Ουκρανία: Ο Μακρόν ωθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία ενώ η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο Β
Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι αντιτίθενται στην αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ήδη το έχουν κάνει.
- Επαναπατρίστηκαν 33 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους από τη Συρία
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα - Ο καιρός παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς
- Εντοπίστηκε πιστόλι σε διαμέρισμα Airbnb στη Γλυφάδα - Τούρκος ο τελευταίος ένοικος
- Ένα κουνελάκι στο σπίτι σας – Πώς θα τού χαρίσετε ευζωία και θα έρθετε πιο κοντά μαζί του
Το CNN μετέδωσε τα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν (φωτογραφία, επάνω, από Gonzalo Fuentes/Reuters), ως εξής: «Ο Μακρόν και οι άλλοι 21 ευρωπαίοι ηγέτες που ήταν παρόντες δεν συμφώνησαν στην ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού [στην Ουκρανία], [αλλά] αυτή η προοπτική συζητήθηκε ανοιχτά.
»“Τίποτα δεν πρέπει ν’ αποκλειστεί”, είπε [ο Μακρόν]. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”, πρόσθεσε».
Η δήλωση Μακρόν απηχεί το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επερχόμενη νίκη της Ρωσίας
Σχεδόν εν ριπή οφθαλμού ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα συζητήθηκε αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν ομόφωνα την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.
Τον υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, (ο ίδιος που έδωσε «άδεια» στην Ουκρανία να βομβαρδίσει, με τα F-16 που αναμένεται να της παραδοθούν, τη Ρωσία).
Η Μαρί Λεπέν, η επικεφαλής της γαλλικής αντιπολίτευσης, διαφώνησε αμέσως με τον Μακρόν: «Je ne sais pas si chacun se rend compte de la gravité d’une telle declaration. Emmanuel Macron joue au chef de guerre mais c’est la vie de nos Τα νήπια δεν είναι παρλέ avec autant d’insouciance».
Αρνητική αντίδραση
[Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται όλοι τη σοβαρότητα μιας τέτοιας δήλωσης. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδύεται τον ηγέτη του πολέμου, μιλώντας με τέτοια επιπολαιότητα για τις ζωές των παιδιών μας. Είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος που διακυβεύεται στη χώρα μας].
Η αντίδραση της κοινής γνώμης στο προνουντσιαμέντο του Μακρόν ήταν πολύ αρνητική. Σε μια άμεση δημοσκόπηση με το ερώτημα αν «Είστε πρόθυμοι να σταλούν γαλλικά χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία», οι γάλλοι πολίτες απάντησαν «όχι» σε αναλογία πάνω από 3 προς 1.
Η συνάντηση του Παρισιού οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία, σε μια περίοδο που η υποστήριξή της μειώνεται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σ’ αυτήν, μαζί με τον Μακρόν, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα και ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
Οπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς
Ο Ρούτε βρίσκεται στην έξοδο από την εξουσία στη χώρα του και επιδιώκει να γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Ντούντα χάνει γρήγορα τη δημοτικότητά του και αντιμετωπίζει την εξέγερση αγροτών που εμπόδισαν την Ουκρανία να στείλει φτηνό καλαμπόκι και σιτάρι στην ΕΕ.
Η δημοφιλία του Ολαφ Σολτς φαίνεται ότι έχει πιάσει πάτο στη Γερμανία. Η υποστήριξη στο πρόσωπό του βρίσκεται επί του παρόντος στο 28% και μπορεί να μειωθεί ακόμη, καθώς μεγεθύνονται οι επιπτώσεις της ύφεσης στη Γερμανία.
Ενα από τα αποτελέσματα της συνάντησης της ΕΕ ήταν η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, αν και ο κ. Σολτς τόνισε πρόσφατα ότι η Γερμανία δεν θα στείλει πυραύλους κρουζ Taurus, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 500 χιλιόμετρα.
Το ζήτημα των μισθοφόρων
Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ξένοι «εθελοντές» στην Ουκρανία, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία, ακολουθούμενοι από βρετανούς, γερμανούς και άλλους ξένους στρατιώτες.
Οι Αμερικανοί βρίσκονται επίσης στην Ουκρανία σε σημαντικό αριθμό και μερικοί έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς ή εξαιτίας της δράσης τους στην πρώτη γραμμή.
Οι «εθελοντές» προφανώς αμείβονται καλά και υποστηρίζονται σθεναρά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Χωρίζονται περίπου σε τρεις κύριες κατηγορίες: τεχνικά εκπαιδευμένους χειριστές όπλων, σύμβουλοι στρατηγικής και πληροφοριών και μαχητές πρώτης γραμμής.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι σκότωσε περίπου 60 γάλλους «εθελοντές» όταν χτύπησε ξενοδοχείο το οποίο χρησιμοποιούσαν ως στρατώνα στο Χάρκοβο.
Η Γαλλία αρνήθηκε ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο και κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στο Παρίσι για να προειδοποιήσει τη Ρωσία για τη δολοφονία γάλλων πολιτών.
Σταθμοί της CIA
Ομοίως, τα ρωσικά χτυπήματα σε συστοιχίες Patriot, αεροδρόμια και κέντρα διοίκησης έχουν κοστίσει τη ζωή πολλών ξένων «εθελοντών».
Στο μεταξύ, οι New York Times αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν τουλάχιστον 12 σταθμούς της CIA κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.
Αυτά τα κέντρα πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να εντοπίσει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί τον κύριο σκοπό τους.
Οι επιχειρήσεις τους δεν είναι μόνο προσανατολισμένες στην παροχή στρατιωτικών πληροφοριών, αλλά εμπλέκονται στην αναγνώριση πολιτικών και στρατιωτικών στόχων οι οποίοι βρίσκονται στην εμβέλεια των όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς της Ουκρανίας.
Πέρα απ’ αυτό, οι Times αναφέρουν ότι η CIA υποστηρίζει τη Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας 2245, η οποία χρησιμοποιείται για επιθέσεις κομάντο εντός της ρωσικής επικράτειας, και μια ομάδα γνωστή ως Πέμπτη Διεύθυνση (Fifth Directorate).
Δολοφονικές διμοιρίες
Περιλαμβάνει δολοφονικές διμοιρίες που επιχειρούν σε υπό ρωσική κατοχή ουκρανικά εδάφη αλλά και στην ίδια τη Ρωσία.
Είναι πιθανό ότι μια επίθεση με drone που κατέστρεψε ένα ρωσικό στρατηγικό πυρηνικό βομβαρδιστικό βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχε η CIA (το χτύπημα αναφέρθηκε από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών).
Η Ρωσία έχασε ένα βομβαρδιστικό Tu-22M3, που τυλίχτηκε στις φλόγες, στην αεροπορική βάση Soltsy-2, σε απόσταση 650 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από drones καμικάζι μεγάλης εμβέλειας τον περασμένο Αύγουστο.
Το χτύπημα είχε στόχο ένα πυρηνικό βομβαρδιστικό που εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να είναι οπλισμένο.
Οι σταθμοί της CIA είναι «επίσημοι» αλλά μυστικοί και σίγουρα οι Ρώσοι γνωρίζουν γι’ αυτούς, όπως γνωρίζουν για τις συχνές επιχειρήσεις αναγνώρισης και στόχευσης που πραγματοποιούνται από αμερικανικά, βρετανικά, γαλλικά και άλλα αεροσκάφη και drones πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο αυξανόμενος αριθμός «εθελοντών» που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία δυσκολεύει τα κράτη του ΝΑΤΟ από το να επικαλεστούν «εύλογη άρνηση».
Ενώ οι χώρες-μέλη του δηλώνουν ότι αντιτίθενται στην αποστολή στρατευμάτων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ήδη το έχουν κάνει.
Το κρυφό συμπέρασμα της Διάσκεψης
Η ΕΕ αναλαμβάνει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στην περιοχή της, επιδιώκοντας ίσως να συμπληρώσει αν όχι ν’ αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι εάν ο Τραμπ κερδίσει την επερχόμενη προεδρική κούρσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά την αμερικανική υποστήριξη στη συμμαχία, και επιδιώκουν να καλύψουν το κενό.
Το πρόβλημα για την ΕΕ είναι ότι δεν πρόκειται για στρατιωτικό οργανισμό και οι επιχειρήσεις της δεν βασίζονται σε καμία στρατιωτική συνθήκη ή σύμφωνο. Αξιοποιεί προς το παρόν ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να οδηγήσει τις αποφάσεις του.
Η δήλωση Μακρόν απηχεί το κλίμα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ουκρανία αποτυγχάνει και η Ρωσία πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο. Είναι πιθανό αυτό το κλίμα να διαμορφώνεται απ’ όσα λένε οι αναλυτές της βορειοατλαντικής συμμαχίας στους ευρωπαίους ηγέτες καθώς και από τις δικές τους υπηρεσίες.
Χωρίς σχέδιο Β
Η πρόταση του Μακρόν να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ και η προφανής πλήρης απόρριψή της υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει «Σχέδιο Β» σε σχέση με την Ουκρανία, εκτός από το να της προσφέρει περισσότερα όπλα με την κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο.
Αλλά ακόμη και για την προμήθεια όπλων, οι Ευρωπαίοι σπάνια πραγματοποιούν όλα όσα υπόσχονται. Η Ουκρανία διαμαρτύρεται ότι παρέλαβε μόνο τις περίπου μισές ποσότητες από αυτές που περίμενε.
Αυτές περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα, από πυραύλους αεράμυνας έως οβίδες πυροβολικού. (Το Κίεβο επίσης παραπονιέται ότι πολλά από τα όπλα δεν είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους ή παλιά και μη λειτουργικά).
Ακόμη και οι Γάλλοι έχουν γίνει προσεκτικοί, παρά τον στόμφο του Μακρόν. Η γαλλική κυβέρνηση διέψευσε τον ουκρανικό ισχυρισμό ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν τη μεταφορά αεροσκαφών Μιράζ στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η Γαλλία δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση.
Αλλά το πραγματικό έλλειμμα είναι εκείνο που ισχύει όχι μόνο για τους Ευρωπαίους αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, δεν υπάρχει σχέδιο Β, για ν’ αντιμετωπίσουν μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Ακόμη και οι ουκρανοί ηγέτες συνειδητοποιούν τώρα ότι είναι παγιδευμένοι.
Απορρίπτοντας τις έγκαιρες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν προετοιμαστεί για μια ταπεινωτική ήττα και οι Ουκρανοί πιθανότατα θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη νίκη της Ρωσίας, έστω και απρόθυμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις