Νέες ρυθμίσεις για τα δασικά αυθαίρετα – Το σχέδιο Σκυλακάκη
Έρχεται το τέλος στο «αφήγημα» των «οικιστικών πυκνώσεων – Στα τέλη της άνοιξης θα γίνει η επεξεργασία νέων ρυθμίσεων για την «τακτοποίηση» δασικών αυθαιρέτων
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τέλος στο «αφήγημα» των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή στη διαδικασία καταγραφής και νομιμοποίησης χωριών αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ετοιμάζεται να δώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Μάλιστα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, στα τέλη της άνοιξης θα γίνει η επεξεργασία νέων, πιο λειτουργικών ρυθμίσεων για την «τακτοποίηση» δασικών αυθαιρέτων, ώστε εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμες για ψήφιση από τη Βουλή.
«Κανένα αποτέλεσμα»
«H πολιτική για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν έχει έως τώρα φέρει αποτέλεσμα», ανέφερε χθες ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τη δασική μεταρρύθμιση. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια καταγραφή τους μέσω των δασικών χαρτών, όμως δεν έχει υπάρξει καταγραφή αυθαίρετο – αυθαίρετο, δηλαδή τι συμβαίνει εντός των οικιστικών πυκνώσεων. Προφανώς χρειάζεται μια νέα πολιτική γι΄ αυτό».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, προτού αποφασιστεί το μέλλον των οικιστικών πυκνώσεων βάσει μιας νέας πολιτικής που θα προωθηθεί, θα πρέπει «να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη περισσότερων δασών υπό καθεστώς διαχείρισης ώστε να πειστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ότι υπάρχει σοβαρή αλλαγή της δασικής πολιτικής καθώς και στην ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων δασών ώστε να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο εθελοντικό σύστημα εμπορίας ρύπων».
Το ισχύον σύστημα
Το ισχύον σύστημα για την αποτύπωση, καταγραφή και στη συνέχεια νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων είχε θεσπιστεί το 2016 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Μια οκταετία μετά, οι πυκνώσεις έχουν αποτυπωθεί ως πολύγωνα στους δασικούς χάρτες, αλλά ούτε καταγράφηκαν τα δασικά αυθαίρετα ένα προς ένα, ούτε νομιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να αποτελούν μια «μαύρη» τρύπα στο κεφάλαιο διευθέτησης της ανοιχτής πληγής των αυθαιρέτων εντός των ελληνικών δασών.
Η απροθυμία
Η τελευταία αποτυχημένη …πράξη έκλεισε πριν από περίπου έναν χρόνο (31 Μαρτίου 2023) όταν «κλείδωσε», έπειτα από περίπου ένα εξάμηνο λειτουργίας της, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις δασικών αυθαιρέτων, την οποία διαχειριζόταν το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Οι πολίτες που είχαν χτίσει παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις επέδειξαν στην πλειονότητά τους απροθυμία για να δηλώσουν το αυθαίρετό τους ώστε να εξασφαλίσουν προσωρινή «ασυλία» από κατεδαφίσεις και πρόστιμα, έως όπου ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησής τους.
Περί τους 3.000 αυθαιρετούχους υπέβαλλαν αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων, δηλαδή ούτε στο 1% από τα συνολικά 600.000 στρέμματα που εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν οι αυθαιραιτουπόλεις στις (άλλοτε) δασικές περιοχές της χώρας.
Η χαλαρή πολιτική
Η χαλαρή πολιτική της Διοίκησης στο ζήτημα των κατεδαφίσεων αυθαίρετων ή η προσδοκία ότι θα δοθεί παράταση στη λειτουργία της πλατφόρμας πιθανώς να έπαιξαν ρόλο στην αδιαφορία των πολιτών.
Πάντως, τα λιγοστά στοιχεία επιβεβαίωσαν τα δεδομένα που είχαν προκύψει από τις πρώτες καταγραφές των πολυγώνων στους δασικούς χάρτες που αποτύπωναν τα αυθαίρετα χωριά, δηλαδή ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται η Περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο την Χαλκιδική, η Κορινθία, η Εύβοια και η Βοιωτία.
Στο μεταξύ η κύρωση του 95% των δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί με τις …γκρίζες ζώνες των οικιστικών πυκνώσεων να παραμένουν, ενώ εκκρεμεί για χρόνια και η εξέταση χιλιάδων αντιρρήσεων ιδιοκτητών για εξαίρεση ιδιοκτησιών από τον δασικό χάρτη.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις