Αλεξέι Ναβάλνι: Ολοι ήταν έτοιμοι για την ανταλλαγή του
Οι συνομιλίες βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο, ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε στο παρά πέντε γνώμη κι έπειτα ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης πέθανε «αιφνίδια»
Ολα ήταν έτοιμα για την ανταλλαγή του Αλεξέι Ναβάλνι.
Επειτα από μήνες πιέσεων από τους συμμάχους του, οι συνομιλίες βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο.
Τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ανάμεσα στους δυτικούς αξιωματούχους και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον είχε αναλάβει ο ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπραμόβιτς, ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea.
Σε βίντεο – βόμβα που ανήρτησε στο YouTube, η στενή σύμμαχός του Μαρία Πέβτσικ υποστήρηξε ότι ο «Τσάρος» σκότωσε τον Ναβάλνι επειδή δεν άντεχε την ιδέα του να τον δει ελεύθερο
Ο Ναβάλνι, καθώς και δύο αμερικανοί πολίτες κρατούμενοι στη Ρωσία, επρόκειτο να ανταλλαχθεί με τον Βαντίμ Κράσικοφ, τον εκτελεστή της FSB που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία, το 2019, σε ένα πάρκο του Βερολίνου, του Ζέλιμκαν Κανγκοσβίλι, ενός τσετσένου αυτονομιστή γεννημένου στη Γεωργία, ο οποίος είχε πολεμήσει παλαιότερα κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Τελευταία στιγμή, ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι, γιατί δεν άντεχε την ιδέα του να τον δει ελεύθερο.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε , σε ένα βίντεο – βόμβα που ανήρτησε στο YouTube, μία στενή σύμμαχος του δολοφονημένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, η Μαρία Πέβτσικ.
«Φυσικά αίτια»
Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε «αιφνίδια» την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στη σωφρονιστική αποικία της Ρωσικής Αρκτικής όπου είχε μεταφερθεί τα Χριστούγεννα.
Η σορός του παραδόθηκε στην 69χρονη μητέρα του, Λουντμίλα, οκτώ ημέρες αργότερα, το Σάββατο, στο πιστοποιητικό θανάτου έγραφε «φυσικά αίτια».
Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο «X» πως οι συνεργάτες του αναζητούν έναν χώρο όπου να μπορούν οι υποστηρικτές του να τον αποχαιρετήσουν δημόσια, λέγοντας πως η ιδέα είναι να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ξεχωριστά από την κηδεία, μέχρι το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «παράλογους» τους ισχυρισμούς ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις στη μητέρα του Ναβάλνι να τον θάψει στα γρήγορα, επέμεινε πως ο Πούτιν δεν έχει καμία ανάμειξη στις αποφάσεις για τη σορό του.
Η Δύση, ωστόσο, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία: «Εγώ, όπως και όλοι οι άλλοι, θεωρώ ότι ήταν το καθεστώς που τον σκότωσε», δήλωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Θα έμενε μακριά
Ο Ναβάλνι επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2021 στη Ρωσία, μετά την ανάρρωσή του στη Γερμανία από τη δηλητηρίασή του με Νόβιτσοκ, παρότι γνώριζε πως θα κατέληγε στη φυλακή.
Είχε δηλώσει επανειλημμένως αποφασισμένος να παραμείνει στην πατρίδα του, να δώσει μάχη για αυτή από μέσα.
Παρ’ όλ’ αυτά, τον Σεπτέμβριο, ο οικονομολόγος Σεργκέι Γκουρίεφ, μακροχρόνιος σύμμαχος του Ναβάλνι, είχε δηλώσει πως «η κατάσταση έχει αλλάξει.
Δεν μπορεί να εργαστεί στη Ρωσία, δεν μπορεί να προσλάβει κανέναν. Αν ήταν να ανταλλαχθεί ή αν κατάφερνε με κάποιο τρόπο να φύγει, θα έμενε μακριά».
Ο ίδιος είχε καλέσει τότε δημοσίως τους δυτικούς ηγέτες να πιέσουν τον Πούτιν να συμπεριλάβει τον Ναβάλνι σε οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων.
Σύμφωνα με τη Μαρία Πέβτσικ, ο Πούτιν είχε δεχθεί, τελικά, να το κάνει.
Η ίδια δεν κατονόμασε τους δύο αμερικανούς πολίτες που θα συμπεριλαμβάνονταν στην ανταλλαγή με τον Κράσικοφ, αν υπήρξε πάντως ποτέ τέτοιο σχέδιο, πιθανότατα θα επρόκειτο για τον δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» Ιβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που κρατούνται στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Στη διαβόητη πια συνέντευξη που παραχώρησε στον ακροδεξιό αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο Πούτιν άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως θέλει να πάρει πίσω τον Κράσικοφ.
Η επιβεβαίωση
Η Πέβτσικ υποστήριξε πως αργά το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, έλαβε μια επιβεβαίωση πως η ανταλλαγή με τον Ναβάλνι και τους «αμερικανούς πολίτες» ήταν θέμα ημερών.
Ρωσική πηγή επιβεβαίωσε χθες στο Reuters ότι επρόκειτο να λάβει χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου, και ότι τόσο ο Ναβάλνι όσο και η σύζυγός του είχαν συμφωνήσει.
Η ίδια πηγή υποστήριξε πως αρχικά συζητούνταν μόνο η ανταλλαγή του Γκέρσκοβιτς με τον Κράσικοφ, οι Γερμανοί όμως συμφώνησαν μόνο όταν συμπεριλήφθηκε σε αυτήν και ο Ναβάλνι.
Αλλά στις 16 Φεβρουαρίου, ο τελευταίος έπεσε νεκρός.
«Αφού είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν επί της αρχής τον Κράσικοφ, τότε χρειάζεται απλώς να απαλλαγώ από αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί (τον Ναβάλνι). Θα προσφέρουν κάποιον άλλο όταν έρθει η ώρα», συνόψισε η Πέβτσικ τον συλλογισμό του Πούτιν.
«Eίναι η συμπεριφορά ενός τρελού μαφιόζου. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Πούτιν έχει τρελαθεί από το μίσος του για τον Ναβάλνι», πρόσθεσε.