτελείο της Lamda Development τους παρουσίασε το έργο ανάπλασης.
Ας σημειωθεί ότι Yale και Harvard έχουν κάποιου είδους συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το παλαιότερο και μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Πάντως η Lamda ως παραχωρησιούχος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού επικεντρώνεται όχι τόσο στην ανώτατη εκπαίδευση, όσο στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και δη με ξενόγλωσσο πρόγραμμα.
Εξ ου και η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Prodea και το Costeas-Geitonas School, με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό (CGS Ellinikon). Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda βρίσκεται στο τελικό στάδιο να υπογράψει και νέο M.o.U. με άλλο ξενόγλωσσο εκπαιδευτήριο επίσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η ανάγκη για τη δημιουργία ξενόγλωσσων σχολείων στο Ελληνικό προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση για κατοικίες από ξένους αγοραστές, με πηγές της Lamda να εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό 60%-65% των αγοραστών αντιστοιχεί στο εγχώριο κοινό, ένα 20%-25% στους Έλληνες του εξωτερικού και το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι ξένοι από αγορές εντός αλλά και εκτός Ευρώπης.
Ιδιωτική ιατρική σχολή
Σε κάθε περίπτωση η περιοχή του Ελληνικού θα είναι από τις πρώτες όπου θα αναπτυχθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι αυτό γιατί εκεί το Hellenic Healthcare Group (HHG), που ανήκει στο επενδυτικό fund CVC Capital Partners, προχωρεί στην ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Το HHG με τίμημα 10 εκατ. ευρώ αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, ενώ θα δαπανήσει άλλα 15 εκατ. για την ανακαίνισή του και την αγορά εξοπλισμού, με το σύνολο της επένδυσης να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
Πιθανόν το κόστος να αυξηθεί, καθώς το πανεπιστήμιο εκτός από την ιατρική σχολή θα πρέπει να έχει και άλλες δύο τουλάχιστον σχολές ώστε να αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Lamda για την απόκτηση από το HHG επιπλέον χώρου ομόρου με το ακίνητο που ήδη κατέχει.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις