Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Στην κορυφή το ΕΚΠΑ, υψηλό κύρος των δημοσίων πανεπιστημίων, χαμηλό των κολεγίων

Στην κορυφή το ΕΚΠΑ, υψηλό κύρος των δημοσίων πανεπιστημίων, χαμηλό των κολεγίων

Έρευνα της ALCO για το ΕΚΠΑ δείχνει ότι πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την ανώτατη εκπαίδευση

Μέσα στη μεγάλη συζήτηση που ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες γύρω από το μέλλον και την προοπτική της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερη σημασία να δει κανείς πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την κατάσταση στα πανεπιστήμια και ποιες θεωρούν ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της πολιτείας ως προς την εκπαιδευτική πολιτική.

Αυτό ακριβώς προσδίδει μεγάλο ενδιαφέρον σε μια μεγάλη έρευνα που έκανε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα πορίσματα της έρευνας αποτυπώνουν το ιδιαίτερα υψηλό κύρος του ΕΚΠΑ και την πρωτοκαθεδρία του μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, δείχνοντας ότι το ισχυρό θετικό αποτύπωμα του πρώτου ιδρυθέντος και μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας έρχεται να συναντήσει την άνοδό τους στις υψηλότερες θέσεις των διεθνών κατατάξεων.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι σε πείσμα μιας ρητορικής που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, η κοινή γνώμη αξιολογεί θετικά τα δημόσια πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά Κολέγια, ενώ σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρεί ως προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.

 ΕΚΠΑ: «πρωτιά» ως προς το κύρος, την ποιότητα σπουδών και την αναγνωρισιμότητα

Το ΕΚΠΑ ως προς την αναγνωρισιμότητα και το κύρος ξεχωρίζει σε όλους τους δείκτες συγκριτικά με τα άλλα ιδρύματα της χώρας.

Μάλιστα, το ΕΚΠΑ, σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης απάντησης, καταγράφεται πρώτο σε αναγνωρισιμότητα με ποσοστό 26%

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς κατανέμονται οι απαντήσεις αυτές. Το ΕΚΠΑ υπερτερεί σε αναγνωρισιμότητα σε όλα τα φύλα και όλες τις ηλικιακές ομάδες με εξαίρεση εκείνη των 25-44.

Αντίστοιχα, υπερτερεί σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης των ερωτωμένων με εξαίρεση τους αποφοίτους ΙΕΚ και τεχνικών σχολών. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι έχει την υψηλότερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν και την υψηλότερη μόρφωση.

 

8 στους 10 έχουν θετική γνώμη για το κύρος και το επίπεδο σπουδών του ΕΚΠΑ

Όλα αυτά εκφράζονται και από το γεγονός ότι σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες (καλό και πολύ και καλό, 78%) διατυπώνουν θετικές γνώμες για το για το κύρος και το επίπεδο σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ως προς επιμέρους ποσοτικά χαρακτηριστικά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι θετικές γνώμες για το κύρος και το επίπεδο σπουδών του ΕΚΠΑ  στην ηλικιακή ομάδα 17-24, που περιλαμβάνει τους υποψήφιους φοιτητές και τους νυν φοιτητές, φτάνουν το 87% και στην αμέσως επόμενη 25-44 αγγίζουν το 84%.

Ως προς την κατανομή των απαντήσεων στο ερώτημα για το κύρος και το επίπεδο σπουδών στο ΕΚΠΑ με βάση το μορφωτικό επίπεδο σπουδών των ερωτηθέντων οι θετικές γνώμες των αποφοίτων ΙΕΚ και Τεχνικών Σχολών αγγίζουν το 93% και των αποφοίτων ΑΕΙ το 84%

Πώς, όμως, τεκμηριώνουν οι ερωτώμενοι αυτό το υψηλό κύρος του ΕΚΠΑ; Αυτό προκύπτει μέσα από τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει το ΕΚΠΑ ως προς τις απαντήσεις για τα επιμέρους χαρακτηριστικά του: α) Ιστορία / φήμη 88%, β) Ποιότητα σπουδών 76%, γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%, δ) Υψηλό κύρος Διδακτικού Προσωπικού 61%

Η κοινωνία αποτιμά θετικά τα δημόσια πανεπιστήμια

Συνολικά το επίπεδο εκπαίδευσης στην χώρα αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 59%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αυτή που αξιολογείται πιο θετικά από τους πολίτες (70%) είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ακολουθεί η πρωτοβάθμια εκπαίδευση (58%) και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (48%). Αντιθέτως, για τα Κολλέγια η αξιολόγηση είναι πολύ χαμηλότερη με μόνο το 35% να έχει θετική γνώμη. 

Προτεραιότητα για την κοινωνία η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων

Ως μεγαλύτερα προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται σχεδόν ισοδύναμα: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα (30%), η έλλειψη υποδομών (28%) και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας (27%) με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά. Αντιθέτως, μόνο το 4% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κύρος και το επίπεδο σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (79%) θεωρεί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές και η αυξημένη χρηματοδότηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος: μεγάλη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο ελληνικο δημόσιο πανεπιστήμιο

Σε δήλωσή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάδος υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν τη μεγάλη εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΕΚΠΑ είναι «το πρώτο πανεπιστήμιο στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων», κάτι που αντιστοιχεί στα επιστημονικά του επιτεύγματα, ενώ ανέφερε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το ΕΚΠΑ ότι το ΕΚΠΑ λαμβάνει υψηλές θετικές γνώμες «όχι μόνο για την ιστορία και τη φήμη του αλλά και για το κύρος των πτυχίων του και το πρόγραμμα σπουδών του».  Μάλιστα, σημείωσε ότι «τα αιτήματα των Πανεπιστημίων για ενίσχυσή τους ταυτίζονται με τα αιτήματα της ελληνκής κοινωνίας για ενίσχυση των υποδομών τους και αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Η κοινωνία κάνει σαφείς τις προτεραιότητές της

Η έρευνα αυτή έχει ξεχωριστή σημασία μέσα στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Και αυτό για τρεις βασικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι σε πείσμα μιας προσπάθειας σχεδόν συκοφάντησης της  δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, που συχνά αποτελεί και το βασικό επιχείρημα για να παρουσιαστεί ως μόνη λύση η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή της, οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν πολύ θετική γνώμη για τα δημόσια πανεπιστήμια και το έργο που προσφέρουν. Αντιθέτως, δεν έχουν θετική γνώμη για τις μορφές ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα, δηλαδή τα Κολέγια.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες έχουν την ικανότητα και διακρίνουν το έργο που γίνεται σε κάθε πανεπιστήμιο και άρα να το αποτιμούν ανάλογα. Αυτό δείχνει η σύμπτωση ανάμεσα στις υψηλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις που συγκεντρώνει το ΕΚΠΑ και το γεγονός ότι μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων διατηρεί μια πρωτοκαθεδρία ως προς το κύρος και την αναγνωρισιμότητα.

Και ο τρίτος λόγος ότι οι πολίτες κάνουν απόλυτα σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές και η αυξημένη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, στοιχείο που αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά συντεχνιακά είναι τα αιτήματα που με αγωνία προβάλλει η πανεπιστημιακή κοινότητα όλο αυτό το διάστημα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024