Εκλογοδικείο: Εξετάζεται η νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή
Σύμφωνα με το περιεχόμενο των προσφυγών, το κόμμα των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών
Μία σημαντική δίκη, που σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο, διεξήχθη το μεσημέρι της Τετάρτης (28/2) στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, Εκλογοδικείο, ενώπιον του οποίου συζητήθηκαν προσφυγές για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν παρών ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, ο οποίος τοποθετήθηκε ενώπιον των ανώτατων δικαστών επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα, ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο έγκλειστος Ηλία Κασιδιάρης, ο οποίος με βάση την πρωτόδικη απόφαση της δικαιοσύνης εκτίει την ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
«Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας, που το δικαστήριό σας είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εξετάσει ως θεματοφύλακας του κύρους των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος, συμπληρώνοντας πως τρώθηκε το κύρος των εκλογών
Σύμφωνα με το περιεχόμενο των προσφυγών, το κόμμα των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών.
Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών ισχυρίστηκε, ότι δεν είναι αχυράνθρωποι του Κασιδιάρη, όπως το ίδιο έπραξαν και άλλοι δύο βουλευτές τού εν λόγω κόμματος που ήταν παρόντες.
«Έχει πληγεί το κύρος των εκλογών»
Ωστόσο, οι δικηγόροι, που υποστήριξαν τις προσφυγές, έκαναν εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, υποστήριξαν ότι έχει πληγεί το κύρος των εκλογών με τη συμμετοχή των Σπαρτιατών και με την εν συνεχεία εκλογή τους και προς τούτο επικαλέστηκαν και την ποινική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κλήσεις όλων των βουλευτών του κόμματος σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία, όποια και αν είναι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ζητείται ουσιαστικά ο παραμερισμός ενός κόμματος, διευκρινίζοντας ότι οι εντολείς δεν στρέφονται προσωπικά κατά των βουλευτών.
Μποτόπουλος: Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας
Ο Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε ότι η ένσταση στηρίζεται στο Σύνταγμα και τις διατάξεις του για το κύρος των εκλογών και τη θεμελιώδη διάταξη που εξειδικεύει το κύρος της εκλογικής διαδικασίας.
«Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας, που το δικαστήριό σας είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εξετάσει ως θεματοφύλακας του κύρους των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τρώθηκε το κύρος των εκλογών. Επιπλέον, επικαλέστηκε και το έγγραφο της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προς τη Βουλή, για την άρση της ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών, στο οποίο ευθέως κάνει λόγο για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα του τρόπου κατανομής των εδρών, ο κ. Μποτόπουλος υποστήριξε ότι ο προσφορότερος τρόπος αναπλήρωσης των βουλευτών τών «Σπαρτιατών», εφόσον, για τους παραπάνω λόγους, εκπέσουν, είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος, που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
- H Βουλή τιμά τη μνήμη του Πολυτεχνείου – Ενός λεπτού σιγή σε ειδική συνεδρίαση
- Ευλογιά προβάτων: Παράταση έως 22/11 των περιοριστικών μέτρων – Τι ισχύσει για σφαγές
- Στέφανος Κασσελάκης: Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί για το πόθεν έσχες
- Σρι Λάνκα: Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την παράταξη του προέδρου στις βουλευτικές εκλογές
- Κακοκαιρία Alexandros: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες
- Τα νέα σενάρια για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 και η προσομοίωση της κλήρωσης